„Бомба“ от бежанци по границата с Македония

Бомба, готова да избухне всеки момент – така се очертава ситуацията по границата с Македония, която бе затворена миналия четвъртък, като по този начин „блокирани“ в Гърция останаха хиляди бежанци и имигранти. Границата бе отворена в петък, за да може бежанците да преминават, но пропускането им бе контролирано. Пропусканите бяха по-малко от пристигащите.

Само в петък по границата са бяха струпали около 2500-3000 души. Потокът обаче е неспирен. Бежанците прииждат в един район, който не разполага с никаква инфраструктура, за да приеме хора, камо ли семейства с деца.

Хората пристигат на талази, казва Андонис Ригас от организацията „Лекари без граница“, който се намира точно на това място. Организацията е изпратила в Идомени една мобилна група, съставена от десет души, включваща лекари, медицински сестри, преводачи и координатори.

Раздаваме на имигрантите храни и продукти от първа необходимост, досега сме раздали палатки, но те не стигат, за да подслонят даже 10 на сто от бежанците. Останалите спят навън, под дърветата, казва още той и допълва, че боклуците са огромни, а миризмата от тях е непоносима.

Има опасност и от сериозно нараняване или дори от смъртни случаи, тъй като пристигащите на групи отчаяни бежанци влизат в стълкновения със силите на реда, танковете и армията на Македония, която ги отблъсква, използвайки гумени патрони и сълзотворен газ. Вече десетки бежанци са ранени.

Тази криза бе предизвестена. От седмици насам се виждаше, че е въпрос на дни бежанците да потеглят по маршрута през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария до Северна Европа.

Правителството в Атина обаче даваше вид, че едва ли не е изненадано. Всички ресорни министри, с които влезе във връзка вестникът, заявяваха, че не са компетентни да се справят със ситуацията. Министрите си прехвърляха един на друг този въпрос.

Единственият правителствен план, за който в. „Вима“ научи от добре осведомен източник, е, че „Гърция иска от ЕС да активира политиката си за закрила“.

На практика това означава, че страната ще получи от Европа помощ в натура, за да помогне на бежанците, струпали се по границата с Македония, тъй като гръцката държава не разполага с палатки след миналогодишното земетресение на о-в Кефалония.

Възникналият вакуум се компенсира от неправителсвнените организации. Ръководителят на организацията „Лекари на света“ Никитас Канакис обяви, че днес в района на Идомени по границата с Македония ще бъде изпратен екип, и че на практика ще бъде използван опитът, прилаган при преминаването на мигранти в Англия от Кале, Франция.

В същото време огромно струпване на имигранти се наблюдава по гръцките острови в източната част на Егейско море и по Додеканезите /група от 12 егейски острова/. Ситуацията по границата с Македония обаче е изключително тревожна. Ако границата бъде затворена, бежанците ще останат блокирани там, казва още Канакис.

Единствените, които сега потриват ръце заради тази ситуация по границата с Македония, са контрабандистите и каналджиите, казва пред вестника сириец, предприел да извърши разследване по поръчка на шведски университет. Той интервюирал десетки мигранти в Гърция и обяснява, че каналджиите в последно време превеждали през граница само тези, разполагащи с много пари.

Същият посочва, че в арабските кафенета в Атина виждал посредници да седят сами без клиенти и да се правят, че оборотът им е паднал до 25 процента в сравнение с предишни години.

Той допълва, че в Турция се върти огромна търговия с фалшиви паспорти, лични карти и други документи от Сирия, тъй като спрямо сирийците, като бежанци от войната, властите в Европа били по-благосклонни отколкото към другите националности.

Сирийските документи са най-търсени най-вече от иракчаните, алжирците и тунизийците, които воюват на страната на „Ислямска държава“, твърди още сириецът. Тревога буди обстоятелството, че нарастването на бежанци ще се засилва с наближаването на изборите в Гърция, тъй като до този вот страната ще се управлява от служебно правителство.

Миналия петък на свое съвещание правителството реши да ускори процедурата по регистрация в приемните центрове, а също да пусне плавателни съдове за извозване на мигрантите и да предприеме политически инициативи.

Междувременно Скопие оповести, че ежедневно ще отваря границата, за да може през нея поетапно да преминават бежанци. Предполага се, че властите ще пропускат всеки ден по 1500 души.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.