Кой ще пропусне процъфтяването на туризма в Куба?

Асошиейтед прес

Кубинка танцува „бели денс“ на площад „Пласа де катедрал“ в Хавана. На площада се събират музиканти и танцьорки и забавляват туристите, всяка вечер има различни изпълнители. Снимка: Любомир Любенов

Този 500-годишен град мирише на прясна боя и лак. Жителите се разхождат по наскоро завършената крайбрежна алея под греещото ново улично осветление и се радват на морския бриз, докато си почиват на поставените нови метални пейки.

Това, което липсва, са туристите. Хавана и избрана група от други колониални градове и морски курорти са залети от чуждестранни посетители , а вторият по големина град в Куба страда от туристическа суша.

Туристическите посещения в Сантяго миналата година бяха по-малко от една десета от тези в Хавана и по-малко от една двайсета от тези в морския курорт Варадеро, въпреки че правителството сериозно инвестира в обновяване на града за петстотингодишнината му това лято.

В други кубински градове има сходен застой в броя на посетителите въпреки значителното разрастване на туризма като цяло, настъпило след обявяването на разведряването между САЩ и Куба.

Това поражда притеснения, че надигащият се прилив на долари от туристите ще направи някои райони на Куба процъфтяващи, а други ще се мъчат да се справят с икономическия застой в по-широк план.

„Те популяризират Хавана и центъра на страната, но забравят за Сантяго“, каза Гладис Доменек, която дава под наем на туристи стая от дома си в историческия център с тераса с просторен изглед към Карибско море.

Градът се намира на около 800 километра на изток от Хавана и е разположен на шосета, които извън столицата се превръщат в тесни и ужасяващо изровени пътища, задръстени от конски каруци, колоездачи и размотаващи се крави. Пътуването по тях може да отнеме 15 часа и доста повече в прочутите със своята ненадеждност и неудобство кубински междуградски автобуси.

Сдобиването с билети за влакове или вътрешни полети е буквално невъзможно без чакане часове наред на опашки, което не е сигурно дали ще завърши с удовлетворяващ резултат. Има само три полета на седмица от САЩ.

Круизните кораби предоставят обещаващ нов възможен източник на посетители, но тук все още сравнително рядко се акостира.

„Трудно е за тези, които отиват до Хавана и искат да дойдат тук“, каза Вирхен Мария Херес, притежаваща изискан частен ресторант близо до дома на Доменек в центъра на Сантяго. „Транспортът е от съществено значение и ние сме откъснати“, каза тя.

Тези, които успеят да стигнат до Сантяго, откриват град, който е богат на история, но където има пречки, изтъквани в еднаква степен от посетителите и жителите – условия за настаняване под стандартното ниво, малък брой висококачествени ресторанти и липса на забавления през нощта. Представители на кубинските власти казват, че в Сантяго има около 1500 хотелски стаи от общо 60 000 в Куба – доста по-малко, отколкото му е необходимо.

Хората, които популяризират Сантяго, съжаляват, че туристите пропускат да се запознаят с богатата афрокубинска култура на града, криволичещите му улици, колониална архитектура и високо ценената му роля на дом на кубински музикални жанрове като трова и сон.

Освен това той има единствен по рода си подводен парк, пълен със седем кораба, потънали през Испанско-американската война, до който може да се стигне с малка лодка или гмуркане с леководолазно оборудване.

„Това е съкровище, което трябва с гордост да показваме“, каза ръководителят на Центъра за културно и природно подводно наследство на Сантяго Висенте Гонсалес.

Наред с новия крайбрежен булевард и ремонтирането на домове в историческия център на града кубинското правителство строи нов театър и занаятчийска пивоварна като част от по-големите усилия за възстановяване и обновяване, започнали след като градът беше опустошен от урагана Санди през 2012 г.

Друга потенциална атракция, особено за американските туристи, е паметникът на Суровите ездачи на Теодор Рузвелт, сражавали се на градския хълм Сан Хуан в една от най-известните битки през Испанско-американската война, довела до освобождението на Куба от испанско владичество. Но буквално всеки туристически обект в града затваря в 10 ч. вечерта, при което улиците остават тъмни и тихи.

Миналата година Сантяго имаше 297 918 посетитело-дни – мярка, която се използва в бранша и представлява броя на туристите, пристигнали в града, умножен по броя на дните, през които всеки от тях е останал. Това беше с 6 процента повече, отколкото през 2013 г., но общият брой остава малък в сравнение с притока на туристи в Хавана, която имаше почти 3 милиона посетитело-дни, или Варадеро със 7,9 милиона, заяви преподавателят по туризъм в Хаванския университет Луис Перело.

Някои защитници на пътуването от САЩ до Куба казват, че са оптимисти за бъдещето на Сантяго, особено след като американските туристи все още нямат възможност за чист туризъм и трябва да участват предимно в културни и образователни дейности, които добре подхождат на исторически места като Сантяго.

„Градът и регионът могат да предложат много. Само въпрос на време е туризмът в Сантяго да започне да се разраства“, каза Том Попър, който ръководи „Инсайт Куба“ – един от най-големите туроператори за пътувания от САЩ за Куба.

„Американските туристи могат да отидат до която и да е част на Карибите заради плажовете, но това, което те искат да видят, е тази Куба, която не могат да видят от поколения“, казва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.