Иран, Китай, папата: натоварен дипломатически сезон за Барак Обама

Франс прес

Барак Обама. Снимка: Белия дом

След двуседмична ваканция на брега на Атлантика, изпълнена най-вече с дълги партии голф, Барак Обама се връща във Вашингтон. Там го чака натоварен дипломатически сезон, посветен по-специално на Иран, Китай и една очаквана с нетърпение папска визита.

Веднага щом пристигне в неделя във федералната столица, американският президент ще се залови с въпроса, на който отреди най-много време в началото на лятото – подписаното на 14 юли споразумение на великите сили с Иран за оспорваната му ядрена програма.

През двете ваканционни седмици, прекарани на шикозния остров Мартас Винярд в североизточния щат Масачузетс, той се показа крайно дискретен и само публикува в Туитър „плейлистата“ си за лятото (необещаваща изненади).

Загрижен обаче за съдбата на виенското споразумение – главен успех във външнополитическата му дейност, той все по-често звъни по телефона тук и там в стремеж да събере подкрепа.

Белият дом влезе в люта битка с републиканците в Конгреса, подкрепяни от неколцина сенатори демократи, по повод обосновката на документа, целящ да отнеме от Техеран възможността да се сдобие с ядрено оръжие срещу вдигане на санкциите, които душат иранската икономика.

Двата лагера правят преглед на войските си, ухажват нерешителните. И се впускат в свирепа информационна битка.

Американско-израелският комитет по обществени въпроси (АИПАК) – основното произраелско лоби в САЩ, е категорично против „лошото“ според него споразумение и не пести усилия, за да го провали. Противниците на документа едва ли ще съберат мнозинство от две трети в Сената, което би надвило едно президентско вето; самото развитие на дебатите обаче се следи с внимание и във Вашингтон, и в Техеран.

„Сред причините критиците на текста да харчат толкова много пари, макар да предусещат неуспех, е стремежът им не само да блокират споразумението, но и да се уверят, че спорът продължава“, изтъква Трита Парси от мозъчния център Иранско-американски национален съвет.

„Ако гласовете „за“ и „против“ почти се изравнят, те ще използват това за нови опити да поставят споразумението под въпрос и да го отслабят, добавя той.

Съзнаващ какво е поставено на карта в този случай, разцепил страната, Обама се кани в близките седмици да сложи на везните целия си авторитет. Според публикувани в четвъртък данни от анкета на Си Ен Ен и компанията Оу Ар Си, повечето американци (56 на сто) смятат, че Конгресът трябва да отхвърли споразумението, а 6 американци от всеки 10 не одобряват президентския курс в отношенията с Ислямската република.

Разногласия с Пекин Септември ще донесе и друго събитие, важно за Барак Обама – държавно посещение на китайския президент Си Цзинпин на фона на сериозни безпокойства от нестабилността в китайската икономика.

Поводите за разногласия не са малко. Вашингтон заклеймява все по-ожесточено предприетата от Пекин „милитаризация“ на Южнокитайско море, силно обтягаща отношенията му със съседни страни от Югоизточна Азия.

Скорошната кражба на лични данни на милиони американски федерални служители, приписвана на Китай от редица медии в САЩ, съживи още един проблем, влошаващ връзките между двете страни. На 23 септември Обама ще приеме в Белия дом папа Франциск; нормализирането на отношенията с Куба с дейното участие на Светия престол и борбата с климатичните промени се очаква да бъдат обстойно разгледани на срещата.

Президентът на САЩ и Светият отец имат общи виждания по двата въпроса – за голямо разочарование на някои „климатоскептици“ от републиканската върхушка, според които върховният понтифик, посветил цяла енциклика на околната среда, излиза извън отредената му роля.

Четирийсет и четвъртият президент на САЩ ще прекара последните дни от септември в Ню Йорк, където ще произнесе своето седмо и предпоследно слово пред Общото събрание на ООН – по-малко от година и половина преди да напусне Белия дом.

През декември Обама ще пътува до Париж, където се надява да впише сред постиженията си и световно споразумение за климата. И преди да се впусне в целия този дипломатически маратон, той ще посети Аляска, където глобалното затопляне застрашава начина на живот, а и работните места.

„Онова, което се случва в Аляска, не само ни показва какво ще стане другаде, ако не реагираме. Това е сигнал за тревога“, предупреждава той във видеоклип, разпространен от Белия дом точно насред президентската ваканция.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.