Борисов е загубил ориентация на кръговото движение на властта

Иво Инджев

Ех, не случи на народ вашият (да, вашият, защото не го чувствам като свой) премиер Борисов!

Неговият таен бащица Путин се гаври с чужденците, като ги праща да секат дърва щом не му харесват цените на газа. Докато вашият Бойко като правило се мазни на чужденците, но няма проблем да оплюе народа (си) обобщаващо и да го прати да трамбова пеша, щом не му харесва магистралите.

Ето как се накара на българите в резюме, поместено от Кафене.нет:

“Аз не знам, този мазохизъм, който българите притежават. Допреди една седмица пътуваха между селата с часове, душата им извадих на строителите, за да пуснат по-рано пътя – не с дни, с часове по-рано, за да могат хората, които пътуват – за Гърция примерно, да се чувстват добре. И като не могат да намерят кусур сега, си измислят такъв”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той коментира пред журналисти критиките срещу новия пътен възел при Белокопитово и автомагистрала “Струма”.

“Обещахме на селата не само да им оправим пътищата, да им дадем възможност и те да могат да се качват на магистралата, както и на Белокопитово. Но за да вкараме всички да могат да я ползват, го направихме така. И като нищо да кажат срещу всичките добри неща, които се случват. И мъка голяма. Сега три дни харчихте бензин, за да видите, че на “Струма” няма проблем”, коментира Борисов, цитиран от Нова телевизия

Той даде за пример Сингапур, където всички естакади били като на Белокопитово.

“Нали искате да сме като по света”, риторично попита министър-председателят и посъветва тези, на които им е сложно да минават през пътния възел на Белокопитово, да ходят пеша.

Да кажеш на критиците, че им е „сложно да минават” през един пътен възел, е проява на зле прикрита простащина от позицията на същество, което се смята за по-висше смята несъгласните с него за глупаци, неспособни с едни табели на пътя да се оправят.

Говорейки с репортерите, които неотдавна оприличи на пуйки (и дори имитационно изигра пред телевизионните камери как му се пуйчели наоколо, предизвиквайки угодническо хихикане), премиерът ви може би си мисли, че обижда само тях, беззащитните, свиквалите, усмихващите се на неговите унижения.

Но обобщението му за българите изобщо показа до каква степен този човек, обграден от ласкатели, фалшива опозиция и подчинени медии е загубил чувство за ориентация на кръговото движение по трасето на властта, маркиран с табелите на полицейски шеф, столичен кмет и министър-председател.

Не е толкова странно, че Борисов се държи като партийния секретар на текезесето, който раздавал гумени цървули на годишния отчет за трудовите успехи, а на себе си присъдил „само” хилядарка награда без никакви цървули. Тъжното е, че текезесарите скандират в угода на своя бос „нека оди бос през герберите”!

Дали пък премиерът не е искал да каже нещо за отрицанието, за нихилизма?

Без да иска (защото не е наясно със смисъла на думата мазохизъм), Борисов  прав да говори за мазохизма на онези българи, на които им харесва да ги гълчи такъв, като него.

От блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.