Египет открива разширението на Суецкия канал с надеждата за нова ера

Асошиейтед прес

Схема на новия Суецки канал

Египет се готви да открие в четвъртък голямо разширение на Суецкия канал – грандиозен проект, превърнал се в крайъгълен камък на усилията на президента Абдел Фатах ас Сиси да възвърне националната гордост и да съживи икономиката след години на смут.

През 1869 г. пускането на канала, който свързва Червено със Средиземно море, беше приветствано като скок в модерната епоха, а извършената от президента Гамал Абдел Насър национализация на намиралия се под британско и френско управление воден път през 1956 г. беше определена като събитие, бележещо решителното скъсване на Египет с колониалното минало. Това предизвика втората от четирите войни с Израел, включително предприетото през 1973 г. настъпление през канала, което египтяните честват като своята най-голяма военна победа.

Правителството се надява на още един исторически момент в четвъртък, когато ще открие разширяване на водния път на стойност 8,5 милиарда долара, финансирано изцяло от египтяните без чужда помощ. Медиите и поддръжниците на правителството с еднакво вълнение повтарят едно и също послание – след четири години на борби и свалянето на двама президенти Египет се завръща.

„Нашата култура може да бъде доста сантиментална, а това беше първият път, когато египтяните са толкова въодушевени“, каза преподавателят по икономика в Американския университет в Кайро Адел Бешай. „Това беше блестяща идея на Сиси – сега египтяните притежават канала“, заяви той.

Според него разширяването е първа стъпка в нова област на развитие, свободна от прословутата парализираща бюрокрация на държавния сектор. Ключовият глобален търговски маршрут вече е на едно от първите места по приходи на чужда валута в Египет и е управляван от полунезависима организация с 25 000 служители, смятана за един от най-компетентните органи в страната.

„Това открива безкрайни хоризонти. То ще работи извън закостенялата бюрокрация, която спъва развитието ни. Това, което се прави там, се прави с изключителна ефективност и научен подход“, каза Бешай.

Новото разширяване включваше изкопни и разчиствателни дейности по протежение на 72 километра от 193-километровия канал, за да се изгради в средата му успореден воден път, който ще улесни двупосочното движение на най-големите кораби в света.

Дълбокият 24 метра канал сега позволява едновременното преминаване на кораби с газене до около 20 метра. Първоначалният план предвиждаше проектът да бъде изпълнен за три години, но Сиси нареди новата отсечка да бъде завършена само за една, изтъквайки спешната нужда от икономически тласък. Оттогава работата не спира, а в един момент изкопни дейности извършваха 43 огромни машини.

Каналът събра рекордни приходи от 5,3 милиарда долара миналата година. По оценка на правителството сумата може да се увеличи на 13,2 милиарда долара до 2023 г., ако броят на всекидневно преминаващите кораби достигне 97. Икономисти и хора, занимаващи се с превозване на стоки по море, обаче казват, че това е прекалено оптимистично.

„Не става въпрос за капацитет, всичко зависи от търговията между Изтока и Запада, от растежа на световната икономика, особено в Европа, и начина, по който (властите) управляват таксите“, смята Сюй Чжъбин, управляващ директор на египетския филиал на китайската държавна компания за морски превоз на стоки, която е един от водещите морски превозвачи на контейнери в света.

Успехът на проекта зависи и от ситуацията със сигурността. На изток от канала се засилва отдавнашната бунтовническа дейност на Синайския полуостров, откакто през 2013 г. армията свали президента ислямист Мохамед Морси. Свързана с „Ислямска държава“ групировка извършва масирани нападения срещу египетските сили за сигурност и убива множество войници и полицаи там. В останалата част на Египет също се извършват нападения, включително бомбен атентат срещу италианското консулство в Кайро миналия месец, за който пое отговорност „Ислямска държава“.

Правителството обвинява за почти всички нападения движението на Морси „Мюсюлмански братя“, което победи на поредица от избори след свалянето на дълго управлявалия авторитарен лидер Хосни Мубарак през 2011 г., но сега е заклеймено като терористична организация. Морси и други основни лидери са в затвора и осъдени на смърт, а при мащабните сурови полицейски мерки след отстраняването му от власт са убити стотици ислямисти и хиляди са пратени зад решетките.

Сигурността по протежение на канала е засилена преди церемонията в четвъртък, на която се очаква да присъстват Сиси и високопоставени чуждестранни гости. Военният говорител бригаден генерал Мохамед Самир каза, че са разположени допълнителни войски за „справяне със заплахи и потенциална агресия“.

Някои анализатори казват, че сигурността продължава да тревожи чуждестранните инвеститори, чийто капитал е необходим за следващия етап от проекта – разширяването на зоната на канала, така че в нея да бъдат поместени логистичен център и производствени центрове.

Вторият етап, при който ще бъдат създадени крайно нужни работни места за бързо увеличаващото се население на Египет, все още се подготвя и ще отнеме години. Канцеларията на Сиси заяви, че следващата стъпка ще се съсредоточи върху източния район на Порт Саид, разширяването на неговото пристанище и изграждането на промишлена зона, която да се простира върху 40 милиона квадратни метра и да създаде в крайна сметка около 400 000 работни места.

Междувременно разширяването на канала предизвиква силен национален възторг. Площад „Тахрир“ в Кайро е украсен със светлини, телевизии показват часовници с обратно отброяване, а някои посетители, пристигащи на летището в Кайро, получават възпоменателни паспортни печати, в които каналът е наречен „подаръка на Египет за света“.

Организатор на откриването, интервюиран по популярния частен телевизионен канал „Махуар“, каза, че никой не бива да се съмнява във величието на проекта. „За тези, които са скептични или го отхвърлят – кажете ми кои са, така че да можем да ги удавим в новия канал, дълбок 27 метра“, каза Сами Абдел-Азизи. Телевизионният водещ отвърна: „Не, ние ще направим това вместо вас.“ /с малки съкращения/

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.