Терористите на лов за радиоактивни материали

Според МААЕ има повишен интерес на терористите към хранилищата на ядрени материали и консервираните уранови мини. Опитите за контрабанда на радиоактивни вещества, от които може да се направи “мръсна бомба”, стремително растат. Снимка: kp.ru

В близките години въоръжените сили и специалните служби на много страни в света ще бъдат принудени да засилят охраната на ядрените и радиационно опасните обекти. Това ще е неизбежно ако политическото и военното ръководство на тези страни и особено на някои бивши съветски републики реагират на предупрежденията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и на Антитерористичния център на ОНД, че се увеличава терористичната опасност в близост до уранови мини, преработвателни предприятия и хранилища на опасни радиоактивни материали. През септември двете институции, независимо една от друга, обнародваха тревожна информация: МААЕ – статистическа, а Центърът – аналитична.

nezavisimoe-voennoe-obozrenie-logo.jpgЗа пръв път подобно безпокойство прозвуча в началото на септември в думите на ръководителя на Антитерористичния център на ОНД генерал-полковник Андрей Новиков. На специализирано съвещание в Хабаровск, където се събраха представители на спецслужби, органи за сигурност и правозащитни органи от 54 страни, той съобщи, че специалните служби на десетки страни са регистрирали повишена активност на терористите, които търсят достъп до оръжие за масово унищожение. „Само през 2005 година западните специални служби са предотвратили 16 опита за контрабанда на плутоний и уран“, посочи генерал Новиков. Според данните на МААЕ от 2002 година в Европа случаите на контрабанда на радиоактивни материали, годни за направата на „мръсна бомба“, са се удвоили. И макар експертите на Агенцията да говорят за 300 случая на незаконен трафик на такива вещества, те не изключват възможността реалната цифра да е значително по-голяма. Това създава предпоставки за терористични актове.

Потенциалните цели на терористите са консервирани уранови мини, изоставени предприятия, използвали радиоактивни материали, медицински и научни учреждения. Най-уязвими са промишлените обекти за преработка и съхраняване на ядрено гориво, както и местата на съхраняване на радиоактивни отпадъци.

Според генерал Новиков именно радиоактивните източници, използвани в медицината, металургията, селското стопанство, минното дело и машиностроенето стават по-опасни огнища от строго охраняваните ядрени обекти.

Терористите ще търсят достъп и до технологиите за изготвяне на „опростено ядрено оръжие“. В такава бомба не може да се осъществи верижна реакция, но използването й може да доведе до радиационно замърсяване на местността. То може и да не повлияе на здравето на хората, но самата употреба на такова оръжие и опасността от радиация могат да предизвикат страх и паника сред населението, предупреди генерал Новиков.

Мръсната бомба може и да не застрашава непосредствено здравето на хората, но употребата й би предизвикала невиждана паника и страх. Снимка: ng.ru

За да се предотврати ядрен тероризъм на територията на страните от ОНД, трябва да завърши инвентаризацията на радиологично опасните обекти в бившите съветски републики, да се установи строг контрол над тях, както и да се изгради единна система за радиационен контрол по външните граници на държавите от ОНД. Осъществяването на тези мерки не трябва да се отлага. В близките години терористите може да активизират действията си в Централно-Азиатския регион, където на територията на Казахстан, Киргизия, Таджикистан и Узбекистан са концентрирани значителни запаси от уранова руда, посочи ръководителят на Антитерористичния център.

Една седмица след съвещанието в Хабаровск генерал Новиков обяви в Москва, че Центърът разполага с информация, че международни терористични организации имат намерение да проникнат в консервирани уранови рудници в страни от ОНД, като най-силно безпокойство предизвикват предприятията за добив на уран в Киргизия. Още на следващия ден от столицата Бишкек дойде съобщението, че секретарят на Съвета за сигурност Т. Мамитов изключва възможността международни терористи да проникнат на територията на републиката и да се доберат до урановите мини. Той призна обаче, че е получена информация за планове на терористични групи да създадат „мръсна бомба“, но заяви, че няма сведения да се търсят материали за нея именно в Киргизия. „В условията на нашите граници това е нереално, ние няма да позволим подобно нещо“, подчерта той.

Другите три централноазиатски държави – Казахстан, Таджикистан и Узбекистан – не реагираха на безпокойството на Антитерористичния център на ОНД.

Същевременно МААЕ отново изрази тревога от зачестилите случаи на незаконна търговия, на изгубване и изчезване на ядрени и радиоактивни материали. Според данни на агенцията от януари 1993 до декември 2006 година са били разкрити 1080 случая на незаконна търговия, изчезване, незаконно боравене или притежаване на ядрени и радиоактивни материали. През 2006 година тези случаи са се увеличили – били са регистрирани 150 такива инцидента, което доказва, че системите за контрол са уязвими.

(По БТА)

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.