Дисиденти от СИРИЗА правят „партия на драхмата“

Представители на фракцията Лява платформа в гръцката СИРИЗА трескаво подготвят създаването на „партия на драхмата“.

Въпреки че „привържениците на драхмата“ в СИРИЗА не стигнаха до краен конфликт на последното заседание на централния комитет на партията, нагласите и намеренията им вече са факт, а дебатът по тях е открит.

Те смятат, че правителството и групата депутати, които продължават да ги подкрепят, недвусмислено оспорват левите убеждения на Алексис Ципрас и неговото обкръжение и са в интензивен контакт с представители, намиращи се по-наляво в СИРИЗА, като тези от антикапиталистическото обединение „Антарсия“ и от привържениците на плана Б за връщане на страната към драхмата в лицето на Алекос Алаванос.

Целта е да бъде мобилизиран и създаден един фронт в лявото пространство на СИРИЗА, който да говори открито за излизане на Гърция от еврозоната, за приемането на национална валута и за установяване на режим от социалистически тип, нещо като Куба на Средиземноморието.

През последните дни представители на Лявата платформа де факто подеха предизборна акция. Двама от тях, бивши министри, Панайотис Лафазанис /лидер на Лявата платформа/ и Димитрис Стратулис, говориха в Солун и Волос.

Основната им идея бе привличане на хора от кабинета на премиера Алексис Ципрас. Те очертаха и курса, който ще следват, но без да навлизат в подробности за това как ще стане този преход. „Има живот за страната ни и извън еврозоната, както е имало и преди този съюз“, обявиха те.

В същото време бившият лидер на СИРИЗА Алекос Алаванос дава вид, че е готов за партньорство, от момента, в който разцеплението в СИРИЗА придобие официален характер.

Миналата седмица Алаванос каза, че „цени много Панайотис Лафазанис заради неговата честност и привързаност към идеите, които винаги са изповядвали“. Самият Алаванос заявява, че е за създаване на един широк народен фронт в страната и че в него следва да влязат и други сили от Левицата.

„Най-сетне тази политическа среща трябва да се състои и да се създаде един нов такъв фронт, за да се обърнем към значителна част от хората“, каза той.

И докато подготовката на една нова формация е в ход, Лявата платформа и „привържениците на Ципрас“ продължават да си играят на криеница по етажите на партийното ръководство на СИРИЗА.

На този фон растат атаките на Лявата платформа в електронното й издание „Искра“, като нейни представители питат доколко „ляво“ може да е едно правителство, което гласува и прилага антинародни мерки и директивите на кредиторите.

Премиерът Алексис Ципрас и неговото обкръжение са категорични, че съжителство с „привържениците на драхмата“ е невъзможно, и че то не може да продължи безкрайно, като обмислят варианти за излизане от ситуацията. Те не изключват вероятността от предсрочни избори на 25 октомври.

От тази гледна точка предстоящата седмица се очертава да е решаваща и в рамките на тези дни да бъдат взети съдбоносни решения не само в икономически план, но и по някакъв начин и на политическата сцена.

Според приближени до премиера парламентарната процедура по гласуването на новото споразумение с кредиторите във всеки случай ще се окаже определяща за по-нататъшните политически процеси. В кабинета доминира мнение, че възникналият Гордиев възел може да бъде разсечен само с помощта на нови избори.

Наред с този вот се обмисля и друга възможност, а именно: как да бъдат избегнати нови избори. За целта някои се позовават на чл. 41 от конституцията, който де факто забранява провеждането на нови избори в рамките на една година от последния предсрочен национален вот, който бе през януари.

Високопоставени представители се опитват да се възползват от конституционните клаузи, като обсъждат вариант, ако се стигне до пълна дисхармония в парламента, премиерът да внесе мандат за ново правителство от сегашния законодателен орган.

Ако обаче последвалите процедури по неговото съставяне се окажат безплодни, те предлагат да бъде направен нов опит за формиране на правителство на националното единство от сегашния парламент, начело пак с Алексис Ципрас, тъй като той ще продължава да разполага с най-многобройната парламентарна група.

Става дума за предложение, което в настоящия момент Ципрас все още не е показал, че е склонен да приеме.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.