Министър Танев затъва в лъжи. Фондът за наука е блокиран от него

Проф. Тодор Танев. Снимка: сайт на МОН

На журналистическа забележка във Варна – „Към Вас има обвинения, че прикривате злоупотреби във Фонд „Научни изследвания”, министър Танев отговаря – „Злоупотреби има много и те в момента са в прокуратурата и в ДАНС. Това правя. Не ги прикривам, а ги давам там, където могат да ги решат. Много хора обвиняват мен, но аз ще ги дам под съд”.

За пореден път проф. Танев е загубил представа за действителността и лъже безогледно. Освен бившия управител на фонда – неговото протеже, алкохолик и убиец Николай Христов (бел. ред. – Христов, бивш депутат от СДС в три парламента, беше арестуван за убийство неотдавна), единственият обект на прокурорска проверка в министерството на образованието и науката е самият Танев.

Парите за наука в България са много малко. Според критериите на членството в Европейския съюз, те трябва да достигнат

3 % от брутния национален продукт до 2020 г.,

защото именно от тях зависи конкурентноспособността на държавата, т.е. и националната й сигурност.

Нашата държава си е поставила по-скромни критерии. Позорно скромни! Най-ниските в ЕС. Но все пак в „Национална програма за реформи”, основния стратегически документ на национално ниво, приет от Министерски съвет е формулирана Национална цел 2 – „Инвестиции в научна и развойна деност в размер на 1.5% от БВП”, а за 2015 г. са предвидени 1.12 %.

Но дори позорно скромните цели не се изпълняват. По последните данни на Националния статистически институт бюджетните разходи за научноизследователска и развойна дейност възлизат на 206.6 млн. лв., и съставляват 0.25% от БВП. България увеличава изоставането си от средната стойност на този показател за Европейския съюз – 0.68%.
Парите за наука в България са малко, но все пак във Фонд „Научни изследвания” са предвидени 18,5 милиона – 8,9 милиона за годишния конкурс и другите – за плащания по сключени договори от предните години. Тези пари се контролират от управителя на Фонда, от година и половина – лицето Николай Христов.

Кой е този висококвалифициран специалист,

който по закон има задължения „да изготвя годишната оперативна програма и годишния отчет за дейността на фонда, да аргументира броя и тематичните цели на  конкурсите, да изготвя проекта на бюджет”?
Дали е утвърден учен – хабилитирано лице с управленски опит в научно-изследователските структури и дейности, като ректор, декан, директор на научен институт или поне, като ръководител на мащабни изследователски проекти?

Кадровата справка показва – три мандата депутат от СДС, назначен от проф. Клисарова – министър на БСП, по предложение на коалиционния партньор ДПС, подкрепян от Реформаторския блок и ГЕРБ. Професионален политически въжеиграч, с вграден чип против алкохолизъм, притежаващ законно оръжие и задържан за убийство.

Фонд „Научни изследвания” има и друг ръководен орган – Изпълнителен съвет, който по правилник „взема решения за най-ефективното стопанисване на свободните парични средства на фонда и осъществява контрол върху набирането и изразходването на средствата”. Членовете му носят отговорност за това.

От началото на 2015 г. от Фонд „Научни изследвания” само се краде. Всички дейности на фонда са

блокирани от управителя и министъра

Абсолютно всички! Без причини продължава неизплащане на финансирането на над 700 научни проекти – тематични, младежки, международни, с което се руши националното присъствие в световната изследователска структура и авторитета на българската наука. Без причини, силно е забавено утвърждаването на
Годишната оперативна програма, с цел да се провали  провеждането на конкурсните сесии за 2015 г. Самата Програма е лобистки формирана, под натиска на министъра. Планът за поредния грабеж на милионите за наука върви успешно.

Но изведнъж възниква проблем. Оказва се, че новоизбраният председател на изпълнителния съвет, проф. Венелин Енчев не принадлежи към корумпираната команда. По негов сигнал е извършена проверка на звеното за вътрешен одит на МОН, която доказва че, „е извършено неикономично, неефикасно и неефективно разходване на бюджетни средства” на стойност 178 496 лева.

Всъщност това е евфемизъм – става дума за умишлено отклоняване и присвояване на средства на Фонд „Научни изследвания“, за което проф. Венелин Енчев сезира главния прокурор на България. Вместо да предприеме предвидените от закона мерки, проф. Танев умишлено крие резултатите  от одита, препятства работата на Изпълнителния съвет, отказва проверка от комисията по образование и наука на Народното събрание. Действията му са обект на разследване в Комисията за борба с корупцията и на прокурорска проверка за предполагаеми престъпления по служба, съгл. чл. 285 на НК.

Но властовата позиция генерира

неограничена наглост

Разчистването на пътя към милионите продължава. За нов управител на фонда е назначена Геновева Жечева, иначе компетентен чиновник, но послушен изпълнител на политически поръчки и член на онзи Изпълнителен съвет, организатор на грабежа от 2012 година и разгонен от Бойко Борисов и академик Воденичаров.

Остава само едно препятствие – самият проф. Енчев. И решението е измислено. Според Правилника на фонда „Съставът на изпълнителния съвет се определя от министъра на образованието и науката след консултиране със съответните  органи и организации при балансирано представителство на научните направления”. До научните организации вече е изпратено писмо за номинация на нови членове. Нищо, че Съветът е назначен преди четири месеца, с мандат от две години и още нищо не е свършил, по вина на министъра. Мотивът е – взето решение на среща със Съвета на ректорите и ръководството на БАН. Такава среща е имало, но такова решение не е вземано, защо ректорите ще оскърбяват собствените си доверени хора без никакви причини?!

Министър Танев обича медийните изяви и разнообразните лъжи. Впрочем той се води специалист по стратегическо мислене и стратегическо планиране. Този инструментариум е добре разработен още от колегата му Йозеф Гьобелс.

–––
Статията изразява лично мнение на автора. Редакцията може да даде място и за други мнения.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.