САЩ продължават обучението на умерени сирийски бунтовници

Франс прес

Американската администрация няма намерение да се откаже от усилията си за обучение на сирийски бунтовници, за да воюват срещу „Ислямска държава“ според Пентагона, въпреки трудното начало и предполагаемата загуба на няколко бойци.

„Продължаваме обучението. Въпреки първоначалните трудности, (министерството на отбраната на САЩ) остава твърдо решено да изгради боеспособни сили на умерената сирийска опозиция“, увери майор Елиса Смит, говорителка на Пентагона.

През май САЩ обявиха, че са започнали да обучават умерените бунтовници за борба с джихадистката групировка, която създаде „халифат“, обхващащ части от Сирия и Ирак. Вашингтон планира да обучава около 5400 бойци всяка година в продължение на три години.

Няколко от членовете на първия батальон от 54 бунтовници, обучени и въоръжени от Вашингтон, които влязоха в Сирия през юли, бяха прогонени, убити или отвлечени от сирийския клон на Ал Каида, Фронта „Ан Нусра“.

Няколко стотици американски военни участват в обучителната мисия. Пентагонът е определил над 7000 сирийски бойци, които потенциално могат да бъдат обучени.

За момента в Сирия са изпратени само тези бойци, на брой по-малко от шестдесет. Американските военни се сблъскват и с проблеми при процеса на подбиране и проверки на кандидатите. Те си спомнят прецедента от Афганистан, когато бойците срещу армията на СССР, обучени от САЩ през 70-те и 80-те години, по-късно се вляха в редиците на талибаните и Ал Каида.

Въпреки първоначалните спънки, САЩ възнамеряват все пак да осигурят 600 милиона долара за тази програма за тренировки и обучение. Анализаторите смятат, че те може да изиграят жизнено важна роля в борбата с „Ислямска държава“, която успя да набере хора сред сирийските и иракските сунити, недоволни от своите правителства, алауитско и шиитско.

„Очевидно е, че дебютът на първите обучени (от САЩ) бойци беше катастрофален“, гласи анализът на Андрю Тейблър, експерт по Сирия от Вашингтонския институт за близкоизточна политика. „И въпреки това не виждам алтернатива. Не можем да победим „Ислямска държава“ с няколко кюрди и това, което остава от режима на Башар Асад в страна със сунитско мнозинство“, добавя той.

Неотдавна Белият дом обяви, че може да използва военновъздушните си сили, за да защитава от въздуха позициите на обучаваните от САЩ бунтовници. Важен обрат, но не се очаква той да е достатъчен за промяна на хода на конфликта.

Вашингтон и Анкара обявиха споразумение, целящо да създаде свободна от „Ислямска държава“ зона в северната част на Сирия по границата с Турция.

Започнал през март 2011 г. вследствие на кървавите репресии срещу мирните антиправителствени демонстрации, конфликтът в Сирия взе над 240 000 жертви за 4 години, включително 12 000 деца по данни на Сирийския център за наблюдение правата на човека, и принуди половината население на страната да избяга.

Оттогава боевете се водят между силите на режима, бунтовниците, кюрдите и джихадистите, които се изправят едни срещу други на една все по-фрагментирана територия.

До момента усилията за борба срещу „Ислямска държава“ и за постигане на мирно споразумение в Сирия бяха възпрепятствани от различаващите се стратегически интереси на големите актьори в региона: САЩ, Русия, Иран, Турция, Саудитска Арабия и други.

Но след споразумението за иранската ядрена програма, обявено през юли, Барак Обама обяви в началото на август, че изпитва умерен оптимизъм.

„Мисля, че се откри лека пролука за намиране на политическо решение в Сирия“, заяви той пред медиите. „Особено защото Русия и Иран си дават сметка, че тенденцията не е добра за Башар Асад“.

Макар перспективата за постигане на мир все още да изглежда далечна, дипломати вече забелязват съвпадение на интересите между големите актьори в региона, които се опасяват, че разпадането на Сирия може да открие големи възможности пред „Ислямска държава“.

Съдбата на Башар Асад със сигурност може да се окаже голяма пречка пред уреждането на конфликта. САЩ, сирийската опозиция и Саудитска Арабия искат оттеглянето му, а Русия и Иран се опасяват да не загубят неудобен, но полезен съюзник.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.