Друг прочит на затварянето на ТЕМА, Преса и т.н. – играта с фалитите

Илиян Василев. Снимка: Личен архив

Затварянето на ТЕМА и Преса е логично, но изводите са прекалено едностранни. Разгледайте и следната хипотеза. Както и вестник „Труд“, „24 часа“ и куп подобни медийни проекти, собствеността им е фиктивна или по-скоро по-външно назначение, защото е финансиран „назначеният собственик“ чрез кредити, обезпечени с акциите или дяловете в дружествата на съответните медии.

Това, което се прави в момента, е планиран фалит на дружествата, за да не се връщат кредитите и да се освободят от отговорност собствениците. Все пак несъстоятелността е нормална процедура в света на бизнеса.

Тъй като им дръпнаха датата на несъстоятелността по КТБ сега играта е фалит, неплащане на кредитите, намаляване на масата на несъстоятелността и извеждане на парите/активите по тези кредити в други вторични дружества. Всъщност не съм сигурен, че има много активи, нито приходите и продажбите са значителни, нито перспективите са окуражителни.

Затова не се изненадвайте, ако скоро време започнат да се появяват нови медийни проекти – с друго име, с условно чисти баланси и които ще стартират също с кредити, тъкмо навреме за следващите избори и политически кампании. Бъдете сигурни, че са се подготвили адекватно с отвеждаща вниманието кампания. Медийните дружества не са банка, няма ограничения човек да започне наново въпреки, че е бил собственик на фалирало дружество.

Играта с фалитите за замитане на следите от невърнатите кредити тепърва започва. Жалко за редовите журналисти – но богопомазаните ще се възкръснат скоро. Подготвят се нови медийни проекти, включително електронни и интернет базирани, с пари от вън. Просто един месец почивка. И кредиторите на КТБ ще загубят, както и данъкоплатци, акционерите и всички други освен корпулентния и „основния свидетел“, както назначените „собственици“. Те не губят нищо..

От блога на Илиян Василев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.