Учителите в най-бедната страна на Европейския съюз стачкуват

Заплатите на българските учители са безнадеждно по-ниски не само от тези на колегите им в чужбина, но и от другите професии в страната

Учителите в България стачкуват вече втора седмица с искане за по-високи заплати. Въпреки икономическия растеж от над пет процента, те получават най-ниските заплати от всичките си колеги в ЕС. Снимка: Ройтерс

tageszeitung-logo.jpgНовата учебна година в България започна едва преди две седмици. Но вместо да седят на твърдите ученически чинове, от една седмица по-голямата част от подлежащите задължително обучение подрастващи между Дунав и Черно море се излежават на фотьойлите в домовете си. За съжаление на родителите учителската стачка в цялата страна освободи децата им от занятия. Близо стоте хиляди учители и работещи в детските градини обаче се радват на подкрепата на сънародниците си. Защото заплащането им е безнадеждно по-ниско не само от това на колегите им в чужбина, но и от това на другите професии в България.

Страната е все така на опашката във всички статистики за благосъстоянието в Европейския съюз. През последните седем години обаче България отчита икономически растеж от над пет процента и се превърна в една от най-бързо развиващите се икономики на континента. Малкият, но чувствителен растеж обаче е минал напълно незабелязано край образователния сектор в страната. Средната месечна заплата на един български педагог е едва 370 лева (около 180 евро). В съседна Румъния учителите изкарват между 340 и 500 евро, а в Унгария дори до 900 евро на месец.

Заради факта, че нивото на цените в България се приближава бързо до средното за Европейския съюз, профсъюзите настояват най-малкото за удвояване на досегашните заплати. Искането на стачкуващите обаче няма никакъв успех пред просветния министър Даниел Вълчев. Заради трудности в държавния бюджет той е склонен да отпусне на педагозите най-много половината от исканото увеличение на заплатите.

Краят на трудовия спор все още не се вижда. Протестиращите в Бургас дори призоваха към безсрочна гладна стачка, а в София беше изграден палатков лагер. И въпреки че засега правителството не показва, че е склонно на отстъпки, профсъюзите са подбрали момента за стачка умно. В края на октомври притиснатата тройна коалиция ще се изправи пред местните избори. А трудовите спорове са по-скоро пречка при борбата за гласове. По-голямата част от българската преса вече застана на страната на непокорните служители. Вестник “Дневник” пише за “унизително ниски заплати”: “Хората искат повече пари и имат право. Все пак те живеят в страна-член на Европейския съюз с европейски цени.”

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.