Някои изчезнали марки уиски…

Индиана Джоунс (Харисън Форд) във филма „Търсачи на изгубения кивот“ пие уиски „Belle Of Lincoln“.

Харисън Форд в „Търсачи на изгубения кивот” пие уиски „Belle of Lincoln” („Красавицата на Линкълн”) – първоначално наименование на бърбън-уискито „Джак Дениълс”.

Към 1890 г. спиртоварната в градчето Линчбърг в щата Тенеси на предприемача Джак Дениъл е била в границите на старата община Линкълн и оттам дошло името на уискито. Мълвата говори, че Джак Дениъл, ерген, го е кръстил на някоя местна красавица. След смъртта му поне 12 местни жени претендирали те да са вдъхновителки на името на уискито.

 

Днес се продават като реликви стари празни бутилки, също и реплики на някогашната бутилка и чаша от онова време – края на 19 век.

На снимката с Харисън Форд се вижда стандартната масова бутилка на това уиски от края на 19 век.

Но има една малка серия от няколко специални бутилки от дебело стъкло, с гравирано име вместо етикет, които основателят на спиртоварната Джак Дениълс подарил неизвестно на кого. Смята се, че нито една не е запазена до наши дни.

Днес спиртоварната произвежда отново уиски Belle of Lincoln, в специална бутилка от дебело стъкло, за колекционери, същата като онези, които е подарил пионерът на бърбъна в Тенеси.

През 1979 г. е пусната специална серия „Джак Дениълс” – Belle of Lincoln във въпросната бутилка „декантер” 1,75 л (приблизително половин галон), 45% алкохол (90 proof). В последните години цената му се е движила около 1000 долара бутилката. От тази година цената пада на около 500 долара, защото спиртоварната пуска на международния пазар нова серия от същото, 45% алкохол, в същата бутилка от дебело стъкло, но 1,5 литра.

Стара бутилка уиски „Belle Of Lincoln“, каквато пие Индиана Джоунс (Харисън Форд) във филма „Търсачи на изгубения кивот“.
Празна бутилка от дебело стъкло 1,75 л от специалната серия уиски от 1979 г. Бутилката е реплика на онази „Belle Of Lincoln“, която основателят на избата е подарил на неколцина в края на 19 век.

Сега дори празните бутилки „декантер” от серията Belle of Lincoln от 1979 г. се предлагат по 40-70 долара на аукциони.

Уискито „Джак Дениълс“ се рекламира като „Тенеси уиски“, а не като бърбън. Но по американското законодателство то е бърбън. Отговаря изцяло на регулациите за бърбан – царевицата е между 51 и 79% от суровината за производство, съвпада и с другите изисквания за straight bourbon. Според Североамериканската търговска организация „Джак Даниълс“ е „Стрейд бърбън, произведен в Тенеси“.

Претенциите за „Тенеси уиски“ са по-скоро рекламно-маркетингова стратегия. Изтъква се като аргумент, че дестилатът се филтрира (както водка) през кленов въглен, което уж премахва аромата и вкуса на бърбън.

Харисън Форд в ролята на Индияна Джоунс пие уискито от характерна за времето си чаша.
Етикет на уиски „Belle Of Lincoln“.

 

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.