Войната край азовските брегове уби и туризма в региона

Франс прес

Плаж на Азовско море край Мариупол. Снимка: мариупол

Скочат ли температурите над 30 градуса под парещото слънце, бреговете на Азовско море откриват чудна гледка към заблестелите вълни. Въоръженият конфликт в бунтовния Изток на Украйна обаче е опразнил плажовете край Мариупол, популярна някога туристическа забележителност.

Въпреки многото обекти от тежката индустрия в стратегическия пристанищен град, втори по значение в конфликтната зона под контрола на Киев – и въпреки твърде примитивния понякога комфорт, пясъчните плажове, опасващи почти половинмилионното селище, привличаха множество отпускари с възможността хем да са на море, хем да минат по-тънко.

Сравнително плитките, топли води радваха най-вече семейства с деца. През април 2014 г. обаче избухна войната между проруските бунтовници и украинската армия, отнела до момента над 6800 човешки живота. Загина и туризмът.

Фронтовата линия покрай брега минава през Широкино, една от най-горещите точки на конфликта, разположена на двайсетина километра източно от Мариупол. Обстрелите не са пощадили нито една сграда в селото.

Плажове, осеяни с мини

„Стреля се постоянно“, разказва украински военен с боен прякор Седой от поделение, базирано в Широкино. „Но има чудесни възможности за екстремен туризъм“, шегува се той.

Източното крайбрежие е в ръцете на сепаратистите, а Западното – все още под контрола на Киев. Независимо че действа примирие, инцидентите с фатален изход не са рядкост.

Вера – домакиня от сепаратистката крепост Донецк, всяка година е водела внуците си в скромна почивна станция източно от Мариупол, защото била „съвсем наблизо“ – на два часа път от дома й, при това „не излизало скъпо“.

Днес не би го сторила за нищо на света. „Не искам малките да висят по опашки пред КПП-тата, за да слушат после стрелбата от Широкино или да попаднат на мина насред плажа“, споделя закръглената 50-годишна жена.

Някои от крайбрежните плажове, разглеждани вече като част от укрепленията, наистина са минирани – това личи от табелите „Внимание – мини!“, каквито видяха журналисти от АФП.

Сепаратистите открито се канят да щурмуват Мариупол, тъй че правителството в Киев разположи военни части по брега, за да дадат отпор при офанзива откъм морето, обясни за АФП Ярослав Чепурний, говорител на украинската армия.

Което налага и ограничения за туристите, призовавани „да спазват нормите за сигурност, тоест да не правят снимки и да не се доближават до укрепленията“, уточни той.

Празни хотели, затворени магазини

Морето също вече е опасно. Експлозия убила тази година двама украински граничари, чиято моторница попаднала на морска мина край Мариупол. При инцидент от този род загинал и рибар.

В Мелекино – село на двайсетина километра югозападно от Мариупол, почти всички хотели и всички почивни домове стоят пусти, а много от сезонните дюкянчета изобщо не са отваряли.

„Златната рибка“ – двуетажно хотелче, боядисано в зелено, още не е посрещнало нито един летовник тази година. А миналата, в разгара на битките между бунтовниците и войските на Киев, „идваха поне хора от Донецк, за да изчакат, докато спрат да стрелят по града им. Сега мнозина просто нямат вече пари за почивка“, оплаква се управителят Юрий.

Някои в крайна сметка са избрали друг занаят. Олександър например си изкарвал хляба, предлагайки на отпускарите разходка с лодка – но днес вече пак е рибар. „Няма вече туристи, наложи се да потърся друго“, обяснява младежът, напълнил каика с прясна риба.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.