Кой злорадства за нещастието на Плевнелиев; Как осъдиха Бай Кольо и др. проблясъци от Фейсбук

Колаж от Фейсбук осмива теориите на конспирацията със снимки на новия пътен възел в Белокопитово. Надписът на английски гласи: „Илюминати потвърдено“.

Evgeni Minchev
Чуйте сега, какво мисля аз по въпроса с президентското дете.
Проливате сълзи на чужд гроб твърде подозрително.
Нали президентът е човек като всички останали.
Защо не проревахте орталъка за друго починало дете.
Такива умират всеки ден.

Ivan Bakalov
Прочетох много възмущения и реплики за изроди, които злорадствали за смъртта на сина на Плевнелиев. Но не видях нито един да злорадства. Изглежда съм подбирал приятелите си така, че сред тях няма такъв, не видях. Специално търсих кой злорадства, насочиха ме към групата „Вън мутрите от политиката“. Но и там намерих статуси – не злорадствайте, изроди и т. н. Някъде из коментари под статуси имало гаври с Плевнелиев. Не ми се чете всичко.
Но ми се струва, че възмущаващите се от т. нар. „изроди“ са по-шумни от тях. Преживяват се в поза на благочестиви хуманисти, раздавачи на морални присъди.
А някой беше развил тезата, че онези, които злорадстват, са социалисти, комунисти и т. н. паплач. Абе…

Angel Despotov
Плевнелиеви изгубили рожбата си. Моите най-искрени съболезнования!
Я сега си спомнете за Газа, за Сирия, за Либия, за Ирак, за Украйна… ще се удавя в пороя крокодилски сълзи из фейса!…

Днес осъдиха Бай Кольо

Стефан Левашки (адвокат)
Бай Кольо е събирателен образ на последните мохикани, защитаващи кооперативното движение у нас. Председател на малка селска земеделска кооперация. Агроном с над четиридесет години стаж, започнал като бригадир в нея и вече над двадесет години я управлява. За последните три години това е втори сблъсък на бай Кольо с Темида. Първият път го обвиняваха, че е декларирал повече земи отколкото реално работи кооперацията, което разбира се не бе вярно и той бе оправдан на всички инстанции. Сега бе подведен под отговорност, че негов служител е паднал от покрива на навес, където се е качил да смени етернитова плоскост и в последствие е починал. Съдът не се трогна от това, че всички работници в кооперацията са със здравни и социални осигуровки, със сключени трудови договори, застраховани и съответно инструктирани и никой от близките няма претенции, тъй като техния наследодател се е качил доброволно на покрива, а те са обезвъзмездени от неговата застраховка живот, която бай Кольо му е направил.

В крайна сметка наложеното наказание бе възможно най-малкото, определено на принципа „Наказваме те, защото всъщност трябва да те оправдаем“. Не наказанието е важното в случая, а дълбоката убеденост на бай Кольо, че честите му срещи с Темида са продиктувани от отказа му да клекне на големите земевладелци около неговата кооперацийка, които се целят в европейските субсидии, а земеделската земя и нейното правилно обработване им са последна грижа.

Аз като един наивник на средна възраст все не му вярвах, но виждайки какви ги върши родната прокуратура и подчинения Й български съд все по-често се сещам за поговорката „За милиони няма закони, за кокошка няма прошка“. Колко е по-лесно да осъдиш бай Кольо, отколкото някой келеш от парламента, правителството или пък магистрат. Да ме прощават колегите ми от двете страни на съдебната банка, но след близо 25 години юридически стаж все по-малко вярвам в правосъдието.

Petia Vladimirova

Политкоректност 2015:
Централни вечерни новини по националната телевизия, 5 август. Говорителят: „Днес се навършват 70 години от бомбардировките над японските градове Хирошима и Нагасаки. Сега ще ви покажем с фотоси на Би Би Си местата след експлозията и как изглеждат сега благодарение на пословичното трудолюбие на японския народ.“
(Бомбардировките?..Експлозията?.. Кой бомбардирал? Защо? Има ли загинали ?!?!)

