Недоволната египетска младеж все повече призовава към насилие

Асошиейтед прес

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Двадесетгодишен студент по право казва, че му е омръзнало от безплодни протести в подкрепа на сваления египетски президент ислямист и от двете години на безуспешна борба с полицията.Сега той иска да се присъедини към екстремистите от „Ислямска държава“, които се бият с египетската армия на Синайския полуостров.

Той и други младежи все по-открито призовават за насилие и се насочват към екстремизма, разочаровани от полицейските репресии, откакто бе свален президентът Мохамед Морси през 2013 г. Някои искат да отмъстят за приятели и роднини, убити или подложени на тормоз от полицията.

Някога симпатизирали на движението на Морси „Мюсюлмански братя“, сега някои от тях го отхвърлят като слабо и неефективно.

„Сега знаем, че има само един правилен път – джихада“, каза студентът по право Абделрахман и показва белези от сачми, изстреляни от полицията по него по време на протести. Както и други протестиращи, с които Асошиейтед прес разговаря, той пожела да се представи само с малкото си име от страх от отмъщение от страна на органите на реда.

Той говореше с горчивина за поредицата изборни победи през 2011 и 2012 г., които осигуриха на „Мюсюлманските братя“ политическа доминация и направиха Морси първия свободно избран президент на Египет.

„Демокрацията не работи. Ако ние спечелим, властите, които и да са те, просто ще преобърнат бързо нещата“, заяви той. „Братята мислеха, че могат да играят демократичната игра, но накрая ги победиха“.

Във време, когато екстремисти извършват все по-умели нападения в Египет, очевидното разпространение на радикализма сред младежта в Кайро е тревожен знак за египетските власти, които казват, че работят за потушаване на насилието.

През последните седмици радикали, които обявиха себе си за синайското крило на базираната в Ирак и Сирия „Ислямска държава“, опитаха да превземат синайски град при добре изпипана атака срещу силите за сигурност, а главният прокурор на Египет загина от бомба при първия случай на убийство на високопоставен представител на властите в страната от четвърт век.

Атентатите са често явление в Кайро и на други места, като в доста от случаите при тях загиват полицаи или войници, а мишените им са бизнес и туристически обекти.

Бунтовническите действия се разраснаха, след като армията свали Морси от власт след масови общонационални протести срещу управлението му. Оттогава над 80-годишното движение „Мюсюлмански братя“ бе съсипано от силовите действия на полицията.

По-голямата част от висшето му ръководство е в затвора, като няколко от представителите му са осъдени на смърт, включително Морси. От 2013 г. стотици протестиращи бяха убити, голям брой бяха ранени, а хиляди бяха арестувани, третирани често пъти жестоко в затвора.

При положение че лидерите са укриват или са в чужбина, привържениците на Братята от по-ниските нива са разединени по въпроса дали да се придържат към официалната политика на движението на мирни протести или да предприемат съпроводена с насилие конфронтация с правителството. Властите вече обвиняват движението в подклаждане на насилие и го определиха като терористична организация.

Официален източник от египетското министерство на вътрешните работи, към което е полицията, заяви, че мерките на силовото ведомство имат за цел да изкоренят беззаконието и хаоса, като по думите му то трябва да се изправи срещу тези, които искат да подстрекават младежта в проблемните квартали към насилие.

„Министерството на вътрешните работи също следи информационния поток и наблюдава социалните мрежи, за да проследява хора, които пропагандират екстремистки идеи и които принадлежат към групировки“, каза представителят на ведомството, който пожела анонимност, тъй като според разпоредбите нямаше право да разговаря с репортери.

Министерството е извършило няколко „превантивни удара“ срещу подобни лица, заяви официалният източник, без да навлиза в подробности. Ако се докаже, че някой полицай е виновен в престъпление, срещу него незабавно ще бъде образувано дело в съда, добави представителят на силовото ведомство.

Юсеф, член на Братята, който оглавява протестите в районите около Кайро, каза, че е против завой към насилието, но допълва, че други го възприемат като подход поради злоупотребите на полицията.

„Всички сме загубили приятели. И в резултат има всякакви мнения. Някои смятат, че единственият начин за съпротива сега е чрез въоръжена борба“, каза 20-годишният студент по бизнес. Сходни бяха и изказванията на други, свързани също с организирането на демонстрации.

