Истерясаха заради Мая омбудсман, а Борисов премиер било окей… И той си я избра

Симпатизантите на т. нар. реформатори и хората, гравитиращи около „Протестна мрежа” е добре да изяснят за себе си и обществото един въпрос – как така приеха Борисов за премиер, и приеха коалицията с него, а сега се гневят на избора на Мая Манолова за омбудсман?

Повечето от тях дори не съзират нещо ненормално в това разкрачено положение, в което са застанали.
Дори президентът Плевнелиев се разкрачи в смешна поза с реакцията си за Мая Манолова. Държавният глава оспори в социалните мрежи избора й, като нарече и „пагубно” въздействието на тайното гласуване.

Първо, нещо не е наред президент да оспорва избора на парламента в една парламентарна република. Второ – в национални избори избирателното право по конституция е с тайно гласуване, защото тайната на вота защитава отделния гласоподавател от външен натиск. То не е случайно измислено. И в парламент и държавни институции тайното гласуване защитава гласуващите от натиск.

Така избраната Мая Манолова втрещи мнозина. Какво е изненадващо? Не им ли е ясно на протестиращите, че Той си я избра. Хем са убедени, че това е задкулисна договорка, хем премълчават най-важното – нима този избор може да стане без одобрение на Борисов? Нещо повече – изборът на Мая Манолова е именно негов. Тя самата никога не би допуснала, че могат да я изберат за омбудсман. И партията й не би си помислила. Изборът е на Борисов и е резултат от задкулисните му договорки с Михаил Миков и БСП. Така гласовитата критичка на ГЕРБ ще ги остави на мира. Михаил Миков няма да има конкуренция в ръководството на партията, ще бъде благодарен на Борисов за услугата.

А Мая Манолава е пратена в глуха линия. Защото омбудсман е глуха линия за един политик, независимо дали е добър, лош, ляв или десен. Манолова, каквато и ще да е, е активна и ще върши работа, но ще бъде извън политиката.

И не само Борисов е одобрил избора й. И миниистърът на правосъдието Христо Иванов спомена, че тя ще бъде добър омбудсман. И реформаторите тихомълком са се разбрали по въпроса, макар да отричат, че са гласувлали за нея.

Възраженията срещу Манолова са истерични. На първо място изтъкват костинбродската афера. Тя е сигнализирала за нея главния прокурор. Но да не би тя да е напечатала и сложила 4 тона годни бюлетини (извън т. нар. брак), в печатница, собственост на съветник от ГЕРБ? Само заслепени наивници вярват, че там не е имало нещо нередно.

И прокуратурата замаза случая, като се оправда с липсата на закон, който да квалифицира извършеното като престъпление. Но това е отделен спор, запалянковците не приемат факти по него. Както не приемат и Мая Манолова. Тя им действа като червено на бик.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.