Следващият ми номер е да се превърна в премиер

Дръпна ли Владимир Путин шалтера на руската демокрация? Изявлението му, че иска да стане министър-председател, означава, че няма да се оттегли през март, както изисква конституцията. Вместо това просто ще смени длъжността си, ще се премести от президентския в кабинета на премиера и ще продължи авторитарното си управление.

Владимир Путин на конгреса на партията “Единна Русия” на 1 октомври. Той обяви, че ще бъде водач на листа на партията за предстоящите през декември парламентарни избори. Това е първата стъпка към желанието му да си запази властта и да стане министър-председател. Снимка: Ройтерс

На теория Путин няма да наруши закона. Повечето руснаци ще са доволни – рейтингът му все още е около 80 процента. Тези, които се страхуват от промени, и тези, които забогатяха в последните осем години, искат добрите стари времена да продължат. Тревожно е обаче да се изопачават конституционните разпоредби, за да са удобни на един единствен човек. Путин уверява, че иска да продължи да служи на страната си. Плановете му обаче само подчертават факта, че истинският враг на руската демокрация винаги е бил силният цар.thetimes-logo.gif

Краткото раздвижване на демокрацията през хаотичните години при Елцин вече отстъпи място на йерархичното авторитарно управление. Опозиционната политика е почти невъзможна – митингите се разпръскват; личностите, които са против правителството, се държат настрана от телевизията; устата на пресата е запушена; „враговете“ ги чака неприятен край; и цялото внимание е насочено там, където иска Кремъл.

През последните месеци Русия се занимава с бъдещето на Путин. Спекулациите се засилиха преди две седмици заради неочакваните правителствени промени, които той направи. Три месеца преди парламентарните избори той назначи Виктор Зубков, възрастен и непознат политик, за нов министър-председател. Дали това не е временна фигура, която да пази мястото за Путин? Или пък е готвен за кандидат-президент, по подобие на начина, по който Борис Елцин подготвяше непознатия Путин?

Днес отговорът е ясен – Путин сам ще поеме длъжността. Това поне ще му даде добра основа, за да запази влиянието си. Резултатът, разбира се, ще бъде обръщане наопаки на баланса на властта. В бъдеще министър-председателят ще контролира политиката, а пълномощията на президента ще бъдат силно ограничени. А след четири години Путин може отново да се върне на президентския пост (конституцията позволява). И балансът на силите отново ще бъде обърнат.

Путин на риболов в Сибир. “Млад съм и още съм във форма”, заяви Путин пред журналисти тези дни и така предупреди, че няма намерение да се пенсионира. Снимка: Ройтерс

Бъдещето на Путин на практика беше единственият въпрос на срещата му с журналисти от „Таймс“ и други западни медии и анализатори. 54-годишният президент отправи недвусмислено предупреждение, че няма намерение да се пенсионира. Млад е и още е във форма – така каза Путин – и иска да играе роля в политиката. „Това ще е фактор, който всеки бъдещ президент трябва да вземе предвид и ние трябва да постигнем споразумение как ще работим“. В същото време той заяви, че не желае страната да има слаб президент, защото партийната система все още е твърде слаба и зле развита за една демокрация по западен модел. Изглежда той не вижда противоречие между това, да има един силен приемник, и собствената си позиция – да управлява правителството от задната седалка на своя Зил.

Защо Владимир Путин обяви намеренията си точно сега? Заради няколко обстоятелства. Първото е объркването, предизвиквано от спекулациите в Русия и от интензивните маневри на хора от близкото му обкръжение, които искат да си гарантират, че ще оцелеят. Путин може да овладее това гибелно заговорничене, само ако ясно покаже, че ще запази пълен контрол до последния ден на поста си. И той го показа повече от ясно.

Второ, беше принуден от графика на „Единна Русия“, основната прокремълска партия в руската Дума. Парламентарните избори са насрочени за 2 декември, а партията още не е обявила водача на листата си. Това ще се реши на специално заседание този месец. Путин говори за желанието, реално или изразено заради обстоятелствата, политическите партии да бъдат по-силни, а не просто да служат за подкрепа на кандидатите на Кремъл. Според закона обаче той не може да се яви на изборите като водач на листата на “Единна Русия”, без първо да подаде оставка като президент. Затова той може да бъде приет като независим, като все пак остане начело на листата. По този начин ще заобиколи конституцията, но нарушение няма да има.

И накрая, Путин беше принуден да говори сега, за да попречи на тези, които искат да остане на власт, да предизвикат някаква криза или да спретнат провокация с цел промяна на конституцията, която да го остави на поста. Той знае, че това би било сериозен удар по имиджа му на демократ и по всички представи, че той е нещо различно от традиционния за Русия „силен лидер“.

Ако той стане министър-председател, ще върне Русия към ситуацията от 1999 година, когато болният вече президент Елцин го назначи на този пост, след като пробва няколко други кандидати, които смяташе, че може да подготви за свои приемници. Путин бързо затвърди властта си, използвайки подновените сражения в Чечения и де факто пое функциите на президент.

Дали ще има желаещ да се кандидатира за отслабения президентски пост, не е ясно. Сергей Иванов, стар другар на Путин от КГБ, все още е фаворит и е смятан за кандидат на Кремъл. Ако ще работят заедно, той ще трябва да установи стабилно разбирателство с Путин. Иванов вероятно ще разполага с президентските правомощия да разпуска правителството и да назначава нов министър-председател. Но само смелчага би рискувал да отстрани премиер, който е напълнил държавните органи със свои поддръжници.

Путин е ловък манипулатор във византийската политика на Русия. Той успява едновременно да играе ролята и на популист, и на съвършен служител на Кремъл. Това, заедно с изобилието на пари от петрол, от който в момента забогатяват много руснаци, го прави популярен. В разговорите си със западни кореспонденти той говори за „моралното влияние“, което един лидер може да има в Русия, и косвено се сравнява с онези дисиденти, чието политическо влияние произтичаше от авторитета им в обществото. Той заяви, че иска да играе тази роля, за да закрепи демокрацията в Русия. Но признава, че това ще отнеме години. Дали ще може да го направи при положение, че хората просто желаят един силен цар?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.