Смартфон в хладилника или 6 недостатъка, заради които да предпочетеш обикновен джиесем

Смартфон със счупено стъкло. И при най-леко падане или удар смартфоните лесно се чупят. Смяната на стъклото е 100-200 лв. Снимка: e-vestnik

Избрал си смартфон, защото искаш да имаш интернет и джипиес в телефона, защото е модно, престижно, но… има някои проблеми, които те карат да посягаш към стар джиесем… Мнозина ходят с по два телефона – един смартфон и един обикновен джиесем, с който предпочитат да говорят.
Смартфоните търпят бурно технологично развитие, но имат недостатъци, заради които някои предпочитат обикновения здрав джиесем, по-удобен за разговори, а работа в интернет вършат с лаптопа.

1.    В жегите изпъква един от недостатъците на смартфоните – те загряват и понякога блокират. Някои са се научили да ги увиват в найлон и да ги пъхат в хладилника, за да охладят.
Има драстични случаи, когато смартфон се самозапалва в джоба на притежателя си.
Не дай си Боже да си забравиш включен в някакъв режим на работа смартфона си на слънце до прозореца или в кола. Блокирането е сигурно, а е възможно и да се повреди напълно.
Производителите слагат все по-мощни процесори, рекламират ги като предимство, но смартфоните са конструирани така, че загряват. Всички модели загряват, повече или по-малко. Колкото по-малки са устройствата, толкова по-малки са и процесорите и толкова повече загряват. И стремежът е да ги правят все по-мощни, освен че са по-малки, така че загряват още повече.

Репортаж по телевизията показва тинейджърка, чийто смартфон се е запалил в леглото й. Снимка: от екрана

Зависи и от режима на използване. Това се проявява най-често, като ровиш в интернет или пускаш програми с карти и джипиес, или при разговори през „Viber” и др. Ако се наложи да говориш по телефон със загрял смартфон, усещането е доста неприятно. А не се знае и колко е безопасно, заради високите тактови честоти. Смартфоните загряват и при по-дълъг разговор през клетъчната мрежа – повече, отколкото това може да се случи с обикновен джиесем.

2.    Батериите на смартфоните издържат по един ден, понякога и по-малко. Ако си свикнал със стария джиесем да караш по 5 дни с едно зареждане, със смартфон направо ще получиш шок. Всяка вечер задължително трябва да се включи в зарядното. Ако забравиш и на другия ден тръгнеш навън по работа без зарядно, смартфонът ти може да приключи още преди обяд и да те остави да се чудиш защо ти е този умен телефон. При повече ровене в интернет, правене на снимки, използване на „Viber”, джипиес и др., батерията му може да хвръкне и за 5 часа, а не цял ден. Малко утешение е, че смартофът ти показва колко процента остават от батерията, или изведнъж те предупреждава, че са останали само 10%. Особено през зимата, при ходене навън, смартфонът може да издъхне бързо.
Затова се появиха устройства, които да спасяват този недостатък на смартфоните – малко контейнерче с батерия, което може да извърши до 1-2 зареждания на смартфона ти, ако той издъхне. Това е все едно като караш колата си, да влачиш и едно малко ремаркенце с бензин, ако свърши горивото.

3.    Т. нар. тъч скрийн не е много тъч… В сравнение със стар джиесем смартфонът създава повече проблеми при избиране на менюта с пръсти, търсене на номер, име. Всеки може да сравни, че със стария си джиесем има поне едно прелистване по-малко, докато стигне до нужното име и номер. А със смартфона често натискаш едно, отваря се друго. И така губи-времето се увеличава.

Снимка: Уолпейпър55

Ако пишеш с миниатюрната виртуална клавиатура, набираш грешни букви. И дори не смееш да изразиш недоволство от това, защото технологичните маниаци по смартфони ще ти се подиграят, че имаш кьопави или дебели пръсти. А проблемът не е в теб, а в несъвършените още екрани. Дори да реагират добре при досоксване, често стават грешки, поради много елементи, събрани на малка екранна площ.
Например с търсенето на име и номер в паметта вероятността да сгрешиш при избиране на името е по-голяма, в сравнения с обикновен джиесем. Дори няколко секунди да ти отидат повече за да избереш нечий номер, това е недостатък.
А ровенето във Фейсбук през смартфон може да те вбеси. Рекламните спонсорирани линкове там са направени сякаш веднага да се лепнат за пръста ти, отварят се непрекъснато, без да си искал, ти се опитваш да връщаш назад, и започваш отначало ровенето. Скролваш надолу е се мъчиш да не докоснеш някоя реклама…

4.    Смарфоните често набират сами нечий номер на приятел или, не дай си Боже на някой твой началник, или човек с който не си в близки отношения. И от другата страна някой те слуша какво си говориш в момента с други, вика напразно „Ало, ало…” Любопитните остават  с отворен телефон да те слушат какви ги вършиш.
Това е обща болест на смартфоните, независимо от модела. Дори да заключваш и действаш най-предпазливо, пак се случва. Обикновени джиесеми също понякога правят такива номера, но много, много по-рядко.

Това е красива реклама на херметически смартфон. По-добре да не правите като в рекламата, обаче.

5.    Смарфоните са нежни създания, които при едно изпускане, се трошат. Не е като старата „Нокия”, която си изпускал 20 пъти и нищо й няма. Най-често на смартфоните се чупи стъклото, а смяната му, в зависимост от модела струва между 100 и 200 лв. Не се признава гаранционен срок при такова счупване, а гаранционните сервизи, примерно на „Виваком”, кой знае защо се съпротивляват да приемат за такъв ремонт. Ако го дадеш другаде пък, може да не ти признаят гаранцията, ако разберат, че има смяна.
Затова за смартфона задължително се купува аксесоар калъфка, силиконов предпазен кант и т. н., но при падане пак няма гаранция. Смартфоните са по-уязвими от джиесемите и ако паднат във вода. Има и по-здрави и херметически смарфони, по-скъпи, но по-добре да не правите с тях, това, което показват по рекламите. А обикновен джиесем може да издържи теста за усилен смартфон. А има и херметически удароустойчиви джиесеми, още по-здрави.

6.    Животът е кратък, а освен удобства и улеснения, които носи смартфона, всеки производител е натоварил творението си с много програмки и приложения, които няма да използваш, но ти губят времето. Валят предложения да купиш това или онова от виртуалните магазини, да инсталираш това или онова безплатно. „Умният” телефон сам си дърпа и инсталира снимки от социални мрежи, програми, които не си искал или не си разбрал как си разрешил да исталира. Алармира те непрекъснато за самолетни билети и полети, които ти престоят, често погрешно, защото рови в пощата ти и се опитва да те улесни. Всичко това те кара непрекъснато и да отделяш скъпоценно време от живота си да спориш с „умния си телефон”.
Освен твоя живот, още по-кратък е и животът на смартфона. Той остарява бързо технологично и физически. Рекламите те карат да си бъркаш в джоба през 1-2 години за нов модел…

При това равнище на смартфоните днес се оказва по-удобно да имаш прост джиесем за говорене и да носиш в джоба „умен телефон” с голям екран, ако ти дотрябва да вършиш нещо по интернет, карта и джипиес или да ровиш във Фейсбук. Защото има пристрастени към социалните мрежи, които без прекъсване човъркат там. Дори като седнат на масата не могат да водят разговор, а през цялото време надничат в смартфона си. Ако избереш обикновен джиесем, освен улеснение и пестене на време, това е и терапия срещу пристрастяването към Фейсбук и социалните мрежи.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.