Големият бизнес може да помогне на Дилма Русеф да оцелее

Ройтерс

Дилма Русеф. Снимка: оараня

Бразилските бизнес лидери може и да имат идеологически различия с преминаващата през трудности президентка Дилма Русеф, но призивите за отстраняването й от власт ги изнервят и на практика й носят подкрепа от неочаквано място.

Бизнес общността се опасява, че травмиращо сваляне от власт (на държавния глава – бел. прев.) ще прибави период на дълбока политическа несигурност към тенденцията на спад, който според оценки на икономисти може да доведе до свиване на икономиката с 2 % тази година.

Тази негласна подкрепа на големия бизнес и крехко споразумение с непокорния Сенат помагат на Русеф да оцелее в кризата, разразила се само седем месеца след преизбирането й за втори мандат.

„Процедура по импийчмънт е травмиращо събитие, което засяга сцената на политиката и бизнеса в момент, когато Бразилия се бори да възстанови авторитета си зад граница“, посочва Аленкар Бурти, президент на Федерацията на търговските камари в щата Сао Пауло, представляваща близо 200 000 предприемачи.

„Важното сега е да спасим страната. Трябва да намерим решение над личните интереси“, казва той.

Макар някои бизнесмени да са заявили пред депутати, че импийчмънт на Русеф ще помогне на страната да си върне доверието на партньорите, повечето виждат малко ползи от несигурността, до която вероятно ще доведе процесът.

По-рано този месец най-големите промишлени групи в Бразилия и най-могъщата медийна корпорация Globo Comunicacao e Participacoes SA призоваха да бъде постигнато политическо споразумение, което да осигури стабилност.

Мнозина може и да не искат тя да бъде отстранена от власт, но редица инвеститори се надяват, че отслабената политическа позиция на Русеф ще я принуди да се откаже завинаги от интервенционистката икономическа политика.

Под силния натиск на Конгреса миналата седмица Русеф прегърна благоприятна за бизнеса програма, предложена от председателя на Сената Ренан Калейрос.

За подобен план отдавна настояваха компаниите, борещи се с пословично заплетената бюрокрация и византийска данъчна система в страната.

Мерките включват бързи процедури за издаване на екологични разрешителни, опростяване на данъците и засилване на гаранциите по договори с държавата. Планът, който предстои да бъде обсъден в Сената, може да намали разходите на редица компании – от търговеца на дребно GPA SA до миннодобивни концерни като Anglo American Plc и дори подложената на нападки инженерингова компания Odebrecht SA.

Независимо че миналата седмица Русеф удържа политическа и съдебна победа, което в краткосрочен план намали вероятността от гласуване на импийчмънт в Конгреса, заплахата остава на фона на обвиненията от опоненти, че е приемала незаконни дарения за предизборната си кампания и е фалшифицирала държавни сметки.

Според две трети от бразилците Русеф трябва да бъде отстранена от власт, сочи допитване до общественото мнение на социологическия институт Datafolha, публикувано на 6 август.

Рейтингът й се срина до историческия минимум от 8 % – най-ниското одобрение за президент на Бразилия от възстановяването на демокрацията преди 30 години. В неделя стотици хиляди бразилци излязоха по улиците, за да искат отстраняването й.

Сътресенията вече причиняват щети на бизнеса. През второто тримесечие компаниите, отказващи се от инвестиции през идните 12 месеца, са били повече от фирмите, обмислящи нови капиталови разходи. Това е най-лошият резултат, откакто през 2012 година фондация Getulio Vargas започва да проучва инвестиционните нагласи.

Според координатора на проучването Алойзио Кампело компаниите са по-предпазливи по въпроса за нови инвестиции заради политическата врява.

От криза към промяна? Русеф, която е от лявата Партия на трудещите се, се затруднява да контролира разнородната си коалиция в Сената и долната камара. Поради тази причина тя има нужда бизнесът да застане на нейна страна – през бурните години на демокрацията в Бразилия традиционно бизнес елитът бе силата зад трона.

Русеф организира среща с ръководителите на най-големите компании в страната още тази седмица, търсейки подкрепа в опитите да съживи икономиката, информираха представители на властта.

Финансовият министър Жоаким Леви, който според мнозина играчи на финансовите пазари е оставащият източник на доверие към правителството, вече се е срещнал с главните изпълнителни директори на водещи кредитни институции като Itau Unibanco Holding SA и Banco Bradesco SA, твърдят информирани източници.

Русеф, технократ и съюзник на бившия президент от левицата Луис Инасиу Лула да Силва, е в трудни отношения с големия бизнес от идването си на власт през 2011 година.

Въпреки че през първия си мандат Русеф раздаде десетки милиарди долари като евтини кредити на бразилските корпорации, за да се разраснат в чужбина, намесата й в договорите на производителите на електроенергия и налагането на ниски нива на възвръщаемост от пътни проекти разгневиха мнозина бизнесмени.

От преизбирането й през октомври миналата година Русеф смекчи намесата в икономиката и избра по-традиционен подход, включващ бюджетни икономии. Сега тя приема благоприятната за бизнеса програма на Сената, за да спечели Конгреса на своя страна.

„Уязвимостта й може да проправи пътя към курс на модернизация, който да донесе напредък по отдавна замразени мерки“, коментира Леонардо Барето, директор на компанията за политически консултации Mosaico. Мерките могат също така да допринесат да бъде възстановено отчасти загубеното доверие на пазарите.

„Тази нова програма идва късно, но поне слага на масата нещо, което може да помогне за връщане на доверието. Това би могло да промени настроението, но трябва да го видим изпълнено“, посочва Пауло Протазио, ръководител на търговската камара в Рио де Жанейро.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.