Нова джамия в Букурещ – само една точка на картата на Ердоган

Новата джамия в Букурещ трябва да стане най-голямата в Европа

От статия със заглавие „Ердоган пере милиони евро чрез строежа на джамии в Косово“ в един косовски всекидневник научаваме, че турският президент си е поставил за цел да издигне колкото се може повече джамии в пространството, контролирано някога от Османската империя. Нещо повече, след едно „странно“ изявление как мюсюлманите са открили Америка много преди Христофор Колумб, турският президент се чувства длъжен да построи джамия и в Куба.

В този период, когато Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ се чувстват застрашени (след изборите на 7 юни не успяха да съберат мнозинство за съставяне на правителство), Ердоган се обяви за нови парламентарни избори на 1 ноември 2015 г. В същия този период лидерът от „Белия дворец“ в Анкара води война с кюрдите и се показва като защитник на демокрацията в борбата срещу „Ислямска държава“.

Връщайки се към сигнала, подаден от прищинския всекидневник „Зъри“ във връзка със строежа на джамия в Косово, четем: милиони евро текат от Турция към Косово, „по нелегални канали, заобикаляйки банките“. Нещо повече, медията твърди, че властите на Реджеп Тайип Ердоган се възползват от мотива за строежа на джамия, за да „перат пари“.

Според всекидневника милиони евро пристигат в Косово, но не в подкрепа на икономиката или на инвестиционните фондове, а за възстановяване на религиозните структури: „по-голямата част от инвестициите разкриват несъмнено едно голямо пране на пари, което Ердоган организира в Косово“. Изданието споменава, че за публикуваните информации са били проведени разследвания в продължение на два месеца.

Десетки нови джамии в Косово, както и ремонтът на всички мюсюлмански храмове, „построени по време на Османската империя“, са финансирани от един-единствен голям донор – Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА), уточнява вестникът.

Също така се подчертава фактът, че агенцията е на подчинение на турското правителство и инвестициите се управляват директно от турското посолство в Прищина. „В мнозинството от случаите ТИКА запазва финансите си в тайна и няма официални данни за начина, по който парите са прехвърлени и инвестирани. Подозрително е, че парите са трансферирани по нелегален начин, а не чрез банкови сметки“, твърдят косовските журналисти. Сред предоставените информации има и списък с доклади на централната банка на Косово, според които ТИКА е инвестирала близо 3 милиона евро от 2009 г. до 2014 г., освен 1,2-та милиона, инвестирани в джамията Синан Паша в Призрен.

От 2011 г. до сега ТИКА и други няколко турски инвеститори обновиха около 30 джамии и други религиозни структури „от османския период“. В статията се споменава и фактът, че ТИКА е освободена от плащане на данъци в Косово и има служители само в Турция.

Турция беше сред първите страни, които признаха Косово, а Ердоган многократно беше описван като „защитник на Косово“. След усилията на Анкара за разрушаването на Югославия и изграждането на държавата Косово, в конституцията на новата държава вторият език е турският. Също така, турският президент предизвика вълнения преди две години в Призрен, когато заяви, че „неговата втора страна е Косово“. Ердоган, който беше премиер по това време, каза, че двете култури – в Турция и в Косово – може да са различни, но гражданите им са част от една и съща страна.

Последва остра реакция от страна на сръбския министър на външните работи и на сръбските граждани, а кабинетът на Ердоган обясни, че изявлението на премиера е било „интерпретирано погрешно“. След разпалени спорове бе заявено, че е станала грешка при превода и че Ердоган не бил казал: „Турция е Косово и обратното“.

Същевременно научаваме от пресата, че за проекта за изграждането на най-голямата джамия в Европа – тази чест се пада на Букурещ – са били подписани и документите за вписване в кадастралния регистър. Ако в една мюсюлманска държава, непризната от редица важни страни, се поставя въпросът за строежа на една джамия, то защо у нас, в една християнска държава, това не се случва?

Излишно е да казвам, че нашите власти не познават реалната ситуация в Турция или експанзионистичните й намерения. Но въпреки това ние приемаме един едностранен акт, защото църквата, за която бе обещано да бъде построена в Истанбул, е само в сферата на изявленията. Въпреки че щеше да бъде по-оправдано, ако тази джамия беше построена от султана, докато румънските княжества бяха васални на империята, някогашните владетели на Константинопол не са намерили рационални причини за изграждането на мюсюлмански храм в един град без мюсюлмани.

От мюфтията Мурат Юсуф научаваме, че основната причина, поради която иска изграждането на джамията, е това, че в румънската столица 90 процента от 17-те джамии не са разрешени от мюфтийството на мюсюлманското вероизповедание или от генералния секретариат по вероизповеданията.

Ами ако не са разрешени, значи са нелегални? Ако са нелегални, защо функционират? Значи при положение, че тези 17 джамии не са разрешени, но функционират, грижите на мюфтийството са да се бори за строежа на най-голямата джамия в Европа? Кой ще гарантира, че тези, които посещават тези 17 джамии, ще дойдат в Новата джамия?

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.