Тежки времена за тайландския туризъм след взривовете в Банкок

Проститутки пред бар в Патая, Тайланд. Снимка: Кай Чернъш

Тайландският туристически сектор може и да се бе възстановил след предишните прояви на политически вълнения, но бомбената атака в Банкок, насочена срещу чужденци, най-вероятно ще се окаже по-трудно за преодоляване предизвикателство, според анализатори.

Взривът от понеделник вечер, когато загинаха над 20 души – над половината от тях чужденци – е безпрецедентен за Тайланд въпреки историята на страната, пълна с преврати, и десетилетието на нестабилност, която понякога се превръщаше в насилие.

Експлозията удари един от най-населените търговски центрове на тайландската столица, избухвайки сред множество богомолци в хиндуистки храм близо до петзвездни хотели и луксозни молове.

Нападението „може да подкопае възстановяването в сектора на туризма, задълбочавайки икономическите проблеми на страната“, коментира BMI Research, подразделение на групата за финансова информация Fitch Group.

Управляващата хунта, която заграби властта с преврат през май миналата година, бързо заяви, че извършителите на нападението са се прицелили в изключително важния туристически сектор на страната, макар че все още не се знае кой стои зад атентата.

Туризмът бе един от малкото сектори, вдъхващи оптимизъм в затруднената тайландска икономика след една тежка година, а правителството се надяваше да отчете скок в броя на туристите през октомври, особено на посетителите от Китай.

Взривовете станаха часове след като бяха обявени данните, че тайландската икономика се е забавила през второто тримесечие заради слабото вътрешно търсене и износ.

Туризмът, на който се падат 10% от брутния вътрешен продукт на страната – или дори до 20% според някои изчисления, включващи непрекия принос към икономиката – бе една от малкото икономически области с растеж.

На фона на опасенията как взривовете ще се отразят на икономиката тайландската валута – бат – потъна до шестгодишен минимум, а борсата отчете спад от 2,6%, като компаниите от туристическия сектор понесоха най-големи загуби.

„Загубата на инерция в туристическия сектор, единствения устойчив двигател на растежа на Тайланд в момента, ще представлява нов риск от намаляване на икономическата активност“, посочва в аналитичен документ австралийската банка ANZ.

Тя предупреждава, че взривовете имат потенциала да нанесат още по-големи щети на туристическия сектор, отколкото предишните епизоди на безредици.

Туризмът ще понесе основния удар

От 2006 година Банкок е свидетел на повтарящо се смъртоносно насилие. Извършени са два преврата, при които военните превземат улиците, както и окупация на част от столицата през 2010 година от антиправителственото движение „Червените ризи“, разбито от войници.

Предишните спадове на туристическите посещения имаха временен характер, както сочат предходните епизоди на политически вълнения през 2006, 2010 и 2014 година, отбелязва ANZ. „Туризмът, който беше ключов за растежа през второто тримесечие, ще понесе удара“, допълва ANZ.

По-рано този месец туристическата служба на Тайланд съобщи, че туристическите посещения са били 12,4 милиона през първите пет месеца на годината, което е увеличение от 25% спрямо същия период на миналата година, когато Банкок бе засегнат от улични протести, довели в крайна сметка до военен преврат.

До отминалия понеделник обаче чужденците рядко биваха засягани от политическите проблеми. Този път няколко страни незабавно реагираха на новината за взрива, като посъветваха гражданите си да бъдат изключително бдителни.

Храмът Ераван, който бе мишена на взрива в понеделник, е изключително популярно място, посветено на хиндуисткия бог Брахма, но е посещаван от хиляди будисти всеки ден.

Храмът е особено популярен сред китайците, които са по-чести гости на Тайланд, отколкото туристите от други националности. Само през първите шест месеца на годината четири милиона китайски туристи са посетили страната.

Тайланд очакваше сериозно увеличение на броя на посетителите от Китай през октомври за Китайския национален празник. Сега, след взрива, отнел живота на няколко китайци и ранил около двайсетима, това вече не е сигурно.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.