Няма по-нахално нещо от софийски таксиджия

Таксиджите вдигат цените, но обещават вече да се къпят, пишеше някъде из вестниците тия дни.
Това, че миришат е най-малкия проблем.
Има 3 причини, поради които софийският таксиджия е неандерталец в сравнение с цивилизования свят и дори с колегите си в Близкия изток.
1. – Софийските таксиджии си избират кога и в каква посока да возят. Виждаш такси на стоянка, питаш го може ли към центъра или към някой квартал като “Изток” (а не “Филиповци” или край София), а шофьорът ти казва – не. Дори не си прави труда да ти даде някакво обяснение. Или ти отговаря, че е в друга посока (!). Обаждаш се на фирмата, от която е таксито – например 9 12 63 – или която и да е, за да се оплачеш, и ти отговарят, че шофьорите сами решават дали да возят. Така било. Уникално. Общината и държавата им дали лиценз да извършват услуга, а те само седят на стоянките и си избират дали да возят и в каква посока.
2. – Никога нямат дребни пари да върнат ресто. Даваш му 5 лв. и те също са му едри. Казва ти – иди ги развали на будката отсреща. Вместо той да отиде да ги развали – ти трябва да отидеш. Той седи в колата и чака като директор. По света задължават всеки търговец, таксиджия и др., който обслужва хората, да има дребни. Тоест в работата на таксиджията има условие преди да тръгне да си осигури дребни за ресто. Тук те се държат като че ли ти обслужваш тях.
3. – Спират и чакат навсякъде по тротоари, по спирки, карат се и гонят останалите шофьори за място за паркиране. И налитат на бой. Почти всичките са изключителни образци на простащината, независимо че много от тях са с висше образование.
Повечето от тези табиети на софийския таксиджия се дължат на пълната липса на регулация на тяхната дейност. По света градовете имат специални служби, които следят таксиджиите как обслужват и ги глобяват при всяко оплакване от клиент. Тук те са оставени да нахалстват на воля.
Не се чу някой кандидат кмет (или действащият Бойко Борисов) да отвори дума за това.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.