Гърция в плен на войната в СИРИЗА

Гърция върви по опънато въже въпреки „глътката въздух“, дадена й от договореността, постигната с партньорите в последния момент, за да избегне страната фалит, тъй като преговорите по новия спасителен пакет все още се намират в изключително ранен стадий, реалната икономика е притистната до стената заради капиталовия контрол, а политическият живот, вместо да издава симптоми на стабилизация, е въвлечен в безпътицата, в която е изпаднала управляващата партия СИРИЗА.

Последните събития в правителствената партия закономерно показват, че СИРИЗА върви към окончателно разцепление, което ще се случи на конгреса, обявен за началото на септември. Очерталите се процеси разпалват сценарии за възможността премиерът Алексис Ципрас да поднесе изненада и да поиска предсрочни избори в средата или в края на същия месец. Сред близкото му обкръжение има радетели за незабавен вот, а други се обявяват за избори в края на ноември, когато ще е приключила първата оценка, дадена от кредиторите във връзка с новата спасителна програма и ще са взети решения от страна на партньорите за облекчаване на гръцкия дълг.

Някои, макар и малцина на брой, лансират тезата, че сегашният кабинет може да продължи да управлява до следващата пролет, тъй като опозиционните партии Нова демокрация, Потами (Реката) и ПАСОК, все още не изглеждат готови да оспорят наличната конфигурация на силите в парламента, подкрепяща правителството.

СИРИЗА има 149 депутати, но след двете гласувания на двата пакета с мерки за икономии, поискани от кредиторите, партията на практика може да разчита само на 120 гласа, което означава, че всякакви други законодателни инициативи ще трябва да бъдат прокарвани с подкрепа от опозицията.

Естествено, „ключът“ за Ципрас дали да изненада с нови избори през септември или не, се свежда до това той да финализира и да прокара през парламента до 18 август споразумението за новия тригодишен спасителен пакет. Събеседници на премиера окачествяват конкретната цел като реална. Представители от партията СИРИЗА, а и фактори с опит от други партии, смятат, че експресните избори през септември имат конкретни предимства за кабинета поради факта, че Лявата платформа дава индикации, че в следващите седмици по един или друг начин тази фракция ще се откъсне от партията СИРИЗА и ще пристъпи към създаване на нова политическа формация /някои не изключват тя да бъде оглавена от настоящия лидер на Лявата платформа Панайотис Лафазанис и от бившия финансов министър Янис Варуфакис/.

От друга страна е възможно също Ципрас да възвърне парламентарното си мнозинство, като сформира правителство с друг партньор, потвърдил проевропейската си ориентация. В същото време на фона на нестабилността, която цари вътре в партията СИРИЗА, близки до премиера министри се обявиха за предсрочни избори в скоро време, без обаче да се ангажират с дати и срокове. Някои не изключват Ципрас да поиска избори през септември, за да ограничи центробежните тенденции в партията с оглед на постигането на споразумение с партньорите.

Във всеки случай обаче Ципрас категорично отхвърля идеята, дори и това да му струва нови загуби за парламентарната група на СИРИЗА, да търси възможности за формиране на правителство със специална цел, начело с друг премиер.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.