Рецепти и техники срещу махмурлук

Снимка: Фъни пикчърс ъф дрънк пийпъл

Продължение. Виж: „Как да пием без да се напиваме“ и

Как да се опазим от напиване – водата и храните като предпазна мярка

Всеки, който пие, е изпадал в такова състояние. Понякога е много тежко –гадене, главоболие, отпадналост до степен да не можеш да станеш от леглото.
Всеки с опита си е намерил някакви храни и напитки, които му помагат.
По принцип трябва да се пие много минерална вода, защото организмът е обезводнен и деминерализиран.

Зелен, черен, билков чай с мед, мента, са за предпочитане пред кафе.
Някои дори съветват кафе да не се пие въобще, защото повишава кръвното налягане и има диуретично действие. Може да влоши главоболието и допълнително да обезводни. Но много хора твърдят, че кафе им помага при махмурлук. За всеки човек е специфично.
Мнозина съветван, на базата на собствения си опит, че кока кола помага много. И все пак трябва да бъде придружена с вода.

Българската класика в борбата с махмурлука са шкембе чорбата и зелевият сок. „Научен“ анализ на шкембето е излишно да се прави, горещата супа или бульон, с чесън и люто, има благотворно действие.
А зелевият сок съдържа много сол и минерали, действието му е бързо.
Айрян със сол също има бързо действие, също и таратор с чесън.

Освен течности и бульони, трябва да се ядат сладки храни, плодове или сокове с много фруктоза. Големите количества алкохол намаляват нивото на кръвната захар, обясняват лекарите. Трябва да се пие доматен сок, портокалов, да се ядат банани, ябълки, киви.
Бананите и картофите съдържат много калий, а, като стана дума вече в предишна статия по темата (виж тук), алкохолът, освен че обезводнява, деминерализира организма. При напиване се изхвърлят калиевите соли от организма, твърдят експертите и поемането на храни с калий помага чувствително.

Но човек трябва да въздържа т. нар. „пиянски глад“ и да не прекалява с яденето при махмурлук, а да наблегне на течностите.
Има цял куп съвети за неутрализиране на махмурлука с редуване на студени и топли душове, горещи вани, сауна, разходки. Всеки трябва да изпробва индивидуално кое как му действа. Но разходките поне са с положително действие за всеки.

Медикаменти

Рекламират се много медикаменти за махмурлук, но не за всеки е доказано, че действа добре. Много от тях са рекламен шум.
Сред медикаментите, които доказано помагат при махмурлук на сутринта са хапчета активен въглен, разтворим аспирин, аналгин, беналгин, алка залцер. И хапчета с мултивитамини и минерали не са излишни, например магнезий с витамин С. Магнезият помага за неутрализиране на алкохола, а при напиване нивото му в организма намалява.
Капки валериана, мента в чаша вода – това се препоръчва в повечето рецепти за махмурлук. Често се среща и рецептата 1-2 супени лъжици рициново масло в чаша мляко.

Коктейли против махмурлук

Най-често срещаните рецепти за коктейли против махмурлук са със сурово яйце, разбито с малко оцет, сол, в доматен сок, с червен пипер, черен пипер, лют пипер, лют кетчуп, зехтин и др. подобни. Някои включват безалкохолен коктейл „Блъди мери“ (доматен сок с „Табаско“, черен пипер) със сурово яйце или само с жълтък.
Има куп рецепти за махмурлук с горните съставки, към които обаче се добавят и по 30-50 г водка. Не са за препоръчване. По правило трябва да се знае, че при натравяне с метилов алкохол (което може да се случи с домашни ракии), противоотровата е чист алкохол. Тоест пиенето на чиста водка, доматен сок с водка, може да неутрализира действието.

ВинотоЗдраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.