Кметове от народни движения предизвикват статуквото в Испания

Ройтерс

Малко след като зае поста, лявата кметица на Мадрид Мануела Кармена, противопоставяща се на върхушката, създаде уебсайта „Версион орихинал“, използван от нейния общински съвет, за да опровергава медийни информации, които смята за „неточни или склонни към погрешни тълкувания“. Екипът на бившата висша съдийка също така обяви планове да промени имена на улици, свързани с някогашния фашистки диктатор Франсиско Франко, и прояви своя антиклерикализъм.

Зашеметяващата смес от политика на жестовете и инициативи в полза на обикновените граждани за сметка на едрия бизнес предизвика критики от някои съюзници и порицание от противници от основното течение, които нарекоха „Версион орихинал“ недемократичен.

Това също така привлече вниманието към новоформираната партия „Подемос“. Тя се противопоставя на икономиите, има връзки с Кармена и нейните колеги в Барселона, Валенсия и Сарагоса и е близък съюзник на движението СИРИЗА, което сега управлява в Гърция.

Макар че Кармена бързо смекчи уебстраницата, политическият тон отблъсна медиите и подкопа част от политическия капитал, натрупан от нея в края на май на местните избори, които промениха баланса на силите в най-големите градове на Испания.

В момент, когато десноцентристкото правителство на министър-председателя Мариано Рахой страда от поражението, действията на Кармена съживяват наследена от гражданската война в Испания склонност към разцепление и може да повлияят на резултата от националните избори, които трябва да се произведат в края на годината.

Някои избиратели в Мадрид определят Съвета на Кармена като незрял, но други го приветстват, че отправя предизвикателство към статуквото. „Необходимо е да променим политическото мислене в Испания“, каза 23-годишният главен готвач Хоакин Серано. „Ако нашата образователна система е лоша и превръщаме населението в идиоти, имаме проблем“, заяви той.

Рахой използва поляризацията на дебатите около новите кметове в Испания, за да вземе на прицел „Подемос“, която представлява сериозна заплаха за шансовете му за преизбиране, сравнявайки неопитността на съществуващата от 18 месеца партия с политиките на СИРИЗА.

Въпреки че болезнената рецесия отстъпва място на силен икономически растеж, социалните напрежения остават остри, а роля играят и твърдения за корупция срещу двете основни партии.

„Обстановката е толкова деликатна, че други партии (от основното течение) използват тези мерки, за да атакуват“, каза анализаторът Антонио Баросо от „Тенео интелиджънс“ в Лондон. „Те искат да покажат, че (противопоставящите се на върхушката партии) не са годни да управляват“, заяви той.

Стари рани

Спорът около „Версион орихинал“ навява спомени за по-дълбок конфликт в испанското общество – „католици срещу революционери“, довел до гражданската война през 1936-1939 г., при която Франко победи левите и анархистки републиканци, след което управляваше до смъртта си през 1975 г. Баросо каза, че тези разделения са в основата на днешната демократична политическа партийна система.

Кармена засегна интересите на църквата, когато се противопостави на натиска да уволни говорителката на Съвета Рита Маестре за това, че показа бельото си в параклис през 2011 г. като част от студентски протест. Оттогава тя казва, че планът за промяна на имена на улици, свързани с Франко, не е приоритет.

По-миналата седмица колегата на Кармена в Барселона – кметицата Ада Колау – предизвика враждебна реакция, като махна от кметството бюст на бившия крал Хуан Карлос – все още доста популярен, след като миналата година абдикира в полза на сина си крал Филип.

Колау получи по-положителна реакция от бизнеса и избирателите, като прекрати издаването на нови разрешителни за настаняване на туристи в град, където годишният брой на посетителите многократно надвишава числеността на населението му, въпреки че министърът на промишлеността я обвини, че наврежда на икономическото възстановяване.

Кармена не успя в опита си да регулира имащия не толкова доминираща роля туристически отрасъл на Мадрид, обръщайки се към „Версион орихинал“, за да отрече медийните информации, че предстои да бъде въведен градски налог върху отсяданията в хотелите. Но тя си спечели похвали, когато отмени заповеди за изгонване на 70 семейства, обитаващи общински жилища, и гарантира повече от 2000 подобни договори за наем.

Не опасни, вероятно наивни

Признаците, че Испания все още не е сигурна за споделяната от Кармена и Колау идеология на „новата метла“, се виждат в променливата подкрепа за „Подемос“ в социологическите проучвания. След като оглави месечната анкета на „Метроскопия“ за вестник „Паис“ с 22,1 процента през април, лявата партия падна под 15 процента в някои допитвания в началото на юли.

Тя се нареди на трето място в анкетата на „Метроскопия“ през юли с 18,1 процента и отново се изкачи до 20,3 процента в друго уважавано проучване, направено за телевизия „Телесинко“.

„Тенео интелиджънс“ на Баросо обаче смята, че растящата поляризация на испанската политика може в крайна сметка да облагодетелства консервативната Народна партия на Рахой в момент, когато тя задвижва мощната си машина, за да мобилизира негласуващите избиратели.

„Това може да се направи, като се каже, че „Подемос“ ще спечели, а Кармена и Колау са двама представители на тази „лява заплаха“, каза Баросо. „Затова Рахой и цялата партия ги атакуват“, заяви той.

Според петдесетина годишния мадридски адвокат с центристки възгледи Игнасио Гома народните движения не са опасни, въпреки че тяхната наивност буди тревога. „Те имат добри намерения, но има явна липса на политически опит“, каза той.

Това може би се илюстрира от „Версион орихинал“. Имайки за цел да представя вярно събитията, уебсайтът поставя на изпитание благосклонността на и без това скептичните и влиятелни испански медии, чиято национална федерация го нарече инструмент на цензурата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.