Бунт за драхмата засилва вълненията в нестабилната гръцка коалиция

Асошиейтед прес

С всеки изминал ден сложната управленска акробатика на премиера Алексис Ципрас става все по-трудна за изпълнение.

Опозиционни партии подкрепят неговото ляво правителство за договаряне на ново спасително споразумение и оставане на страната в еврозоната, докато високопоставени членове на неговата собствена партия СИРИЗА съживиха кампанията за връщане на драхмата.

Днес ръководни представители на международните кредитори се очаква да пристигнат в Атина. Те ще ускорят новия кръг преговори за голям трети пакет заеми, след като Атина и кредиторите от другите страни от еврозоната постигнаха труден компромис.

Но Ципрас има по-спешен приоритет. Той ще се бори да запази контрола над СИРИЗА на среща на Централния комитет на партията с 200 членове, изправяйки се пред недоволните сред тях, които твърдят, че Левицата е изоставила своите принципи през последните шест месеца под ръководството на популярния премиер.

Несигурността отново повдигна въпроси за това дали Гърция може или трябва да изтърпи още две години на икономии и политика на спасителни споразумения, които нанесоха удар на нейната икономика и на политическите партии, които ги прилагат.

„Ципрас няма много варианти“, каза Димитри Сотиропулос, доцент по политически науки в Университета в Атина, който смята, че е твърде вероятно през ноември да се произведат предсрочни парламентарни избори.

„Единият е да засили своята позиция в партията…, но той не обича да се конфронтира“, каза той. „Другият е да свика предсрочни избори. Моментът е деликатен: това трябва да стане след края на преговорите по споразумението, но преди опозиционните партии да могат да се прегрупират“.

При гласуване преди три седмици Ципрас ефективно загуби своето мнозинство в парламента, когато близо една четвърт от депутатите от СИРИЗА отказаха да подкрепят нови мерки за икономии. Проевропейските опозиционни партии спасиха приемането на закона.

От тогава недоволните депутати от крайната левица станаха още по-дръзки.

Панайотис Лафазанис, неотдавна отстранен като министър на енергетиката, призова правителството и страната да се подготвят за национална валута.

„Излизане от еврото.., въпреки цялата черна пропаганда, изобщо няма да бъде катастрофа“, каза той пред аплодиращи го привърженици в атински театър тази седмица, празнувайки пет години от лансирането на неговия политически сайт „Искра“ – име, вдъхновено от нелегалния болшевишки вестник на Владимир Ленин.

СИРИЗА, чието пълно име е Коалиция на радикалната левица, бе създадена като съюз, който в крайна сметка включи около дузина леви и анархистки групи, които гласуваха за това тя да стане единна партия през 2013 г.

Преди днешната среща на Централния комитет Ципрас призна, че СИРИЗА все още се приспособява към ролята на управляваща партия.

„Трябва да признаем, че СИРИЗА не стана единна партия“, каза той в двучасово интервю вчера. „Имаше бурен процес на съзряване: СИРИЗА се разви от партия, която получи 4 процента (на минали избори), до такава, която сега носи надеждите на мнозинството от гръцкия народ“.

Четиридесетгодишният Ципрас, въпреки задаващите се лишения за гърците, увеличи преднината на СИРИЗА в социологическите анкети от парламентарните избори през януари насам. Той иска да организира партийна конференция след преговорите за споразумението, докато вътрешната опозиция в партията искат конференция веднага.

За момента, според доцент Сотиропулос, разцепване на партията е малко вероятно. „Това да си на власт има обвързващи последствия…и вътрешната опозиция не иска да бъде държана отговорна за разцеплението“, каза той и допълни: „Но идеологията и емоциите са движещи сили в гръцката политика. А това може да доведе до погрешни решения“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.