„Ислямска държава“ и древните паметници: Няма нищо свято

Халед Асаад виждаше приемствеността между сирийската арабска култура и тази на многото народи, които са населявали в течение на 2000 години Палмира – уникален археологически резерват, за който той се грижеше от близо половин век. Месец преди „Ислямска държава“ да нахлуе в оазисния град през май, археологът описа във Фейсбук пролетните ритуали, които биха се изпълнили в града на колонадите по време на гръко-римската епоха. Тези ритуали „перфектно си пасват“ с предислямските арабски ритуали, писа той.

Не всички имаха такава широта на възгледите както 81-годишния очилат експерт. След като джихадистите нахлуха в Палмира, арестуваха Асаад. На 18 август те провесиха обезглавеното му тяло, полагайки главата и очилата под краката му, пред малкия музей, където той бе прекарал голяма част от живота си, пишейки научни трудове и работейки с експертни екипи от Германия и Франция.

На бележка, оставена до тялото му, неговите убийци посочиха и причините – че се е грижел за „идолите“ от археологическия обект, че е участвал в „богохулни“ конференции, посещавал е Иран и е имал връзки с генералите от сирийския режим.

Асаад от години работеше за правителствената служба за древните паметници. Някои твърдят, че е бил заклет поддръжник на сирийския президент Башар Асад. Но изглежда има и друга, не по-малко вероятна причина за убийството му – отказът да разкрие местонахождението на скъпоценни археологически находки, все още заровени под земята в неразкопани гробници, макар да е бил подложен на мъчения.

Палмира е процъфтявала като междинен пункт на керваните по прочутия търговски Път на коприната. Там има остатъци от храмове за почитане на божества отпреди ерата на християнството, а по-късно и на исляма, както и гробници и руини от цитадела.

ИД унищожи големи части от Хатра и Нимруд – древни асирийски градове в Ирак, но засега е известно, че в Палмира е унищожила само една статуя – лъв, изобразяващ богинята Алат, която се намираше край входа на музея. По подобен начин, след като преобърнаха музея в Мосул през февруари, джихадистите от ИД не се похвалиха с унищожаването на най-ценните експонати.

Въпреки омразата си към античните паметници – ИД смята, че статуите и изображенията поощряват идолопоклонничеството, – иконоборството може би не е главната й цел в Палмира. Някои признаци сочат, че тя намира антиките за по-ценни ценност, когато ги продава, вместо да ги разрушава пред камерите за повече публичност. Продажбите им на контрабандисти, които често прекарват тези ценности през турската граница, вероятно пълнят пробойните в хазната на ИД, отворени от въздушните удари над нефтените кладенци под техен контрол.

Опитите за пресичане на тази търговия се оказаха също толкова неефективни, както и усилията за прекратяване на убийствата и разрушенията в Сирия, независимо дали са извършвани от ИД или от режима.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.