В бедните и забравени кътчета на столицата и провинцията почти ежедневно има протести. На носените от тях плакати става дума в по-малка степен за Морси и в по-голяма за отмъщение срещу полицията.

„Мирът е мъртъв“, гласеше един лозунг на неотдавнашен митинг в бедния каирски квартал „Матария“. В близкото село Нахия на друг транспарант беше написан лозунгът „мирен“, иронизиран чрез добавено усмихнато лице с автомат. Някои демонстранти скандират възгласи във възхвала на „Ислямска държава“.

„Повечето от тези младежи преди са били аполитични. Политизирали са се от насилието, от това, че са видели как полицията прострелва и убива техни приятели и роднини или как ги задържа произволно“, каза Басем Закария ас Самарги, който работи в каирската правозащитна организация Институт за човешки права и живее в „Матария“. „Има много хора, които сега искат да отмъстят на държавата“.

Джером Древън, изследовател от Манчестърския университет и специалист по радикални организации при полуавторитарни режими, каза, че конфликтът не е заради идеология, а заради желанието на хората да отмъстят на силите за сигурност за себе си и за приятелите си и да се присъединят към която и да било група, която може да им помогне да постигнат това.

„Новият египетски режим задейства изпълнението на пророчество“, заяви той. „Те попречиха на всякаква възможност за мирна съпротива срещу режима, направиха така, че ислямистката опозиция да бъде асимилирана от Ислямска държава, подкопаха вътрешния организационен контрол на традиционните ислямистки организации над техните привърженици и подхраниха желание за отмъщение сред младите противници“.

На пресконференция в Кайро в края на миналата седмица държавният секретар на САЩ Джон Кери цитира президента Барак Обама, който бе казал, че „когато хората биват потискани и не се зачитат човешките права, когато инакомислието се заглушава, това подхранва насилието и екстремизма“.

„Матария“, гъсто населен квартал с тесни улички, който няма достъп до голям брой обществени услуги и от доста време е занемарен, стана сцена на някои от най-кървавите сблъсъци с полицията през последните две години. Десетки загинаха при престрелки там през януари.

Правозащитни организации биха тревога за възможни злоупотреби в кварталното полицейско управление, където имаше случаи на починали арестанти, а местни жители разказват, че изтезанията са широкоразспространена практика там, както и изчезванията на млади мъже след среднощни обиски в домовете им.

Семейството на Абделрахман е като много други в квартала. Братовчед му е в инвалидна количка, след като бил прострелян от полицията по време на демонстрация. Чичо му наскоро бил арестуван заради протест. Брат му, за когото е известно, че е организирал нападения срещу полицията, се укрива.

Силите за сигурност предприеха строги мерки в „Матария“, които направиха протестите по-трудни. Бронетранспортьори и войници обграждат джамиите по време на петъчните молитви.

Но Нахия, близкото село, в момента на практика е извън контрола на държавата. Там стотици младежи безпроблемно излизат на митинг-шествия по главните улици и призовават за прогонване от властта на президента Абдел Фатах ас Сиси – началника на армията, който свали Морси и по-късно бе избран за държавен глава. Някои местни жители се хвалят с липсата на полицейско управление в Нахия, както и с убийството със снайперистка пушка през 2013 г. на полицейски генерал в Кердаса, намиращ се наблизо ислямистки бастион.

Докато протестира, Абделрахман развява черното знаме на „Ислямска държава“. По думите му единственото насилие, което е извършвал, е подпалването на три полицейски коли. Но добавя: „Готов съм да се боря“. По думите му той има няколко приятели, които се бият на страната на радикалите в Синай.

Понастоящем живее в безопасно жилище, далеч от семейството си, и казва, че знае с кого да се свърже, за да се присъедини към групировката, но че му трябва поръчител и че ще трябва да бъде проверен, защото тя се пази от проникване на правителствени агенти.

За самопровъзгласилото се синайско крило на „Ислямска държава“ се смята, че първоначално е набирало попълненията си от местните бедуински племена. Но в нападенията из цялата страна, за които тя пое отговорност, участваха и несинайски египтяни, което говори, че групировката печели нови последователи.

Някои от членовете на Братята нападаха полицейски управления или залагаха бомби на улицата, но обикновено попадаха в ареста, каза Абделрахман. „Казвам на хората, че трябва да се присъединят към джихадистка група“, допълни той, „а ако не, да предприемат рискованата стъпка да сформират собствена група или дори да действат сами“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.