Хашим Тачи и Агим Чеку може да бъдат изправени пред Специалния съд за военни престъпления

Хашим Тачи. Снимка: официален сайт

Дългогодишните лидери на косовските албанци Хашим Тачи, Агим Чеку, Даут Харадинай, Фатмир Лимай и много други „уважавани политици“ може лесно да се окажат обвинени от Специалния съд за престъпленията на Армията за освобождение на Косово /АОК/, който скоро ще бъде основан.

Конституционните поправки, които позволяват създаването на този съд за тежки престъпления, извършени срещу цивилни, предимно сърби, бяха приети най-накрая под големия натиск на Запада и ще влязат в сила, когато ги подпише президентът на Косово Атифете Яхяга. Специалният представител на ЕС за Косово и Метохия Самуел Жбогар обяви във вторник, че първите обвинения ще бъдат повдигнати в началото на идната година. Според все още непотвърдени информации и източници на британската дипломация, седалището на съда ще бъде в Хага.

В много портали и медии в Прищина се появи списък на хора, които може да се окажат на подсъдимата скамейка. Заедно с Тачи, Харадинай – брата на Рамуш Харадинай и Лимай, в списъка са и заместник-председателят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели, Реджеп Селими – бивш член на генералния щаб на АОК, Джавит Халити, заместник-председател на парламента, Азем Суля, един от основателите на терористичната АОК , Шаип Муя, Бислим Зирапи, Лях Брахимай и останалите командири от АОК.

В списъка го няма името на Рамуш Харадинай, който в два процеса бе съден пред трибунала в Хага, но поради липса на доказателства бе освободен. Неофициално се говори за „списък Б“, в който биха могли да се окажат командири от висок ранг от района на Дреница. Специалният съд трябвада се занимае и с разследване на твърденията от доклада на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти за нелегална търговия с органи на сръбски цивилни от 1998 г. до 2000 г , за която са обвинени бивши членове на АОК.

Най-големите престъпления:

– В село Клечка през 1999 г. в два затвора на АОК бяха убити над 20 сръбски цивилни – През септември 1998 г. край село Глоджане в община Дечани в канал за изпускане на водата от Радоничкото езеро са открити 39 изклани трупове на сърби

– В пещера в Гребничките планини в близост до село Волуяк в община Ораховац също са намерени телата на осем цивилни

– В т.нар. Жълта къща в северна Албания са отвеждани пленени сърби, там те са мъчени и убивани. Извършвана е търговия с техните органи

Следователят Клинт Уилямсън в качеството си на специален прокурор, назначен от ЕС, вече заяви, че предмет на разследването на неговия екип е бил самият връх на АОК и екипът е стигнал до неоспорими доказателства против някои бивши лидери на АОК. Сръбският вицепремиер Расим Ляич заяви, че приемането на поправките за формирането на Специален съд е важна стъпка в процеса на помирение.

Дори трибуналът в Хага не оспорва, че тези престъпления са извършени. За съжаление, не е имало процедури, които да са водени в този смисъл и вярвам, че съдът ще компенсира онова, което е пропуснато в предишния период и всички ще отговарят. Престъпниците имат и име и фамилия, те нямат националност, нито цвят, заяви Ляич.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини направи оценката, че приемането на конституционните поправки и закони в косовския парламент е важна стъпка за установяването на необходимата законова рамка, чиято цел е да се отговори на сериозните обвинения от доклада на Съвета на Европа.

Александър Ябланович, председател на листата „Сръбска“ в Косово, опроверга за „Новости“ слуховете, че съдът ще разгледа само десетина случая. Трябва да бъдат обхванати всички заподозрени, че са извършили престъпления в Косово, каза той.

Основаването на съда бе приветствано и от британския Форин офис, германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, Гражданската инициатива на Оливер Иванович.

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович заяви за „Новости“, че МВР ще направи всичко от своите компетенции, за да бъдат наказани адекватно всички членове на АОК, които са извършили военни престъпления. „Готови сме да отстъпим цялата документация, с която разполагаме, ако това бъде поискано от нас.

Важно е Специалният съд за военни престъпления на АОК на практика да покаже, че онези, които са извършили чудовищни убийства, трябва да отговарят за това и приемането на конституционните поправки няма да бъде само на хартия, тъй като видяхме, че решението на косовския парламент бе взето едва след голям международен натиск.

Сърбия внимателно ще следи всичко, което се случва и работата на съда, чието основаване е само първата стъпка към наказването на отговорните“, заяви Стефанович. Основававането на съда за престъпленията на АОК е удовлетворение за работата на прокуратурата за военни престъпления по делата, в които жертвите са сърби и която започна преди повече от седем години, заяви за „Новости“ Владимир Вукчевич, сръбският прокурор за военни престъпления.

Това е подкрепа за общите ни усилия да се накажат извършителите на престъпления срещу сърби, между другото и за търговия с органи, тъй като често сме обвинявани, че не сме направили нищо по делата, в които жертвите са от сръбска националност, каза той. Вукчевич добави, че това е голямо признание за усилията на сръбската прокуратура да се опита да сътрудничи с прокуратурата на Албания, което през 2008 г. бе неуспешно.

След това имаше успешно сътрудничество със специалния докладчик на Съвета на Европа Дик Марти и с прокурора на Специалния следствен екип Клинт Уилямсън, на когото са оказвали логистична подкрепа. Вукчевич заяви, че ще сътрудничи и със съда за престъпленията на АОК.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.