Иракските християни, избягали от „Ислямска държава“ са забравени от всички в изгнание

Асошиейтед прес

Карта с мечтания в бъдеще Ислямски халифат, който искат да създадат ислямистите.

След като преди година десетки хиляди иракски християни избягаха от райони, превзети от бойците на „Ислямска държава“, сега те живеят изоставени в изгнание: няма да се върнат в Ирак, защото казват, че там не е безопасно за християните, но не могат и да работят в страните, в които получават временно убежище като Йордания, защото са бежанци. Очакванията за бързо преселване на Запад са обречени.

„Загубили сме надежда във всичко“, каза 67-годишната вдовица Хинда Аблахат, която живее с още десетки бежанци в шперплатови кабинки, поставени в църковен имот в центъра на йорданската столица Аман. „Тук сме от една година и нищо не се случва“, заяви тя.

Около 7000 християни от Северен Ирак са намерили убежище в Йордания, включително 2000, живеещи в поддържани от църквата подслони.

В събота вечерта патриархът на Халдейската католическа църква Луис Сако и латинският патриарх на Ерусалим Фуад Туал водеха молитвена служба на открито в град Фухейс, близо до Аман, на която присъстваха стотици вярващи, по случай навършването на една година от разселването на иракските християни.

Службата включваше насърчително послание от папа Франциск, в което той заяви, че призовава за солидарност с тези, които стават жертва на фанатизма и нетърпимостта, „често пред очите и при мълчанието на всички“. Църквата „не забравя и не изоставя своите чада, отишли в изгнание заради вярата си“, гласеше посланието , публикувано за първи път в края на миналата седмица.

Думите прозвучаха кухо за някои от тълпата. „Всички са ни забравили“, каза 25-годишният Джони ал Бехно, който стоеше отзад с приятели. Ал Бехно е дипломиран инженер, но е принуден да преживява с все по-малките си спестявания заради забраната за работа.

Йордания има висока безработица и казва, че не може да си позволи да включи в трудовия си пазар стотици хиляди сирийски и иракски бежанци.

Масовото изселване на християни започна преди година, когато бойците на „Ислямска държава“ удариха Северен Ирак, вземайки на прицел местните религиозни малцинства. Бойците принудиха 120 000 християни да напуснат региона и повечето от тях сега живеят в близкия полуавтономен кюрдски район.

47-годишният Бахнам Атала каза, че заедно със семейството си е избягал от родния си град Каракош близо до Мосул на 6 август 2014 г. „Ислямска държава“ обстрелвала цял ден града, каза Атала.

Шестчленното семейство избягало за по-безопасно привечер в столицата на кюрдския район Ербил само с две малки платнени торби, в които имало дрехи, паспорти и семейни снимки. Пътят с кола обикновено отнема по-малко от час, но имало хиляди бягащи хора и семейство Атала пристигнало в Ербил чак след полунощ. След три месеца те се преместили в Йордания, а най-големият син Андре заминал да учи в чужбина.

Сега Атала, съпругата му Джинан и децата им Ейдиер, Сара и Мариям живеят в църковен приют в Аман с още 60 бежанци. В редици са поставени шперплатови кабинки, някои украсени с плакати с Дева Мария. Деца тичат в коридорите, други играят домино в общото пространство. В кабинката на семейство Атала има две легла на по два етажа, единично легло и малка маса. Невръстната Мариям спеше въпреки шума наоколо.

Атала, който е оператор на вършачка и дърводелец, каза, че тази година, прекарана в забрава, е взела своята дан. Родителите и 20-годишният Ейдиер не могат да работят, а 15-годишната Сара е пропуснала една година от училище.

Храна и медицински грижи се осигуряват от католическата благотворителна организация „Каритас“, но дните са тягостни, когато няма какво да се прави. Атала мечтае да емигрира в Австралия. Един от братята му, който живее там, започнал да урежда документите, но не е ясно дали ще успее.

Атала и други бежанци казват, че никога няма да се върнат в родината си. „Ирак не е безопасно място“ за християните, каза той.

Служители, които помагат на бежанците, казват, че когато пристигнали в Йордания, иракските християни са очаквали бързо да заминат на Запад, но надеждите им се изпарили отчасти и заради задълбочаващата се бежанска криза в региона.

Повече от 4 милиона сирийци са избягали от конфликта в своята страна от 2011 г. досега, а иракчани от всички вероизповедания продължават да бягат от продължаващото междуобщностно насилие в родината им.

Според агенцията на ООН за бежанците Йордания е приела около 630 000 сирийски и 58 000 иракски бежанци. Съвсем малко хора са се преселили на Запад, а служители на ООН казват, че се дава предимство на най-уязвимите.

„Каритас“ е похарчила 3 милиона долара за оказване на помощ на иракските християнски бежанци в Йордания и ще изчерпа финансовите си средства до края на годината, каза ръководителят на организацията в Йордания Уаел Сулейман. Той заяви, че международната общност трябва да подкрепи иракските християнски бежанци, като им помогне да останат в региона, където броят им намалява заради конфликта. „Те са родени да живеят в Близкия изток, не някъде другаде“, каза той.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.