Фаворитката за президент на демократите Хилари Клинтън не е като мъжа си, предпочита прагматизма

Асошиейтед прес

Хилари Клинтън. Снимка: Държавен департамент

В неуспешната си предизборна кампания за Белия дом през 2008 г. Хилари Клинтън иронизираше приповдигната риторика за надежда и промяна на съперника си Барак Обама, която според нея е създавала очакване „ангелски хорове“ да слязат от небесните селения и да внушат на хората да вършат добри дела.

Оптимизмът на Обама в крайна сметка надделя над прагматизма на Клинтън. Сега, когато отново е отправила взор към Белия дом, тя се опитва да заимства някои стратегии от кампанията на Обама в опит да изгради по-лична връзка с избирателите и да насити кампанията си с напомняния, че може да направи исторически пробив като първата жена президент на страната. Първите телевизионни видеоклипове от кампанията й се фокусираха върху това как трудното детство на майка й я вдъхновило да започне да работи в служба на обществото.

Откровен разговор между Клинтън и чернокожи активисти, станал публично достояние тази седмица, показва, че в същността си подходът й към политиката остава непроменен. Бивш сенатор и държавен секретар, Клинтън поставя практичността над силните емоции.

„Не смятам, че променяте начина на мислене и отношението на хората“, каза Клинтън пред лидери на движението „Животът на чернокожите също е ценен“. „Мисля, че променяте закони, променяте разпределянето на ресурси, начина, по който работи системата“, отбеляза тя.

В разговора се избистри едно трайно безпокойство, което някои поддръжници на Клинтън изпитват във връзка с кандидатурата й. Мнението, което тя изрази пред активистите може да се възприеме като уравновесено и логично, отразяващо онова, в което поддръжниците виждат стил, ориентиран към намиране на решения, от какъвто Вашингтон изпитва крещяща нужда. То обаче подчертава също, че за Клинтън съпричастността не е безусловен инстинкт и че изграждането на връзките с избирателите, които екипът й смята за толкова важни, остава предизвикателство.

След като активистите предразположиха Клинтън към по-голяма непринуденост, тя ги призова да разработят по-последователен план. Коментарите й съвсем не бяха така хапливи, както при надпреварата с Обама през 2008 г., но посланието й в същината си бе същото: Промяната се постига с действия, а не с приказки.

„Тя е извънредно умна, но действа винаги на познавателно ниво. Винаги става въпрос за стратегическо мислене. В емоционално отношение е лишена от сетивност“, казва Станли Реншон, професор по политология в Нюйоркския университет, автор на книги за семейство Клинтън.

Миналата седмица Клинтън имаше частна среща с активистите, станали водачи на кампания, предизвикана от скандалния случай с чернокож младеж, застрелян от полицай. Видеозапис от срещата беше излъчен няколко дни по-късно, давайки на избирателите рядка възможност да зърнат свръхпредпазливата Клинтън в миг на спонтанност.

„Можете да направите така, че подетото от вас движение да продължи да действа и чрез него всъщност можете да промените мисленето на някои хора“, каза Клинтън на активистите. „Но ако нещата се изчерпят с това, след 10 години отново ще сме тук и ще водим същия разговор“, добави тя.

Изказванията на Клинтън бяха излъчени в изнервящо за предизборния й екип лято. Тя остава безспорен водещ претендент за номинацията на демократите с повече пари, повече одобрение и повече подкрепа в допитванията от съперниците си. Но допитванията показват също, че тя е изправена пред въпроси за благонадеждността й, докато срещу нея продължава да се води проверка за това, че е използвала личния си имейл и частен сървър, докато беше в Държавния департамент.

Клинтън ще трябва да се бори и с растящия ентусиазъм около кандидатурата на сенатора от Върмонд Бърни Сандърс, който се самопровъзгласи за „социалист демократ“ и привлича тълпи из страната, като се отзовава на загрижеността на американците за неравните доходи. Сандърс е мишена и на активистите от движението „Животът на чернокожите също е ценен“, които прекъснаха някои негови митинги с настояване да даде предимство на политиките за преодоляване на расизма.

Кампанията на Клинтън трябва да се бори за внимание и след изненадващия летен възход на Доналд Тръмп, чиято кандидатура за републиканската номинация хвърли в смут съперниците в републиканския лагер.

Както Клинтън знае „от първа ръка“, емоционалната връзка с избирателите е нещо неуловимо, което може да отведе в Белия дом и най-необещаващия кандидат. Обама направи пробив с вдъхновяващи речи, които съчетаваха стремежа към обединяване на страната с уникалната му лична история. Съпругът на Хилари – бившият президент Бил Клинтън – внушаваше съпричастност у избирателите и пред големи, и пред малки аудитории.

Самата Клинтън прояви признаци на съчувствие и емоция най-явно, когато се просълзи в Ню Хемпшър дни преди щатските първични избори в Демократическата партия през 2008 г. – надпревара, която впоследствие спечели. Тя с удоволствие говори и за малката си внучка.

И все пак Клинтън предпочита да гради връзката с избирателите върху общите виждания за икономиката и по други политически въпроси. В началото на кампанията за изборите през 2016 г. тя участваше в дискусии в малки групи по теми като дребния бизнес и някои предложения в областта на образованието, а неотдавна свика проява, посветена на увеличаващата се употреба на наркотици.

„Тя е много прагматичен човек. Тя не е Бил, тя е Хилари“, каза Брус Бюканан от Тексаския университет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.