Как да се опазим от напиване – водата и храните като предпазна мярка

(продължeние)

Снимка: Фъни пикчърс ъф дрънк пийпъл

След като човек е наясно какво може да очаква от различните видове алкохол (за което стана дума в предишната част, виж тук), следващата предпазна мярка при пиене е смесването им.

Не смесвай

Смесването на различни видове алкохол и редуването на високоалкохолни напитки с нискоалкохолни води до напиване с много по-голяма сигурност, в сравнение с пиенето само на един вид алкохол. Но има и още нещо.

Англичаните имат една поговорка: Never mix grapes and grain – Никога не смесвай гроздови със зърнени напитки. Тоест – алкохолни напитки получени от грозде с алкохолни напитки, получени от зърно. Това ще рече, че след като си пил вино не трябва да пиеш бира. Или след като си пил ракия, не трябва да пиеш уиски. По-допустимо е след виното да пиеш ракия или коняк. След бирата – уиски. Но ракия и уиски, бира и вино – лоша комбинация.

Пиенето за една вечер на няколко вида алкохол е авантюра. Има много пиячи, които са приучили организма си да понася през деня бира, от следобед узо или ракия, вечер вино, уиски. Но това не е работа. И не е за всеки. За такива съветите как да пием без да се напиваме са излишни. Много от тези хора са с по-лека или по-тежка зависимост от алкохола.

Подобни съвети не се отнасят също така за алкохолици – тяхното е болест, при тях няма махмурлук, а абстиненция. Пътят към тяхното оцеляване е да прекратят напълно употребата на алкохол.

Пий много вода

Най-важната предпазна мярка срещу напиване е да пиеш много вода, заедно с алкохола. И безалкохолни негазирани напитки вършат работа, но с тях задължително трябва да се пие и вода.

Алкохолът обезводнява или както се изразяват по-сложно някои лекари и засукани издания – алкохолът дехидратира. Мнозина са забелязали, че дори когато пият много бира, може да почувстват жажда и сухота в устата. Дори с бира трябва да пием вода, ако не искаме да се напием.

Всеки може да си направи експеримент, като с всяка малка ракия или уиски, пие по една-две чаши вода и ще се убеди, че алкохолът няма да му действа по същия начин.

Снимка: Фъни пикчърс ъф дрънк пийпъл


Никога на гладно; Кои храни помагат?

Пиенето на празен стомах, особено на концентрати, води до бързо напиване. Някои народи имат традиции в пиенето, със специален подбор на мезета. Грузинците например имат цял набор от техни си мезета, които възпрепятстват напиването – защото там се пие здраво – като седнат на трапеза, се редуват тостове, за майка ти, за баща ти, за братята ти, за жена ти, за децата ти и т.н.

По правило наличието на храна в стомаха забавя действието на алкохола, особено на храни, съдържащи белтъчини, нишесте, целулоза – месо, картофи, зеленчуци.

Има някои храни, които имат допълнително положителен ефект, възпрепятстващ напиването и неутрализиращ действието на алкохола.

Банани – съдържат много калий, а алкохолът освен че обезводнява, деминерализира организма. При напиване се изхвърлят калиевите соли от организма, твърдят експертите и поемането на храни с калий помага чувствително.

Картофите са другата храна с високо съдържание на калий. Също и зелето. Но със зелето трябва да внимават хората с язви и гастрити, защото е противопоказно, то е една от най-трудно смилаемите храни.

Сладко кисели туршии, кисели краставички са традиционни „помощни“ храни при пиене.

Рибата и рибният хайвер също неутрализират въздействието на алкохола. Неслучайно в руските традиции е възникнала комбинацията хайвер с водка.

Освен храните, всеки пияч трябва да знае, че таблетки с активен въглен могат да намалят действието на алкохола.

(Следва – Как се лекува махмурлук?)

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.