Киев е на прав път

Опозиционната лидерка Юлия Тимошенко гласува в Днепропетровск. Ако тя бъде натоварена да състави правителство, прозападната й ориентация ще улесни сближаването между Украйна и Европа. Снимка: Ройтерс

Победата на прозападните сили в Украйна е добра новина в няколко отношения. Тя би трябвало да позволи да се сформира правителство, което да разполага с мнозинство благодарение на партията на вдъхновителката на „Оранжевата революция“ Юлия Тимошенко и приятелите на президента Виктор Юшченко. А коалицията може да улесни сближаването между Украйна и Европа.le_mond.gif

Изявлението на Кремъл, че Русия ще признае изборния резултат, какъвто и да е той, е по-скоро окуражителен знак. По време на президентските избори, в които Юшченко удържа победа над проруски настроения си съперник Виктор Янукович, Владимир Путин не се посвени да се намеси директно в кампанията. Този път той разбра, че подобни намеси са по-скоро контрапродуктивни.

Победата на „реформистите“ може и да изглежда като залог за стабилност, но далеч не решава всички проблеми, които Украйна получи в наследство от посткомунистическата система. Страната остава до голяма степен разделена на две между западната си част, от която тръгна „Оранжевата революция“ и източната, която продължава да гледа към Русия.
Ако г-жа Тимошенко бъде натоварена да състави правителството, тя ще се опира на коалиция, чието основно качество няма да е сплотеността. Именно съперничеството между нея и президента Юшченко предизвика падането на първото „демократично“ правителство и даде възможност за пробив на проруската партия на Янукович. Украйна трябва да осъществи успешно реформите в една социално-икономическа система, в която се събират порочните практики на постсъветския период, предизвикателствата на пазарната икономика и мафиотските изстъпления на дивия капитализъм. Г-жа Тимошенко, която беше един от главните „олигарси“ на страната, не трябва да се колебае да реже живо месо, без да щади собствените си приятели.

Във външната политика тя е достатъчно умела, за да си дава сметка, че е безсмислено да предизвиква Русия, без обаче да отстъпва пред натиска, който Москва неизбежно ще упражни върху Киев. Русия показа, че не се колебае да използва енергийното оръжие, за да постигне целите си. Основната й цел през следващите месеци ще е да попречи на твърде явното сближаване между Украйна и НАТО, което би могло да завърши с влизането на „люлката на руската империя“ в Атлантическия алианс. Досегашният премиер Янукович направи няколко крачки назад спрямо НАТО. Това беше оценено в Москва, а и някои западняци нямаха нищо против, понеже не можеха да отхвърлят украинската кандидатура от чисто принципни съображения. Те обаче се тревожеха да не подразнят Русия. ЕС също ще трябва да реши дали приема „европейското призвание“ на Украйна. Щекотлив въпрос в момент, когато съюзът иска да определи къде минават границите му.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.