Въпреки бомбардировките Ислямска държава не е по-слаба

Зейна Карам
Басем Мру
Асошиейтед прес

Бойци на Ислямска държава. Снимка: от видео

Американски разузнавателни агенции стигнаха до заключението, че въпреки похарчените милиарди долари и над 10-те хиляди убити екстремистки бойци, групировката Ислямска държава не е по-слаба, отколкото бе преди да започне ръководената от САЩ кампания от въздушни удари срещу нея.

Американски военни командири, участващи в кампанията, не оспорват тази оценка, но изтъкват, че ще е ключов резултатът от усилията за прочистване на важния град Рамади в Ирак, превзет от бойците на Ислямска държава през май.

Битката за Рамади, която предстои през следващите месеци, ще бъде тест за издръжливостта на иракските сили за сигурност, каза по видеовръзка пред журналисти в Пентагона генералът от морската пехота Кевин Килеа. Той е в Ирак, където ръководи действията на оглавяваната от САЩ коалиция. Военната кампания на коалицията постави в отбранителна позиция Ислямска държава и според Килеа „има напредък“. Очевидци казват, че въздушните удари и действията на кюрдските бойци по суша оказват натиск над Ислямска държава в северна Сирия, особено в самозваната им столица Ракка.

Но според американските разузнавателни агенции ситуацията като цяло е стратегически застой: Ислямска държава разполага с добре финансирана армия от екстремисти, способна да попълва редиците си с джихадисти от чужбина веднага щом САЩ ги елиминират. Наред с това групировката се настани в други страни, включително Либия и Афганистан, както и на Синайския полуостров в Египет.

Оценките на Централното разузнавателно управление, на Агенцията за военно разузнаване и на други служби изглежда са в разрез с оптимистичната линия, възприета от специалния пратеник на президента Обама – генерал от резерва Джон Алън. Той каза на форум в Аспен, Колорадо, миналата седмица, че Ислямска държава търпи загуби в Ирак и Сирия.

Оценките на разузнаването бяха обобщени от служители, пожелали анонимност, защото нямат право да обсъждат тези въпроси публично. „Не сме установили значително намаляване на тяхната численост“, каза служител в отбраната. Той цитира оценки на разузнаването, според които общата численост на групировката е между 20 и 30 хиляди души, също колкото миналия август, когато започнаха бомбардировките.

Трайната сила на Ислямска държава повдига въпроси за подхода на правителството към заплахата от групировката за САЩ и съюзниците им. Въпреки оценката на някои служители, че тя не планира от своя територия внушителни нападения срещу Запада, призивът й към мюсюлманите в западни страни да убиват у дома се превърна в сериозен проблем, казват директорът на ФБР Джеймс Коми и други представители.

Кампанията на правителството на Обама се състои от бомбардировки и обучение, но на американски военни е забранено да придружават бойците във военни действия или да насочват въздушни удари от сушата. При кампания от този вид прогонването на Ислямска държава от териториите под неин контрол може да продължи десет или повече години, казват анализатори.

Правителството настоява, че няма да прати американски сухопътни сили в бой въпреки призивите на някои хора в Конгреса да го стори.

Водената от САЩ коалиция и нейните сирийски и кюрдски съюзници постигнаха известни успехи. Ислямска държава изгуби 9,4 на сто от територията си в първите шест месеца на 2015 г., сочи анализ на групата за изучаване на конфликти Ай Ейч Ес (IHS).

Нападението на командоси от Делта Форс в Сирия, при което бе убит финансистът на Ислямска държава Абу Саяф през май, осигури огромен обем разузнавателна информация за структурата и финансите на организацията, казват американски служители.

Съпругата му, която е задържана в Ирак, сътрудничи на следователите. Сирийски кюрдски бойци и техни съюзници успяха да прочистят от бойци на Ислямска държава повечето райони по северната граница на Сирия. Очаква се обявеният тази седмица план за налагане от САЩ и Турция на зона за сигурност да заздрави тези завоевания.

В Ракка бомбите на водената от САЩ коалиция се сипят все по-често над позиции на групировката и нейни водачи. Придвижването на бойците се затруднява от ударите срещу мостове. Някои джихадисти изпращат семействата си надалеч, на по-сигурни места.

Но американски служители от разузнаването и други експерти казват, че за Ислямска държава няма опасност тя да бъде разгромена скоро. „Натискът над Ракка е много голям, но ако погледнем цялостната картина, Ислямска държава не отпуска хватката си“, казва Харлийн Гамбир, анализатор на борбата с тероризма във вашингтонския Институт за изследвания на войната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.