Централноамериканска пролет? Гнявът от корупцията и масови протести в Хондурас и Гватемала

Светлини от хиляди бамбукови факли разсичат спускащия се мрак над Тегусигалпа, столицата на Хондурас. Протестиращите, които ги носят, наричат демонстрациите си marchas de las antorchas (походи на факлите). От месец май насам те се организират веднъж седмично след свечеряване. Целта им е заклеймяване на уродливата корупция на най-високите етажи на властта. „Не можем да търпим повече“, казва Йелсо Серна, търговец, който е участвал в походите три пъти.

В съседна Гватемала протестите и скандалите, които ги провокираха, са още по-големи. Всяка събота от април хиляди се стичат на площад „Конституция“ в град Гватемала да настояват за радикална промяна на политическата система, като се започне с отстраняването на президента Ото Перес Молина.

Числеността и упоритостта на тълпите в двете страни накара някои наблюдатели да нарекат протестите „централноамериканска пролет“ по аналогия с арабските бунтове, довели до свалянето на корумпирани близкоизточни правителства през 2011 г.

Протестиращите намериха вдъхновение от Бразилия, където стотици хиляди хора излязоха по улиците да искат оставката на президентката Дилма Русеф, разгневени от чудовищния скандал за подкупи от няколко милиарда долара, в който се оказа замесена държавната петролна компания „Петробрас“.

В Гватемала и Хондурас протестите представляват „безпрецедентна социална революция“ срещу алчната политическа класа, казва Пауло де Леон, директор на базираната в Гватемала консултантска компания „Сентръл Америкън бизнес интелиджънс“. Те наистина може да донесат промяна, но вероятно тя ще е по-постепенна и мирна от арабските бунтове, които в повечето страни завършиха с хаос.

И в двете страни искрата бе дадена от разкрития, след които дълго смятаната за неизбежна корупция, внезапно стана непоносима. В Гватемала гражданите започнаха протестите след разкритията на Международната комисия срещу безнаказаността в Гватемала – подкрепян от ООН екип, който разследва престъпността сред висшите политически среди от 2007 г.

През април тази година комисията докладва, че служители в гватемалските митници са получавали милиони долари подкупи в замяна на намаляване на вносните мита за редица компании – схема, която гватемалците нарекоха La Linea (Линията) по името на гореща телефонна линия, използвана от мошениците.

Следващото разкритие на комисията беше измамна схема в Социално-осигурителния институт. През юли тя установи, че пари от наркотрафик финансират политически кампании. Сега, седмици преди президентските избори на 6 септември, тя разкри, че кандидатът за вицепрезидент на Мануел Балдисон, най-вероятният победител, е използвал позицията си на шеф на Централната банка да покрива компании, които перат пари.

Скандалите, доразнищени от решителни прокурори, доведоха до чистки във висшите ешелони на властта. Шефовете на Централната банка и на Социално- осигурителния институт бяха арестувани, а трима министри – уволнени. Роксана Балдети, вицепрезидент на Гватемала, подаде оставка, след като следователите посочиха бившия й личен секретар за водач на La Linea. Протестиращите сега искат главата на президента Перес, макар че той не е замесен пряко в скандалите.

В Хондурас искрата подпали местен журналист, който разкри през май, че управляващата Национална партия се е възползвала от схема за измами в националната служба за здравеопазване.

Хондурасците научиха през миналата година, че служители от здравеопазването са се забавлявали на разточителни банкети и живеят в луксозни имения. Охолният им живот е бил осигурен от подкупи в размер на близо 300 милиона долара, плащани от доставчици на лекарства и медицинско оборудване, на които е било позволено да надуват цените.

Сега стана известно, че фиктивни компании, замесени в схемата, са прехвърляли част от парите на Националната партия. Това е ставало, докато сегашният президент Хуан Орландо Ернандес все още беше председател на Конгреса. Ернандес призна, че неговата партия е получила парите и обеща да ги върне; той каза, че не е знаел за схемата.

Хондурасците не са впечатлени. „Fuera JON!“ (ХОЕ да си ходи!“) – викат протестиращите, наричайки президента с инициалите му. Те настояват за създаване на комисия срещу безнаказаността като в Гватемала.

За разлика от арабските режими, които бяха свалени от народния гняв и гражданска война, централноамериканските правителства, които в момента са на прицел, са демократични, макар и недостатъчно. В Гватемала Перес, бивш шеф на военното разузнаване по време на продължилата 36 години жестока война на властите срещу левите партизани и групи на коренното население, не може да се кандидатира за изборите през септември. Той ще предаде президентския пост през януари, ако преди това не го свалят насила.

Скандалите оживиха битката за наследяването му. Те принудиха кандидата от партията на Перес да се откаже от надпреварата.

Сега застрашават кандидата с най-големи шансове Балдисон, левоцентристки политик с популистки залитания. Този месец върховният съд в Гватемала отне имунитета на кандидата му за вицепрезидент. Ако той бъде принуден да се оттегли, и Балдисон може да бъде принуден да го направи, понеже кандидатите не могат да участват в надпреварата без партньор за вицепрезидентския пост.

Това ще освободи терен за съперници като Джими Моралес, комик, новак в политиката и поради тази причина неопетнен от скандали, и Сандра Торес, бившата съпруга на бивш левоцентристки президент. В предишни времена Балдисон щеше да намери начин да спечели въпреки скандалите, свързани с неговия партньор, казва Де Леон. „Но в сегашната атмосфера резултатът е несигурен.“

Графикът на изборите в Хондурас не предлага на избирателите възможност да си отдъхнат в скоро време. Мандатът на Ернандес приключва през 2018 г. Той може да се кандидатира отново. През април върховният съд анулира закон, забраняващ на президентите да служат повече от един мандат. До избухването на скандалите повечето хондурасци смятаха Ернандес за компетентен икономически мениджър и му приписваха заслуга за намаляването до известна степен на ужасяващия брой убийства в страната.

След като преизбирането му стана възможно, Ернандес има сериозна причина да увеличи отново тази популярност. Той се опитва да спечели благоразположението на протестиращите. Настоява за „диалог без условия“ с тях и предлага хондураска „антикорупционна система“, която да се справи с корупцията сред политиците и съдебната система. Засега отхвърля идеята за чуждестранна комисия. Смята се, че ООН не е склонна да създаде отделна комисия за Хондурас.

Някои членове на Конгреса на САЩ, който разглежда пакет от помощи за Хондурас и Салвадор, за да пресече притока на нелегални имигранти от Гватемала, Хондурас и Салвадор, се интересуват живо от протестите, но едва ли ще настояват за комисия за борба с корупцията в Хондурас, ръководена отвън.

Сенатската комисия за бюджетните разходи предложи част от помощта да бъде похарчена за подобна комисия в Хондурас, ако такава бъде създадена.

Протестиращите може да не успеят да пометат грижещите се единствено за себе си политически елити в Гватемала и Хондурас, но поне им отправиха предупреждение. В Тегусигалпа, където факлите изпълниха въздуха с черен дим, настроението беше празнично. „Вече постигнахме нещо“, казва господин Серна. „Обръщат ни внимание.“
БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.