Излизане на Дилма Русеф от властта може би ще е горчив лек за Бразилия

Франс прес

Дилма Русеф. Снимка ДПА/БТА

Ако бразилската президентка Дилма Русеф напусне поста, както настояха през уикенда 900 000 демонстранти, това може да накърни стабилността и да увреди имиджа на бързоразвиващата се страна, изградила здрави демократични институции през последните две десетилетия, твърдят аналитици.

Протестиращите, предимно от средната класа, демонстрираха из цялата страна с бойния вик „Дилма – вън!“, искаха нови избори или сваляне от власт на бившата партизанка, хвърлена зад решетките и измъчвана по време на диктатурата (1964-1985 г.).

Рейтингът на 67-годишната Русеф, преизбрана с 52 на сто от гласовете преди няма и осем месеца, когато надви социалдемократа Аесио Невес, се срути на 8 процента, с което я направи най-непопулярната държавна ръководителка в Бразилия от 30 години насам.

Причините са много: от четири години вече икономиката е забавила темпото и през 2016 г. този спад ще продължи, сочат последните пазарни прогнози. Инфлацията е 9 на сто, безработицата расте, заплатите намаляват, а реалът е изгубил четвърт от стойността си спрямо долара.

В този контекст предприетото коригиране на бюджета се възприема като предателство – неизпълнение на обещанията, правени от президентката по време на предизборната кампания.

Да не забравяме и шумния корупционен скандал в държавния петролен гигант „Петробраз“, заливащ с кални пръски кабинета и левоцентристката коалиция, при все че за момента държавната ръководителка остава настрана.

„Средната класа иска да я свали от власт на всяка цена, но с каква цел? Кого ще сложи на нейно място?“, пита се пред АФП Андре Перфейто, главен икономист на консултантската компания „Градуал инвестиментус“ в Сао Пауло.

„Според работодателите и елита, ако я няма, ще стане още по-лошо“, добавя той. По думите му, с оглед текущата корекция на бюджета и уволненията днес е по-добре лявата Партия на трудещите се да е на власт, вместо да протестира наред със синдикатите.

„Импийчмънтът може да бъде твърде горчиво лекарство, с много тежки странични ефекти и последици“, предупреждава Микаел Моалем, политически експерт в частната фондация „Жетулио Варгас“.

Към тази идея се обръща напоследък бразилският печат: публикувал за начало фотомонтажи с главата на президентката, сложена на поднос, днес той провъзгласява, че идва краят на мандата й.

Изборното правосъдие разследва кампанията на Русеф от 2014 г., за да установи дали в използваните сметки има следи от отклонени средства, което би могло да предизвика анулиране на изборите и насрочване на нов вот.

Ако президентката бъде свалена, това ще е връщане назад, смята британският историк Кенет Максуел, автор на ред книги за Бразилия.

„Дилма може да оцелее, защото алтернативите не са добри. Дори онези, които не я искат, може би предпочитат една слаба президентка пред това депутати от парламента да контролират страната“, коментира той пред всекидневника „Глобу“. „Проблемът е, че приемникът на Дилма ще е от някоя партия като Бразилско демократично движение, замесена, както изглежда, в цял куп скандали“ за корупция, обяснява Максуел.

Той припомня, че в корупция са обвинени и председателят на Камарата на депутатите, и този на Федералния сенат, членуващи в тази центристка партия. „Бих помолил онези, които викат „Долу Дилма!“, хубаво да си помислят“, добавя наблюдателят.

Аналитиците приветстват решението на Русеф да остави правосъдието и полицията свободно да разследват корупцията в „Петробраз“. Така в затвора се озоваха ковчежникът на Партията на трудещите се Жоау Вакари Нето, Жозе Дирсеу – някога дясна ръка на бившия президент Луис Инасиу Лула да Силва, и мнозина от най-едрите предприемачи в Бразилия като Марселу Одебрехт.

„Макар и с поразклатени позиции, Русеф се държа доста независимо и осигури автономност на институциите. Това е показател за стабилна демокрация“, подчертава Микаел Моалем от „Жетулио Варгас“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.