Путин се крие зад маската на миротворец

Дойче веле

Владимир Путин в Брисбейн. Снимка: от тв екрана

Кремъл изненадващо енергично взе да прокарва на международната арена нов план за борба срещу групировката „Ислямска държава“ (ИД). Руските дипломати се погрижиха всички ясно да свързват идеята лично с президента – представена от външния министър Сергей Лавров, тя вече се появява из медиите само като „планът на Путин“.

„Планът на Путин“

Какво предлага Москва? Да бъдат обединени всички заети в бойни действия „по земя“ срещу „Ислямска държава“; подразбира се, че САЩ и съюзниците им в сегашната коалиция ще продължат да бомбардират ислямистите от въздуха. А по суша ще ги атакуват според руски дипломати войските на Башар Асад, воюващата с него светска опозиция, сирийските и иракските кюрди, накрая – редовната армия на Ирак. Поне точно така обобщи Сергей Лавров новите предложения на Кремъл пред участниците в Източноазиатската среща на върха в Куала Лумпур.

Планът обаче поражда сериозни въпроси. Не проличава например какво е новото. Москва предлага коалиция между партньори, които бездруго вече сътрудничат по принуда. Единствената сила, невключена досега, е светската опозиция в Сирия, за която Башар Асад си остава враг, страшен поне колкото ИД.

Друг въпрос засяга участието на Иран. Плъзнали са слухове, че напоследък в Москва честичко се отбиват ирански военни, включително с наложена забрана да напускат страната. Не се отронва обаче и дума за реалната роля на Техеран в предполагаемата нова коалиция. А според повечето военни експерти, сухопътна военна операция ще донесе победа над „Ислямска държава“ само с подкрепа от Иран или от Турция.

Значи щом представя план, невключващ изрично иранската армия, Москва крие нещо, за което се е разбрала вече с Техеран. На толкова потаен посредник едва ли ще хванат вяра и САЩ, и сирийската опозиция.

Ердоган vs Путин

Третият очевиден проблем в „плана на Путин“ е ролята на кюрдското опълчение. Руско-турските отношения напоследък рязко се влошиха – може би не само защото двата авторитарни режима не са успели да договорят взаимноизгодно сътрудничество в енергийния шантаж срещу ЕС.

Москва дразни Анкара и с това, че упорито подкрепя Асад и кюрдите, а най-стара и тясна дружба я свързва с Кюрдската работническа партия, чиито бази в Ирак бяха наскоро бомбардирани от турска авиация. Русия брани интересите на тези свои съюзници, което явно заплашва Турция. За разлика от САЩ, Кремъл изглежда няма желание Турция да участва в антиислямистката коалиция. Нещо повече, предложенията на руското външно министерство носят риск да се разпадне и коалицията, която днес е факт и в която турците играят една от ключовите роли просто защото страната им директно граничи със Сирия. А има и подозрение, че това съвсем не е случайна грешка на руската дипломация.

Кой поддържа приятелство с ИД?

Докато се обсъждаше планът за създаване на „сухопътна коалиция“, руската дипломация се самоизобличи. По-рано външното министерство в Москва не дискутираше публично с руски и чуждестранни експерти, които подозират Асад в сътрудничество с „Ислямска държава“. Затова пък неофициално руски дипломати редовно намекваха, че американците и турците, първо, са замесени в появата на ИД в Сирия и Ирак – а второ, до ден-днешен с една ръка воюват срещу джихадистите, с другата пък ги подхранват.

„Здравият разум подсказва, че това е невъзможно (Асад да сътрудничи с ИД, бел. на „Дойче веле“), защото не бива да допуснем и мисълта някой да сътрудничи с организация, целяща просто да заграби властта на огромни територии, не само в Близкия изток и Северна Африка“, заявява сега Сергей Лавров. Жив пример как открито се прилагат двойните стандарти – любима тема за разсъждения на руската дипломация. Щом мисълта, че Асад сътрудничи с „Ислямска държава“, е в разрез със здравия разум, как може да бъдат обвинявани в същото САЩ или Турция?

Миротворец ли е Путин?

Както виждаме, т. нар. план на Путин изглежда е изкуствена конструкция с твърде малко шансове да се превърне в дела. Затова пък е много красива конструкция, в духа на съветската дипломация – описва как да сдобриш всички изведнъж, та с общи усилия да видите сметката на световното зло.

Подобни планове – „за всичко добро и против всичко лошо“, обикновено сътворяват не дипломати, а пропагандисти. И в случая целта май също е пропагандна – да се изчисти репутацията на Владимир Путин, развалена от Украйна. Самият план за обща борба срещу „Ислямска държава“ няма да бъде осъществен, но пък руският лидер ще има какво да представи през септември пред Общото събрание на ООН – с тия предложения сто на сто ще пожъне бурни аплодисменти, преминаващи в овации.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.