Кери трябва да каже истината за Египет

Джон Кери. Снимка: от тв екрана

Преди две години в един съботен ден държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че египетските въоръжени сили „възстановяват демокрацията“ със свалянето от власт на демократично избраното правителство на Мохамед Морси и масовите погроми срещу привържениците му.

Последвалите събития показаха колко много е грешал. Оглавеният от Абдел Фатах ас Сиси преврат прерасна в най-кървавите и най-брутални репресии в съвременната история на Египет, насочени не само срещу джихадистите и последователите на неизползващото насилие движение „Мюсюлмански братя“, но и срещу журналисти, правозащитници и активисти на светската демокрация, които бяха начело на революцията от 2011 г. в африканската страна.

Никъде не се забелязва демокрация, макар че г-н Сиси свали униформата и режисира собственото си избиране за президент, обещаните за март парламентарни избори бяха отложени за неопределено време. Дори и да бяха произведени, щеше да е невъзможно да има честен вот.

Кери обаче се връща в Кайро в края на седмицата, за да продължи „стратегическия диалог“ с правителството на Сиси. Това е възможност той да поправи напълно погрешните си публични определения за режима и да упражни натиск за така нужната промяна в курса.

След плахи опити да накаже режима на Сиси с мерки като спиране на доставките на военни хеликоптери, правителството на президента на САЩ Барак Обама се солидаризира с него тази година и използва правото си да заобиколи наложените от Конгреса ограничения върху ежегодната американска помощ за Египет, възлизаща на над милиард долара.

Официални лица от Вашингтон заявиха, че целта на тази политика е да помогне за битката с терористите, включително със свързана с „Ислямска държава“ групировка на Синайския полуостров. Но при режима на Сиси терористичното насилие постепенно се разраства, като нападенията вече се разпространиха от Синай в Кайро, както и в туристически центрове като Луксор.

Една от големите причини за това е лесна за разбиране. Група политически експерти от Републиканската и Демократическата партия написаха в писмо до Кери миналата седмица, че „като закри всички средства за мирно изразяване на инакомислие чрез политиката, гражданското общество и медиите, Сиси подклажда същите тези пожари, които казва, че иска да потуши“.

„Държавното насилие – няколко хиляди убити при улични демонстрации, десетки хиляди политически затворници, стотици документирани случаи на изтезания или принудително изчезване, сексуални посегателства срещу задържани и роднини, съобщения за колективни наказания на общности на Синайския полуостров, може би извършени с предоставени чрез американската военна помощ оръжия – подтикват още повече египтяните да се присъединяват към радикални групировки“, добавя експертната група под името „Работна група за Египет“.

В друго писмо до Кери седем сенатори, републиканци и демократи, изразиха сходни безпокойства. „Един от ключовите елементи на американската външна политика винаги е била и трябва да продължи да бъде подкрепата за човешките права, политическите реформи и гражданското общество“, написаха конгресмените, сред които са демократите Бен Кардин /сенатор от щата Мериленд/ и Тим Кейн /сенатор от щата Вирджиния/, както и републиканците Джон Маккейн /сенатор от щата Аризона/ и Марко Рубио /сенатор от щата Флорида/. „Обезпокоени сме, че в американско-египетските отношения тези основни принципи изглежда вече не са приоритет“.

Работната група, която се оглавява от Мишел Дън от Фонда „Карнеги“ за подпомагане на общия мир и Робърт Кейган от института „Брукингс“ предложи на Кери отличен съвет. Според нея той трябва да притисне режима на Сиси да прекрати всички политически процеси и да отмени смъртните присъди, да спре репресиите на журналисти и гражданското общество, да преразгледа стратегията в Синай и „да инициира процес на национално помирение“.

Освен това Кери трябва да „устои на изкушението да хвали публично египетското правителство извън това, което е абсолютно вярно и потвърдено“. С други думи, без повече изявления, че Египет „възстановява демокрацията“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.