В родния град на хърватина, убит от „Ислямска държава“, отказват да повярват

Екзекуция от бойци на Ислямска държава. Снимка: видео

Жителите на родния град на Томислав Салопек Върполе в Хърватия отказват да повярват на информациите от вчера, че 30-годишният топограф е първият хърватин, обезглавен от групировката „Ислямска държава“.

„Не, не не“, продължава да повтаря Горан Блажанович, докато седи в местното кафене, пълно с пребледнели и тихи гости, които превключват от един информационен портал на друг на екраните на своите смартфони, търсейки знаци, които да им дадат надежда, че информацията е невярна. „Нищо не е доказано“, настоява Блажанович. „Надяваме се, че той ще се върне вкъщи при жена си и децата си“, казва той.

Салопек, който работеше за френската компания Се Же Же (CGG), бе отвлечен на 22 юли в Египет и се появи миналата седмица във видео на „Ислямска държава“ като заложник. Той поиска от египетските власти да освободят „мюсюлманските жени“, понятие, отнасящо се за ислямистките затворнички, задържани в операция на правителството след свалянето на ислямисткия президент на страната от военните през 2013 г.

Симпатизанти на „Ислямска държава“ разпространиха вчера по социалните мрежи кадри, които показват обезглавеното тяло на Салопек, лежащо в пустинята с поставен до него черен флаг на „Ислямска държава“ и нож.

Снимката и информацията за екзекуцията не бяха официално потвърдени. Хърватите се надяваха, че дипломацията и разумът ще надделеят и техният съгражданин ще се върне удома при семейството си, далеч от конфликта, с който той няма нищо общо.

В обръщение към нацията хърватският премиер Зоран Миланович призова вчера хората да спестят на децата си на ужасните снимки. Той каза: „не можем да потвърдим на 100 процента, че това е истина, но това, което виждаме, изглежда ужасяващо“.

Хърватският президент Колинда Грабар Китарович също каза, че не е сигурно, че Салопек е убит и заяви решимостта на страната да продължи издирването му, докато има и искрица надежда. Това е единственото послание, което жителите на Върполе искат да повтарят засега, пресявайки факти, които те не искат да чуят – например това, че похитителите са заявили, че ще го убият, ако исканията им не бъдат изпълнени, и снимката след въпросната екзекуция показва човек, който носи бежово работно облекло, което прилича на носеното от Салопек в предишното видео. „Надяваме се, че тези информации са лъжи“, заяви Илия Фенарич, друг жител на Върполе.

Пред дома на Салопек репортери напразно чакаха да излезе някой член на семейството. Приятелят на семейството Стипе Билокапич излезе, за да каже накратко, че всички вътре са в шок и са на успокоителни лекарства. „Шокът от това, което видях по интернет, е твърде голям. Обезглавен. Ние като вярващи ще се издигнем над отмъщението и омразата“, заяви местният свещеник Ивица Крижанович, който организира молитви за Салопек. „Това все още не е официално потвърдено и ние ще се молим за Томислав тази вечер, както правим всяка вечер“, добави той.

Така че, както и преди, жителите на Върполе седяха на църковните скамейки с наведени глави, със затворени очи и молитвени броеници в ръцете си, повтаряйки молитви. Тази вечер повечето от тях плачеха.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.