Русия гори холандски цветя, докато Амстердам разследва свалянето на „Боинга“

През последните години в търговските отношения между Русия и Холандия имаше периоди на подем и на спад. Това лято те стигнаха до огън и дим.

Седмица след като Русия започна да изгаря и да закопава европейски храни като сирена и праскови под претекста, че са били внесени нелегално, руски селскостопански инспектори започнаха да изгарят цветя от Холандия, защото били заразени с паразити. Тази абсурдна ситуация вече е известна в Русия като „войната на цветята“.

Макар да е сходен с унищожаването на храни, предизвикало широко възмущение и появата на сатирични видеоклипове, като популярния „Смъртта на един пармезан“, политическият подтекст на „войната на цветята“ е по-различен.

Руската „хайка“ срещу холандските цветя точно съвпадна с важни моменти от холандското разследване на свалянето на малайзийския пътнически полет МН317 миналото лято над Украйна, при което загинаха всичките 298 души на борда, повечето от тях холандци.

Русия отрича всякаква причастност към трагедията, отправяйки неподкрепеното с факти и изсмукано от пръстите, според западни официални лица, обвинение, че самолетът е бил свален от украински изтребител или ракета.

Стъпка по стъпка обаче методичното холандско разследване започва да потвърждава първоначалното твърдение на САЩ, че въздушният лайнер е бил свален от ракета „земя-въздух“, доставена от Русия на сепаратистите в Източна Украйна. Всяка важна стъпка в разследването съвпада със засилени инспекции от руски агенции над вноса на цветя от Холандия.

На 27 юли руската агенция „Росселхознадзор“ съобщи, че е открила 183 партиди с холандски цветя, заразени с множество вредни насекоми, включително калифорнийски трипси (дребни буболечки с латинското наименование Thysanoptera – бел.ред.).

Това стана два дни преди Холандия и три други страни да предложат за гласуване в Съвета за сигурност на ООН създаването на трибунал за разследване и наказване на виновниците за свалянето на самолета.

Гласуването постави Русия в крайно неудобното положение да налага сама вето върху предложението. На 10 август „Росселхознадзор“ засили инспекциите за буболечки и други вредители.

Миналия вторник, след като холандските прокурори обявиха, че следователите са открили сред останките на мястото на катастрофата в Източна Украйна части, които могат да бъдат от ракетна система „земя-въздух“ руско производство, руски инспектори устроиха зрелищна клада на кашони с рози и хризантеми в два руски града.

„Това са прясно откъснати цветя от Холандия, заразени с калифорнийски трипси“, каза главният санитарен инспектор на „Росселхознадзор“ Екатерина Слакова в изявление за телевизията, докато работници хвърляха кутии с рози в огъня.

Ситуацията „око за око, зъб за зъб“ бе толкова очевидна, че дори симпатизиращите на Кремъл коментатори не скриха, че изгарянето на цветята трябва да се възприема като предупреждение към Холандия, че търговията може да пострада, ако следователите продължат в същата неблагоприятна за Русия посока.

„Това е свързано с малайзийския боинг, – каза в телефонно интервю Сергей Марков, бивш депутат в руския парламент от проправителствената партия „Единна Русия“. – Русия е сигурна, че холандското правителство фалшифицира това разследване“, но не може да заяви това открито.

Засилените „цветни“ инспекции, добави той, са начинът, по който Кремъл изразява своето неудовлетворение от разследването.

„Това е опит да се разговаря по не толкова явен начин, меко, малко по византийски. Аз, общо взето, обичам византийщината, но в този случай това не е добър подход. Нашите дипломати би трябвало да нарекат нещата с истинските им имена“, каза Марков относно посланието, отправено с изгарянето на цветята.

Представители на цветарската промишленост в Холандия също смятат, че инспекциите са били главно демонстративни дотук.

Със своите оранжерии, цветни борси, камиони и влакове, функциониращи като часовников механизъм, Холандия доставя около 40 процента от всички прясно отрязани цветя и домашни растения, които се продават в Русия. Този внос м.г. е възлязъл на около 282 млн. евро, или 314 млн. долара, при сегашния валутен курс.

До момента в пламъците изгоряха няколко стотин стръка цветя – незначителна част от доставките за (руските) цветарски магазини. „Руснаците искаха да покажат, че за тях въпросът е сериозен, но това не ни засегна много“, каза Роберт Роденбург, директор на Холандската асоциация за търговия на едро с цветарски продукти.

Лекс ван Хорсен, говорител на „Флорахоланд“ – най-голямата холандска борса за цветя, отказа да спекулира относно съвпадението на руските „цветни“ клади с развитието на холандското разследване на самолетната катастрофа.

„Ако бъда съвсем честен, ние си гледаме бизнеса, а това е нещо различно от политическата ситуация. Няма да смесваме нашия бизнес с този политически въпрос. Това не е добра идея“, каза Ван Хорсен.

Много руснаци смятат, че „войната на цветята“ ще се развие почти както шумното унищожаване на европейски храни този месец – с голямо шоу пред камерите и малко реални последствия. Те отбелязват, че европейските сирена все още могат да се намерят в много тежкарски заведения в руската столица. В една мека лятна вечер на открита тераса тези дни келнер сервира отрупано със сирена плато. Той погледна безизразно, когато бе запитан откъде са сирената.

Руският опозиционен активист и борец срещу корупцията Алексей Навални публикува отново миналата седмица публичните търгове на държавни агенции, поръчващи забранени хранителни продукти. Кабинетът на московския кмет, например, е направил кейтъринг поръчка за продукти на стойност 71 500 долара, включваща френски и швейцарски сирена „Бри“, „Грюйер“, „Рокфор“ и „Дорблу“. Министерството на вътрешните работи публикува търг за кейтъринг, включващ моцарела и пармезан.

„Те си хапват сирене „Дорблу“, избърсват си устата със салфетка, а после се обръщат към камерата и говорят колко правилно е да бъдат унищожавани европейските продукти“, писа Навални в блога си.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.