Синтетичният канабис убива все повече хора в САЩ

Франс прес

Наричат го с екзотични имена – К2, спайс, „Бизаро“ или „Ступид“, и го продават в малки пакетчета, безобидни наглед. Но синтетичният канабис и „зомби ефектът“ от него тревожат вече здравните власти в САЩ.

Базовият продукт е почти изцяло внос от Китай, а  съставките  му се менят по характер и количество до безкрай, за да са винаги извън обсега на законите и разпоредбите.

Дрогата „се среща навсякъде в страната“, заяви пред националното радио Чък Роузънбърг, и. д. директор на ДЕА – федералната агенция за борба срещу наркотрафика.

„Дозите варират. Химическите компоненти – също. Може с вас да купим и да използваме едно и също пакетче, но да реагираме на  веществото по съвсем различен начин“, обясни той.

От началото на годината центровете за детоксикация в цялата страна са получили 5200 обаждания за инциденти, свързани със синтетичния канабис. Забележителен ръст – през 2014 г. сигналите  са били 3680, а година преди това – едва 2668, сочи статистиката на Националната федерация на центровете за детоксикация.

„Синтетичният канабис може да причини свръхсилно чувство за тревога, параноя, дисоциативни разстройства, психотичен епизод и  халюцинации“, предупреждава сайтът k2zombiedc.com, администриран от градската управа на Вашингтон – окръг Колумбия,  и адресиран към младежта.  „Това поведение стана известно като „зомби ефект“, посочва сайтът.

Обсебващ и смъртоносен 

На пръв поглед синтетичният канабис наподобява обикновена марихуана, но понякога предизвиква зависимост и дори смърт, тъй като съдържа висококонцентрирани химикали, целящи да имитират тетрахидроканабинола (ТХК) – активното вещество, от което „политаш“.

Действието на тези химични съставки върху мозъчните рецептори може да бъде „100 пъти по-мощно от това на ТХК“, обясни за АФП Мерилин Хустис, изследователка в американския Национален институт за злоупотребата с наркотици.

Нормативната уредба изостава от практиката, затова новата дрога е изложена съвсем легално по рафтовете в малките квартални бакалнички и бензиностанциите, но най-вече в интернет. Само се допитай до някоя търсачка и се погрижи за кредитна карта.

„Страхотно нещо – пише клиент на един от сайтовете, продаващи „Бизаро“. – Давам му 9 от 10 точки. Много силна стока и я доставят наистина бързо.“ Според анкета на Мичиганския университет от 2012 г., синтетичният канабис е втори по консумация наркотик сред учениците от най-горния клас – идва веднага след естествения канабис. „Проблемът е чудовищно голям“, заявява Мерилин Хустис.

„Всички си мислят, че става дума само за една дрога, както има един-единствен кокаин или метамфетамин“, подчертава Марк Райън, директор на детоксикационния център в Луизиана.

„Ние познаваме над 300 различни вида от дрогата, популярни в  момента“, обясни той в интервю по телефона.

Трудно разпознаваем 

Отгоре на всичко почти няма начин химикалите в  наркотика да  се разпознаят със стандартните тестове, използвани от силите на  реда.

„От два месеца насам сме арестували 65 купувачи и продавачи на този продукт“, разказа на обществено събрание тази седмица Кати Ланиър, началник на вашингтонската полиция. „И не можем да им повдигнем обвинение“, изтъкна тя.

Вашингтон е сред градовете, засегнати най-силно от новото явление. В началото на август полицаи откриха огън и раниха 22-годишна жена, която под влияние на синтетичен канабис бе размахала нож, с който заплашваше хората.

През юни се наложи спешно да бъдат откарани в болница 9 души, взели свръхдоза пред вратите на един от най-големите столични центрове за настаняване на бездомници.

А в щата Ню Йорк през периода от април до юни т. г. са регистрирани 1900 повиквания на „бърза помощ“ заради употреба на  въпросната смес.

Рискът от пристрастяване е съвсем реален, показват свидетелства, събрани на сайта SpiceAddictionSupport.org.

„За мен беше важно само да пуша спайс“, пише Тейлър. И добавя: „Наркотичният глад направо е ужас (. . .), не бях на себе си дотам, че сякаш гледах отгоре как животът се изнизва пред мен, все едно че съм на кино“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.