Британци изпращат помощи на мигрантите в Кале – от велосипеди до китари

Фондация „Томсън Ройтерс“

Имигранти в Кале. Снимка: от тв екрана

На любителката на фестивали Емили Дженингс толкова й омръзнало да вижда изоставени палатки след такива прояви, че решила да превърне непотребните за британците вещи в подслон, от какъвто така отчаяно се нуждаят растящ брой мигранти, живеещи в импровизирани лагери във френския град Кале, докато се опитват да стигнат до Великобритания.

„Свидетели сме на хуманитарна криза пред прага ни. В разгара на лятото имаме множество фестивали, а ако погледнете какво остава след тях, ще установите че сме големи разхитители“, каза Дженингс пред фондация „Томсън Ройтерс“ преди свое посещение в Кале.

„Събираме купища палатки, които иначе ще отидат на сметището, и ги раздаваме на хора, които се нуждаят от временен дом“, разказва Дженингс, член на „Ноу бордърс“ („без граници“) в Лийдс – една от множащите се организации, предлагащи подкрепа на бежанците и мигрантите в Кале.

Около 3000 мигранти живеят близо до входа на железопътната връзка на „Евротунел“ под Ламанша в импровизиран лагер, известен като „Джунглата“, опитвайки се всяка нощ да се качат на камиони и да се доберат до Великобритания без разрешително.

Присъствието им превръща пристанищния град в Северна Франция в един от фронтовете на мигрантска криза в Европа наред с италианските и гръцките острови, използвани като входни точки от стотиците хиляди мигранти, които прекосяват Средиземно море, бягайки от война, репресии или бедност в родината си в Африка или Близкия изток.

Вълна от британски доброволци като Дженингс и граждански сдружения използваха социалните медии, за да организират оказването на помощ и облекчаване на хуманитарната криза.

„Като осъзнаеш, че това са хора и че всеки от нас би могъл да се окаже в такова положение, ако се беше родил в друга държава, тогава разбираш, че това е най-малкото, което можем да направим“, казва Дженингс.

Движението за подпомагане на хората в Кале набира сила на фона на обявените вчера от Великобритания и Франция нови мерки за охрана на входа на тунела, включващи допълнителна френска полиция, финансирани от Лондон огради и система за видеонаблюдение успоредно с разширяване на съвместната полицейска операция срещу каналджиите.

ВЕЛОСИПЕДИ, МУЗИКАЛНИ ИНСТРУМЕНТИ

Освен че осигуряват традиционна помощ като храна и подслон, британските доброволци даряват множество необичайни вещи, включително велосипеди и музикални инструменти. Учителят по английски език и писател Дейвид Чарлз, който за първи пътувал до Кале с колело миналата година, бил толкова впечатлен от тежкото положение на хората, живеещи в лагера, че след това се върнал там многократно, насърчавайки приятели и роднини да окажат помощ.

„В много отношения това е преживяване, което може да промени живота ти – да бъдеш заедно с хора, дошли от Сирия, Судан, Афганистан и преживели толкова много, за да стигнат толкова далече“, сподели Чарлз пред фондация „Томсън Ройтерс“.

Неговата група, която планира да дари велосипеди на мигранти, за да им спести дългия път пеш за получаване на храна и вода, е подкрепена от много хора във Фейсбук. „Реакцията беше поразително положителна. Хората искат да научат повече за Кале“, каза той.

„Музика против границите“, която събира музикални инструменти, за да ги дари на мигранти, възнамерява да свърже мигранти с музиканти и да ги запознае с британската музика.

„Ние сме солидарни с всички мигранти и смятаме, че музиката и културата играят централна роля за съхраняване на чувството за идентичност и човечност пред жестоката и тиранична имиграционна система“, посочва групата във Фейсбук.

ПОДКРЕПА В ИНТЕРНЕТ

Вълна от подкрепа за движението в интернет даде възможност различни частни лица и организации да предоставят много повече помощ, отколкото се очакваше в началото.

Групата „Световното племе“, събрала вече 24 000 одобрения във Фейсбук, макар че беше създадена в началото на август, първоначално планирала да снима документален филм за лагера. Тя обаче надхвърлила значително набелязаните отначало 1000 британски лири (1565 долара), като събрала почти 55 000 лири (86 000 долара) чрез страницата си за набиране на средства във Фейсбук. Сумата ще бъде похарчена за храни, дрехи и осигуряване на подслон за мигрантите в Кале.

Финансовият журналист Мона Дол е член от група за подкрепа, организираща конвои с помощи от Лондон до Кале, която е набрала 7000 лари (11 000 долара) от дарения в интернет.

Като мнозина доброволци, Дол казва, че е било провокирана да помага от негативното обрисуване на мигрантите в част от британските медии.

„Честно казано, искахме да заявим позицията си против нападките срещу мигрантите, които продължават и в момента в медиите“, отбеляза журналистката пред фондация „Томсън Ройтерс“.

„Искахме да покажем, че тяхното отношение не отразява непременно онова, което мислят обикновените британци за ситуацията“, допълни тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.