Надпис на латиница, насочен към чужденци в квартира на морето. Снимка: неизвестен автор, разпространява се из Фейсбук

Пропаганда 2015:
Националната телевизия преди седмица, филмът „Тарас Булба“ (Русия) – сечене с топори на ръце и крака пред камерата от враговете на руската вяра и мощ, бесенето на посечените, докато камерата се взира в забиването на ченгела в ребрата на обзеобразените но все още живи трупове, за да бъдат качени на бесилките, от които те се веят в безкрайни кадри на безбрежен хоризонт, отсичане на глави – палачът замахва с топора, главата отхвърчя далече, кръвта шурти и цялата смразяващата кръвта „образност“ тече на фона на дикторски глас „нищо и никой не може да победи руската мощ и вяра“….
Как е минало това чудовищно бездарно нещо през художествените съвети или както там се наричат днес? Кой ще понесе отговорност за тази дивашка провокация към човешките сетива, наречена филм – не, не е филм, а този който го е пуснал по БНТ не е човек, съжалявам…

Как Медии направиха Слави кандидатпрезидент

Venci Micoff
Медиите наистина са велики…
Слави Трифонов каза в последното си предаване, че наесен ще събира подписи за референдум.
В един сайт се появи заглавие – „Слави влиза в политиката“.
Втори, за да придаде повече тежест направо отсече – „Слави се хвърля в битката за президент“.
Трети, далеч по -скромно предположи, че големия концерт на „Куку бенд“ наесен ще агитира за новия политически проект.
Дори не ми се мисли до края на август какво ли още ще направи Слави, без изобщо да знае, че го е направил – да излети до Марс, да стане министър на културата, да закупи Дондуков 2 с парите от концерта…
Изобщо – ако сутрин се събудите и прочетете, че сте умрял – по – добре лягайте и умирайте, щото няма да ви повярват, че сте жив…
Тая история я беше описал още Даниил Хармс (бел. ред. – руски поет абсурдист), но напълно изключвам варианта 80 процента от журналистите във въпросните медии да знаят кой е той и какво е неговото значение :)))

…на изпроводяк Божидар Димитров даде още 10 литра от чудодейната вода на охраната на премиера Борисов и заръча:
„Момчета, сипвайте в колите вместо антифриз“…

Заглавие, което бих искал да видя в сутрешната преса – „Обезумял видинчанин нахапа над 500 комара“.

40% не знаят да четат; Не вярват в затоплянето, но вярват в ХААРП

Stephan Yankov
Малко новини от страната със специални образователни потребности…
Държавата се заела решително със задачата да се пребори с неграмотността. За целта се предвиждало скоро да има нови изпити при деветокласниците на тема… четене. Да, правилно разбрахте. Четене. Дори не писане! Защото тестовете на PISA вече няколко години трайно показват, че малко над 40% от българските ученици имат проблеми с четенето. И сега – най-важното. Българската държава била твърдо решена до 2020 година този процент да спадне на… 30%. Изключително „постижение“ за страна, в която неграмотните бяха под 3% преди едва 25 години.

И 100 години след производството на първия български самолет и след 50-годишно прекъсване сме били започнали отново да строим самолети. Фръц! Естествено, двуместни, с мощност 100 конски сили и максимална скорост 250 км/час. Първият вече е готов, а през тази година можело да се построят още цели… 3. Само дето и този един всъщност не е построен, а само е СГЛОБЕН тук, а моделът е чешки и компонентите се произвеждат основно там. И това се отразява като някакво важно събитие в национален ефир. Преди 7-8 години почти бях започнал и аз да си сглобявам един подобен, само че швейцарски, ама кризата не ми остави свободни пари за това и така проектът замръзна – но иначе цената му беше доста под тази на един среден автомобил, останалото е 1500 часа личен труд.

Не не ли странно колко много хора отричат възможността дейността на 7 милиарда души да е причината за промяната на климата на планетата, обаче същите тези хора с лекота вярват, че има ХААРП и той променя времето – когато и както им скимне на лошите американци…

Ivo Nikov
11 години не бях стъпвал на Пампорово. Резултатът е шокиращ. За това време всяка селска пръчка, която е успяла да събере парици за подкуп, е изсрала по малко кошмарно лайно на най-навероятни места, съсипвайки изключително красивата природа.
Още една причина да не споделям вайканията за бъдещото ни изчезване като народ – природата очевидно си знае работата как да компенсира…

Нора Стоянова
Паулу Куелю: Има три въпроса, които не бива да задаваш на Българин: Какво да ям? Къде да седна? За какво да се хвана?
Ще получиш идентичен отговор…

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.