Русия изгаря храни след година санкции и контрасанкции

С указ на президента Путин забранените за внос храни се унищожават в мобилни крематориуми. Снимка: от тв екрана

Година след въвеждането на хранително ембарго срещу Запада правителството в Москва обсъжда вписване на нови страни в забранителния списък и нови забрани за внос, включващи медицински изделия и оборудване, пише „Газета“. Властите май са твърдо решени да върнат страната в Съветския съюз от времето на неговата агония, припомня електронният вестник някогашния стоков дефицит.Заради анексията на Крим и подкрепата на проруските сепаратисти в Източна Украйна Западът наложи на Москва санкции, които ограничиха достъпа й до капиталовия пазар и до технологии за отбранителния и военния сектор. Точно преди година президентът Владимир Путин подписа указ за ответни икономически мерки, „гарантиращи сигурността на Руската федерация“.

Така бе забранен вносът на редица храни от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Москва реши да накаже тези страни: забрани на гражданите да купуват прочутите италиански и френски сирена, германски и полски салами, както и испанска шунка – хамон, превърнала се в символ на всички ембаргови хранителни стоки, добавя „Газета“.

Хората в Русия прекараха „12 месеца без хамон и без плесен по сирената“, пише „Ура“. Мрежовото издание предлага „първият юбилей от блокадата на Европа“ да се отбележи със „забранено“ сирене, но предупреждава, че то вече е по-скъпо отпреди година.

За една година асортиментът се сви три пъти, а цените на останалата продукция „куча марка“ скочиха с 50 на сто. Борбата срещу вносните храни тръгна някакси накриво, констатира „Ура“.

Надеждите за заместване на вноса с родно производство не се оправдаха изцяло. Разликите са две – в качеството на сегашната отявлена контрабанда и в цената. И двете не са в полза на потребителя, пише изданието. Сирената, продавани днес в Русия, приличат според него „на маджун и миришат като мъжка съблекалня във фитнеса“.

Депутатът Евгений Фьодоров от властовата партия „Единна Русия“ готви за есенната сесия на Държавната дума законопроект, според който вносът на ембаргови храни в Русия ще се наказва като контрабанда на цигари и алкохол, информира „Известия“.

Няма обаче да бъдат наказвани туристите, пренасящи в ръчния си багаж храни в наднормени количества, обещава Фьодоров.

Годишнината от санкциите и ответните мерки бе посрещната в Русия с дискусия за наредбата да бъдат унищожавани забранените храни и за намерението да се забранят медицински изделия, дори презервативи. Някои експерти даже сметнаха това за измислица на журналистите, при все че постановлението бе поместено на правителствения сайт, пише „Актуални коментари“.

„Защо контрасанкциите се превърнаха във фарс?“ – пита изданието. „Новите забрани са страхотна дивотия“, коментира политологът Константин Калачов.

Може да обсъждаме контрасанкции, когато страната е в подем, когато хората виждат, че всекидневният им живот реално се подобрява. Щом обаче цените растат, а повечето пари отиват за храна, унищожаването на хранителни стоки изглежда като кощунство, коментира той издаден тези дни указ на президента Путин.

В руската култура впрочем „това е просто недопустимо. Нашите майки, бащи, дядовци и баби са ни учили, че не бива да хвърляме хляб на земята, да пилеем храна. В страната ни винаги е имало култ към храната, в нея има нещо сакрално“, изтъква експертът.

„Глуповато звучат“ според него думите на бившия главен санитарен лекар Генадий Онишченко, че отказът от покупка на вносни презервативи ще подобри демографската ситуация в Русия. А „просто грозно звучи искането да се откажем от вносни патерици или медицинска техника“, добавя Калачов.

Руската власт злоупотребява според него с готовността на хората в страната да понасят лишения. „Време е да спрем. Трябва не да разширяваме списъка със страни, засегнати от контрасанкции, а да се откажем от тях, демонстрирайки дружелюбие и добри намерения от страна на Русия“, приканва аналитикът.

Неотдавнашната новина, че са унищожени 114 тона месо, разтърси руската общественост. Все пак на всеки му се ще да си хапне, а ето че с един замах ликвидираха цяла планина от свинско, пише „Московский комсомолец“.

Неравнодушни жители на Русия започнаха дори да събират подписи под петиция до Путин с искане забранените храни да се разпределят сред най-бедните слоеве от руското общество – 16,1 милиона души според официалната статистика. Документът вече е подписан от над 200 000 души, добавя вестникът.

Петицията обаче ще иде при експерти от президентската администрация и апарата на Държавната дума, а те ще признаят, че въпросът не изисква нито законови промени, нито нови нормативни актове, смята юристът Никита Исаев, говорил пред „Независимая газета“.

После нещата постепенно „ще се изличат в общественото съзнание, защото до есента икономическият дневен ред ще се смени“, прогнозира специалистът.

След съобщения, че Грузия се присъединява към санкциите на ЕС, руските санитарни власти заявиха, че грузинските винопроизводители „системно нарушават“ технологиите за производство на вината, доставяни в Русия. Разбрали намека, официални лица в Тбилиси започнаха да се кълнат, че Грузия не се е присъединявала към „нови“ антируски санкции, а само е „продължила автоматично“ едно решение отпреди година, посочва „Комерсант“.

Според експерти, ако спре износът на грузински вина за руския пазар, това може още повече да влоши тежкото икономическо положение в страната и да затрудни нещата за управляващата коалиция „Грузинска мечта“, пояснява вестникът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.