Китайски комунисти тайно омилостивяват боговете

Бенджамин Кан Лим
Ройтерс

Несигурните времена подхранват окултните вярвания във висшите ешелони на Китайската комунистическа партия

Една вечер през 2014 г. група правителствени служители от средния ешелон се събрали на вечеря в частна зала в пекински ресторант – всички били леко изнервени, но изпълнени с очакване. Почетният гост бил будистки мъдрец, който щял да им предскаже бъдещето.

Той огледал помещението, после погледнал в очите на всеки от над десетте присъстващи, разказа един от тях. Той пожела анонимност, тъй като се смята, че функционерите и членовете на Китайската комунистическа партия не вярват в „суеверия“.

„Той посочваше хора в зависимост от формата на очите и им казваше дали ще имат късмет или несполука“, каза пред Ройтерс източникът, правителствен служител с връзки с ръководството.

Няколко месеца по-късно един от присъстващите, чиито очи говорели за предстояща несполука, станал обект на разследване за злоупотреба с власт, добави източникът.

„Във времена като сегашните, с толкова много несигурност, мнозина от нас търсят начини да узнаят съдбата си“, каза той. Източникът отказа да назове мъдреца, аргументирайки се с опасения, че може да бъде арестуван.

Китайците, особено държавните ръководители, отдавна вярват в предсказания и геомантия и търсят отговори във време на съмнение, нужда и хаос. Практиката започна да става все по-рискована поради широкообхватните мерки срещу дълбоко вкоренената корупция, въведени от президента Си Цзинпин, след като дойде на власт в края на 2012 г. В резултат на тези действия десетки висши функционери влязоха в затвора.

„МЪДРЕЦЪТ ОТ СИНЦЗЯН“

През юни бе обявено, че Чжоу Юнкан, влиятелният бивш шеф на китайските служби за сигурност, е осъден на затвор по обвинения в корупция. Тогава бе съобщено и за обвинение към него, че е разгласил държавни тайни пред гадателя и лечител Цао Юнчжън, известен като „Мъдреца от Синцзян“ /по името на западната област, в която е израснал/. На Чжоу не бе позволено да се защити публично. Не е ясно дали е имал адвокат.

По данни на китайски медии бивш високопоставен колега на Чжоу, Ли Чунчън, е имал бизнес и лични отношения с Цао в провинция Съчуан, където Чжоу и Ли някога са били висши представители на властта. Тези отношения са били установени чрез медийни компании, притежавани от Цао или в които той е работил.

Ли освен това изрази публично подкрепата си за дъщерята на Цао и директорка на музикален театър, писа „Съдърн уикенд“, уважаван седмичник с богати традиции в отразяването на щекотливи истории.

Ли по-късно бе обвинен от партията в злоупотреба със служебно положение с цел участие в „актове на феодализъм и суеверие“, но повече подробности не бяха съобщени. Не се знае къде е Цао, нито дали той е задържан. Не бе възможно да се осъществи връзка с неговите роднини или с тези на Ли.

На него също не му бе позволено да се защити публично, след като партията предяви обвинения към него. През април той бе изправен пред съда, но няма обявена присъда.

Основателят на съвременен Китай Мао Цзедун забранява ясновидството и суеверието в пуританския, комунистически Китай след Революцията от 1949 година. Но окултните практики се върнаха, откакто все още официално атеистката страна поде икономически реформи и започна да се отваря в края на 70-те години.

„В Китай Мао Цзедун навремето бе почитан като бог, а комунизмът бе равносилен на религия“, каза пенсионирал се функционер от Китайската комунистическа партия. Той пожела анонимност, за да избегне евентуални последствия заради това, че е говорил пред чуждестранни медии без позволение.

„Но смъртта на Мао и краят на Културната революция през 1976 г. оставиха духовен вакуум. Днес мнозина партийни и правителствени служители и военни са объркани и прибягват до съветите на ясновидци, защото искат да знаят дали ще се изкачат нагоре /по политическата стълбица/ или ще влязат /в затвора/“.

ОМИЛОСТИВЯВАНЕ НА БОГОВЕТЕ

Тайните вярвания в окултни практики като магьосничество и пророчество са толкова разпространени сред партийните функционери, че се наложи държавните медии да отправят многобройни предупреждения през последните години за опасностите, които те крият.

„Лъжеучители и лъжечудотворци са проникнали по най-високите нива“, предупреди в края на 2013 г. националният официален партиен всекидневник „Гуанмин“.

Партията се страхува също от изказвания на мъдреци, които или предсказват нейния залез, или разпространяват паника сред обществеността с пророчества за бедствия.

Въпреки всичко, част от онова, което партията определя като суеверие в своя комунистически апогей, като например фън шуй или геомантия, отново се радва на подкрепа сред официалните среди, казват източници с връзки с ръководството и учители по фън шуй.

У Чжунмин, преподавател в Централната партийна школа, която обучава бъдещите кадри на Китайската комунистическа партия, заяви през 2014 г. пред вестник „Бейджин нюз“, че корупцията и суеверието често вървят ръка за ръка, тъй като функционери се опитват да омилостивят боговете, за да им опростят престъпленията. „Те трябва да знаят, че небесата виждат всичко, но не могат да се сдържат“, посочи У.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.