Турция – насилието ще се увеличава, докато Йоджалан остава изолиран

Ройтерс

Изолиран на остров затвор, единственият човек, който може да помогне за намаляването на вълната от насилие в кюрдския Югоизток на Турция изглежда все по-безсилен, докато тригодишният процес за мир е на ръба на провала.

Абдуллах Йоджалан, чиято Кюрдска работническа партия (ПКК) за първи път взе оръжието срещу турската държава през 1984 г., е основният партньор на Анкара в преговорите, предприети през 2012 г. от президента Реджеп Тайип Ердоган (тогава премиер – бел. ред.) в опит да бъде сложен край на бунта.

Докато турски военни самолети обаче бомбардират лагери на ПКК в Северен Ирак и кюрдските бойци увеличават нападенията срещу турски войници и полицията, нарушавайки примирието, обявено от Йоджалан през март 2013 г., гласът му няма как да се чуе.

На прокюрдските опозиционни политици, които действаха като посредници в преговорите, държавата забрани да посещават лидера на ПКК, намиращ се в затвора на остров Имралъ в Мраморно море, още преди парламентарните избори през юни.

Високопоставени правителствени източници казват, че обещанията, дадени от него по време на процеса за мир, не са изпълнени, особено изтеглянето на бойци от ПКК в бази в Северен Ирак, и че докато обещанията не бъдат спазени, Йоджалан няма повече каква роля да играе.

Нашата борба ще продължи, докато нито един терорист не остане в страната ни, каза Ердоган на военна церемония във вторник.

Това показва промяна на тона му в сравнение с първите дни на процеса за мир, който той подкрепяше с лозунги, сред които: „Спрете проливането на кръв, не искаме майките да плачат“.

Неспазените обещания и увеличаващата се сила на кюрдската политическа опозиция разгневи националистите и го принуди да направи нови сметки. Насилието се увеличава, като най-малко 26 членове на силите за сигурност бяха убити от 20 юли.

Само в понеделник кюрдски бойци откриха огън по военен хеликоптер и убиха един войник; бойците атакуваха и бронирана полицейска кола с експлозиви, поставени на пътя, при което бяха убити четирима служители. ПКК пое отговорност за нападение с кола бомба в полицейски участък в Истанбул, извършено същия ден.

Ако насилието излезе от контрол, нито турската държава, нито ПКК ще са способни да „върнат духа в бутилката“. Това е страшно, каза Гарет Дженкинс, базиран в Истанбул експерт по кюрдския въпрос в Турция.

Ердоган, който предизвика гнева на националистите, започвайки преговори с ПКК преди три години, каза, че процесът за мир е станал невъзможен, но спря малко преди официално да обяви, че процесът е приключил.

В изявление от понеделник политическото крило на ПКК междувременно призова за бързо възобновяване на преговорите между държавата и Йоджалан, но постави като предварителни условия за това освобождаването на политическите затворници и договарянето на „по-твърди условия“ за прекратяване на огъня. Анкара не изглежда вероятно да отстъпи.

Йоджалан е участник в процеса за мир, но проблемът се състои в това, че за да продължи (участието му в процеса) групировката ПКК и ДПН (прокюрдската опозиционна Демократична партия на народите) трябва да изпълнят обещанията си, каза високопоставен правителствен представител, запознат с преговорите за мир.

В края на краищата групировката не направи това, което Йоджалан искаше, добави той.

ДПН действаше като посредник в процеса за мир, организирайки разрешените от държавата срещи с Йоджалан и изпращайки делегации, които да преговарят с бойци от ПКК в планината Кандил в Северен Ирак. Техните посещения бяха единственият познат начин за комуникация на бунтовническия лидер със сепаратистите.

В края на юли Ердоган призова парламента да вдигне имунитета на политиците, които имат връзки с бойците, ход, който се смята, че е имал за цел да нанесе удар на ДПН като отмъщение за изборите през юни, когато спечели 13 процента от гласовете и влезе в парламента за пръв път, лишавайки управляващата партия от мнозинството й.

Лидерът на ДПН Селяхаттин Демирташ, харизматичен бивш адвокат за правата на човека, който водеше кампания на прогресивна платформа, която отдръпна партията от корените й на кюрдски национализъм, призова ПКК в събота „да вдигне пръста си от спусъка“. Възобновяването на усилията за мир зависи от възможността на Йоджалан да преговаря, каза той.

Намесата на Йоджалан помогна за потушаването на предишен изблик на насилие, при който загинаха десетки миналата година, когато кюрдите се бяха разбунтували срещу нежеланието на Турция да помогне на техните братя в Сирия за защитата на граничния град Кобане при обсадата на „Ислямска държава“.

Докато Йоджалан остава признатият лидер сред основните бойци на ПКК, годините на изолация подкопаха влиянието му.

Кандил, краткото название на военното ръководство на ПКК, винаги е било по-агресивно настроено по въпроса за процеса за мир, а младежки групи с по-малко уважение към авторитета на Йоджалан придобиват все повече влияние и се смята, че те стоят зад последните прояви на насилие.

Турските служби за сигурност отрязаха Йоджалан. В резултат на това той не е в състояние да има повече влияние по време на последния изблик на конфликта, каза Джонатан Фридман, анализатор за Турция от консултантската компания за глобални рискове Щроц Фридберг.

Макар нито една от страните да няма интерес за връщането на една радикална война, нито една от тях няма стимул и за незабавно помирение. Такова е настървението сред младите кюрди заради възобновеното насилие, че да се отстъпи сега за ПКК би означавало да загуби облика си.

Междувременно Ердоган има наум политически амбиции. В Турция може да има нови избори по-късно тази есен, ако Партията на справедливостта и развитието (ПСР), която той основа, не успее да формира коалиция, след като загуби мнозинството си (на изборите на 7 юни – бел. ред.).

Продължаващото насилие може да подсили националистическите чувства в подкрепа на ПСР и да напомни за жестоката страна на кюрдския национализъм на гласоподавателите, които не са от кюрдски произход, някои от които подкрепиха ДПН.

Досега стана ясно, че ДПН не може да води политика, независима от ПКК, написа говорителят на Ердоган – Ибрахим Калън, в проправителствения в. „Сабах“ на 4 август.

В интервю за Ройтерс миналия месец Демирташ обвини ПСР, че въвлича Турция в конфликт за отмъщение заради нейното по-слабо представяне на изборите, обвинение, което правителството решително отрича. Правителството казва, че военната кампания срещу ПКК е в отговор на увеличението на нападенията срещу силите за сигурност.

Ердоган поема голям риск, каза Дженкинс, като предупреди, че ПКК може да започне да извършва все повече нападения в центровете на градове извън обширния кюрдски Югоизток, подобно на бомбеното нападение в Истанбул в понеделник, или изцяло може да загуби контрола над разгневените кюрдски младежи.

Това негодувание може да поникне на сто или хиляда различни места, и това е много по-опасно от възобновяването на бунта на ПКК, добави Дженкинс.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.