Борба за лидерство сред талибаните води до вълна от нападения

Ройтерс

Талибани отглеждат мак за опиум в Афганистан. Снимка: франс24

Засилването на нападенията в Кабул има за цел да докаже, че новият лидер на талибаните здраво е поел ръководството, заяви групировката, но положението на молла Ахтар Мохамад Мансур продължава да е несигурно в момент, когато духовници и висши бойци се срещат тайно, за да решат дали да го подкрепят.

Има дълбоки разделения по повод определянето на Мансур за водач на твърдолинейното ислямистко движение, което откакто беше отстранено от власт през 2001 г., се бори да свали подкрепяното от Запада афганистанско правителство и отново да установи строго ислямско управление.

Талибански говорител потвърди, че две от трите големи самоубийствени нападения в разстояние на 24 часа миналата седмица са били в отговор на слуховете, че бунтовниците са отслабени от спорове след потвърждаването на смъртта на основателя молла Мохамад Омар.

„Някои от тези нападения бяха вече планирани, но целта на този етап беше да се изпрати послание до тези, които казват, че талибаните са разцепени на фракции“, заяви Забиула Муджахид.

„Искахме да изпратим послание, че „Емирство Афганистан“ все още е непокътнато и е в състояние да извършва нападения срещу силно охранявани обекти“, каза той.

Дали насилието в столицата свидетелства за това, че бунтовниците засилват своята дейност и изоставят прохождащите мирни преговори, започнали миналия месец, може да стане по-ясно, след като талибанските водачи и богослови уредят спора за лидерството.

Според няколко талибански източници група от около 1000 богослови се среща с висши фигури на движението, които се противопоставят на Мансур. Той беше определен за лидер от ръководен съвет – „шура“, в западния пакистански град Квета.

Те също така трябва да се срещнат със самия Мансур, въпреки че преките контакти не са възможни по съображения за сигурност, казаха близки до него хора.

И двете страни държат на позициите си Определянето на Мансур за лидер миналия месец, след като талибаните бяха принудени да потвърдят смъртта на живелия в уединение Омар, разтърсва движението, предприемащо все по-успешни бунтовнически действия, откакто войските на НАТО приключиха бойните операции миналата година.

Недоволството се задълбочава от факта, че Омар очевидно е бил мъртъв две години, преди това да бъде обявено, и че Мансур, който отдавна беше негов заместник, е бил определен за лидер от орган, базиран в Пакистан, а не в Афганистан.

Легитимността на Мансур е оспорвана от семейството на Омар, а също от отдавнашни съперници и бившия най-висш представител на талибаните в тяхното представителство в Катар, който се оттегли миналата седмица.

И двете страни казват, че ще приемат решението на духовниците, но нито една от тях не изглежда склонна да отстъпи, което увеличава опасността от продължителна безизходица.

„Повечето хора са с нас. Ние няма да създаваме фракция, но сме представителите на Ислямското емирство“, каза говорителят на противопоставяща се на Мансур фракция молла Манан Ниази.

„Ако Мансур и неколцината му мъже откажат да приемат решението на богословите, тогава ние наричаме всичко, което правят те в Афганистан, неислямско и противоречащо на ислямското право шериат“, добави той. Ниази каза, че 26-годишният син на молла Омар – Якуб – има подкрепата на групировката да поеме водачеството.

От своя страна привържениците на Мансур, изглежда, не са готови да отстъпят, като казват, че каквото и да решат богословите, той няма да се откаже от титлата „емир“. „Той е определен за емир от шурата, така че няма как да се оттегли по искане на тези хора“, каза Муджахид.

Усилия за спечелване на подкрепа Мансур, когото мнозина смятат за прагматик, одобри наскоро създаването на международно представителство на талибаните в Катар, което да действа като пункт за връзка с останалата част на света и възможно място за мирни преговори с афганистанското правителство.

Но един от първите му публични ходове след определянето му за лидер беше аудиоизявление, в което той обеща да продължи бунтовническата дейност, която взема хиляди жертви всяка година, и отхвърли идеята за мирни преговори като „вражеска пропаганда“.

„Не мисля, че има някаква промяна в стратегията“, каза директорката на „Афган аналистс нетуърк“ в Кабул Кейт Кларк. „Мансур от години е съсредоточен главно върху военната борба, а на мирния фронт няма почти нищо“, заяви тя. Засега Мансур е верен на обещанието си.

Повече от 50 човека бяха убити, а стотици – ранени, при нападенията в Кабул, които разстройват колебливия мирен процес и забиват клин между Афганистан и съседен Пакистан, където са базирани много талибански водачи.

Мансур трябва да покаже, че е верен на борбата в момент, когато талибанските полеви командири се отнасят с подозрение към всеки признак, че въоръжените действия може да бъдат изоставени, а свръхтвърдолинейната „Ислямска държава“ става все по-силен съперник. „Не мисля, че това е повратен момент. Страхувам се, че това е нормално“, каза Кларк.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.