Река Сена и бреговете й – новата атракция на Париж

Франс прес

Плаж на Сена. Снимка: от тв екрана

Десетки шлепове за развлекателни цели, плаващ университетски ресторант, а скоро голяма концертна зала и хотел над водата: река Сена и бреговете й за няколко години се превърнаха в едно от търсените места за туризъм и нощен живот в Париж.

„Преди 20 години Сена беше почти „ъндърграунд“ пространство. Днес е трудно да се намери място!“, отбелязва Рикардо Естебан, един от инициаторите на този живот на брега на реката, който е лансирал три от най-известните музикални шлепове: „Генгет пират“ (Пиратското ресторантче – 1995 г.), „Батофар“ (1999 г.) и „Пти Бен“ (Малката баня – 2010 г.).

Движението се заражда преди двадесетина години в източната част на Париж и се ускорява през 2013 г. с решението на общината да затвори за автомобилно движение левия бряг между моста Алма и музея Орсе.

„Париж е много гъстонаселен град, щом някой иска да направи нещо настава невероятна бъркотия. Сега със спирането на движението се освободиха за ползване десетки хиляди квадратни метри“, радва се Фредерик Окар от Парижката община, който отговаря за нощния живот.

Шумовото замърсяване, което е вечна тема за безпокойство за живеещите наблизо, не е толкова голям проблем край бреговете, колкото из тесните улички в центъра на столицата. От единия бряг до другия и от изток на запад кипи оживление.

При Пор дьо ла Гар в източната част на Париж тази година се появи плаващ университетски ресторант, шлепът „Баоди“ с тераса с бар и ресторант халал и плажът „Животът е хубав“ (краткотраен „бар за приятелки“). На десния бряг кеят Селестен прие нов шлеп, „Мадмоазел Роз“.

Друго направено предложение касае плаващ хотел, който да пусне котва през 2016 или 2017 г. при кея Остерлиц. Проектът, който ще бъде представен на 10 септември в парижкото кметство, е с участието на Държавната инвестиционна банка, хотелиерската компания Елегансиа отелс и архитектурното бюро Сен дизайн, което вече е проектирало дневната болница над водата „Адаман“ и шлепа „Роза Боньор“ на Сена.

Този шлеп миналата година бе първопроходец на новите баржи при моста „Александър Трети“ след затварянето на бреговете за движение. През септември към него ще се присъедини „Флоу“, плавателен съд с размери 40 на 15 метра, в който ще има ресторант и концертна зала с 500 места, приемаща публика от края на годината.

Екипът на „Флоу“ вече инсталира преди две години на кея тераса, която е постоянно пълна. „Терасата предизвика интерес, който надмина очакванията ни. Освободените брегове са истински успех. Създадена е пешеходна зона насред Париж, на брега на водата. От сезон на сезон се появяват все повече хора за джогинг или пикник“, разказва един от основателите на „Флоу“ Лоран Сегал. По-шик от Порт де ла Гар, Ке д’Орсе приема туристи, семейства и служители от администрацията по риза.

„Бреговете са нова точка на привличане в Париж, особено за почитателите на градския туризъм, които освен да се запознаят с културното ни наследство, идват да потърсят по-типично, по-автентично преживяване“, казва със задоволство заместник-кметът на Париж за туризма Жан-Франсоа Мартенс.

Бреговете на Сена станаха много търсено място за посетители на клубове от всички страни, особено след появата през 2011 г. на шлепа „Конкрит Парис“, който съществено допринесе за „връщането на Париж на европейската карта на нощния живот“, казва диджей Ерик Лабе, инициатор през 2010 г. на петиция за скуката на парижките нощи.

Кметицата социалистка на Париж Ан Идалго не смята да спре дотук. Следващото лято тя иска да затвори за движение и част от десния бряг на река Сена.

БТА

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.