Още няма справедливост за корейските жертви на атомните бомбардировки над Япония

ДПА

Схема на пораженията от атомна бомба. Снимка: Уебшотс

Десетки хиляди корейци са сред жертвите на атомните бомбардировки над Япония. Но 70 години по-късно оцелелите чужденци все още се борят да получат същата подкрепа, която властите в Токио оказват на своите граждани

* * *

Кейсабуро Тойонага отдавна води кампания в защита на правата на етническите корейци в Япония, но интересът му към съдбата на оцелелите от атомните бомбардировки бил предизвикан от телевизионно предаване, което гледал една вечер през 1971 г.

Японският гимназиален учител трябвало да замине за Южна Корея, за да говори на събития, посветени на дискриминацията в родината му. Ден преди това видял по телевизията кореец, преживял атомните бомбардировки над Япония.

Кореецът Син Йон-су разказал как бил принуден да се премести от намиращата се по онова време под японска окупация Корея, за да работи във военна фармацевтична компания в Хирошима, когато била пусната атомната бомба на 6 август 1945 г.

През 1967 г. Син основал корейска организация за „хибакуша“ – оцелели от атомните бомбардировки, но успял да получи необходимото удостоверение от Токио за медицински субсидии едва през 1974 г., три години след излъчването на предаването, което гледал Тойонага.

Смята се, че десетки хиляди корейци са загинали при двете бомбардировки. Около 70 хиляди са пострадали или са с увредено здраве, сочат данните на Гражданското сдружение за подкрепа на южнокорейските жертви на атомните бомбардировки, чиято централа е в японския град Осака.

Експерти и активисти казват, че корейските жертви като Шин са били докарани в Япония от нейното правителство, което следователно трябва да ги обезщети по същия начин, както пострадалите японски граждани.

„Мнозина са били доведени принудително в Япония, за да работят в заводите за боеприпаси или да се бият за нея като войници през Втората световна война“, каза Тойонага.

Той посетил сдружението на Син при престоя си в Южна Корея през 1971 г. и бил трогнат от участта им. След като се върнал, се присъединил към организацията и се включил в кампанията й, а през 1974 г. създал неин филиал в Хирошима.

За четирите десетилетия, през които Тойонага води кампанията, реакцията на японското правителство е бавна. „Щом е свършила войната, японското правителство изоставя тези жертви. Започва постепенно да оказва помощ, едва след като губи съдебни дела“.

През 1957 г. Токио приема закон, предоставящ на жертвите на атомните бомбардировки обезщетения за лечение на болести вследствие на радиацията, но чужденците нямали право на удостоверение за получаване на статут на оцелял.

През 1978 г. Върховният съд отменя това ограничение, като постановява, че друг пострадал кореец, Сон Джин-ду, трябва да получи удостоверение, след като осъжда правителството през 1972 г.

Властите променили правилата, но определили условие, че удостоверенията ще важат единствено за територията на Япония. През 2002 г. Висшият съд в Осака отменя и това ограничение.

По думите на Тойонага досега удостоверения са получили над 3 хиляди оцелели от атомните бомбардировки, живеещи извън пределите на неговата родина.

Освен това официално признатите корейски жертви се обезщетяват в Япония без ограничения, наравно с японските жертви.

Но сега фронтът, на който Тойонага и другите активисти водят битка, е ограничението върху обезщетенията за медицинско лечение в чужбина, където живеят много от жертвите и където сега се възстановяват само годишни разходи до 300 хиляди йени /2420 долара/ на човек.

През 2014 г. Окръжният съд в Нагасаки отхвърли искане разходите за лечение в чужбина на оцелелите корейци да се поема в пълен размер.

Същата година в Осака Висшият съд отсъди медицинските разходи, направени в Южна Корея, да се покриват изцяло. Това накара правителството на местната префектура да обжалва пред Върховния съд, където все още няма решение по делото. През юни Окръжният съд в Хирошима отказа да бъдат покривани в пълен размер медицинските разходи на оцелели, които живеят в САЩ.

Засегнати са и хора от други националности. 94-годишният сега холандец Вили Бюхел оцелява при бомбардировката над Нагасаки, където бил военнопленник. Той получил удостоверение през 2014 г., но съди японското правителство за обезщетение за понесените от него страдания заради забавянето.

„Японското правителство дълго време не предоставяше медицинска помощ на оцелели чужденци като Бюхел“, каза Нобуто Хирано, активист в Нагасаки.

По думите му съдебни решения като юнското за жертвите в САЩ отразяват позицията към историята на правителството на японския премиер Шиндзо Абе, изключваща извинения за миналото. „Неговото правителство не се замисли за миналите деяния на Япония“, посочи Хирано.

Жертвите насочват вниманието и върху САЩ. Оцелелият кореец Сим Джин-тхе говори на тазгодишната Конференция за преглед на Договора за неразпространение ядреното оръжие в ООН. Той каза, че Вашингтон трябва да се извини за разработването и използването на атомните бомби. „Корейските жертви със сигурност смятат, че САЩ също трябва да плащат обезщетения и медицински разходи“, каза Тойонага, но призна, че това ще е трудно. „Аз лично бих искал президентът Барак Обама да дойде в Хирошима и да се извини за бомбардировката“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.