Пушки и гащи: бюрокрация спъва украинската армия

Ройтерс

Американски и украински военни. Снимка: от тв екрана

След повече от година на сражения в Източна Украйна редовната армия на Украйна остава дезорганизирана и зле екипирана. „На министерството на отбраната му трябваше цяла година да изпробва долни гащи, преди да одобри употребата им. Не се шегувам“, заяви президентът Петро Порошенко на среща с регионални ръководители този месец.

Изграждането на армия, която да може да издържи на заплахата от Русия и проруските сепаратисти, беше изключително трудна задача. Когато Москва анексира Крим и в източната част на Украйна избухна конфликт, Киев разполагаше с остаряла съветска техника и само 180 000 войници, от които едва 5000 бяха готови за бойни действия, според реч на Порошенко миналия месец.

Оттогава насам правителството повиши военните разходи до безпрецедентните 5 на сто от брутния вътрешен продукт и увеличи броя на войниците до 250 000. Около 50 000 служат активно в източната част на страната.

Но примери за некомпетентност и корупция в армията редовно се появяват в украински медии. През юни в. „Сегодня“ писа, че административна грешка е принудила осем отиващи на фронта военнослужещи да останат с дни в град Харков.

Владислав Селезньов, говорител на украинската армия, отрече наличието на грешка и заяви, че осмината са се отлъчили самоволно. „Те са отишли на някакво приключение, върнаха се в сборния пункт в състояние на опиянение и отказаха да отидат в зоната на конфликта“, казва Селезньов.

Военната полиция ги е охранявала в продължение на осем дни, а след това представители на тяхната бригада са ги прибрали, за да ги накарат да отидат на фронта. „Те се съпротивляваха със сила, казвайки „няма да отидем“, заяви Селезньов.

При друг случай ранен военнослужещ е имал нужда от четири месеца, за да докаже на министерството на отбраната, че е жив, след като погрешка бил заведен като „убит по време на бойни действия“ и спрял да получава заплата. Министерството на отбраната направи изявление, в което обвини за случая административна грешка и каза, че парите вече са преведени.

Семействата на военнослужещите се сблъскват със забавяния и при получаването на обезщетението за убити в боеве войници, според украинските медии. Украинският военен прокурор Анатолий Матиос на няколко пъти писа във Фейсбук за случаи, при които военните се бавят с изплащането на компенсациите за семействата.

Бизнесменът Юрий Бирюков, съветник на Порошенко и ръководещ доброволчески усилия за екипирането на армията, обвини за проблемите лошото управление. „Има 100 500 причини: от идиотската свръхбюрократизация на нашата армия до липсата на достатъчно компютри, от недостатъчно квалифицираните военни доставчици до притеснения да се докладва на висшето командване за проблемите“, написа той във Фейсбук.

Военният говорител Селезньов заяви, че министерството на отбраната провежда „истински процес на реформи“, но добави: „Ще е нечестно да кажа, че нямаме проблеми“.

Военният прокурор Матиос заяви пред Ройтерс, че е разследвал много случаи на подкупи и кражби през миналата година и има известен напредък. Но за да има истински напредък, са необходими кардинални промени в отношението.

„Обществото иска незабавна и необратима промяна, защото икономическата ситуация беше лоша толкова дълго време. Не беше направено достатъчно нито от нас, нито от правителството или от депутатите“, заяви той. „Имаме закони, нямаме културата да ги прилагаме“, добави той.

Министерството отказа да коментира обвиненията в корупция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.