Нагла престъпна схема – как в „Инвестбанк“ е извършена измамата за 1 милион

Как се плащат на каса толкова пари в брой на човек от улицата?

Разпечатката, която „Инвестбанк“ не искаше да дава на фирмата и на полицията, показва, че банката е превела сума от 1,19 млн. лева в 17,01 часа на 13 август (виж по-долу увеличено изображение). В 17,10 часа, тоест 9 минути по-късно сумата е изтеглена в брой на каса от неграмотния Васил Колев, регистриран с фалшиви документи като съуправител. Той казва пред полицията, че пари не е виждал, само се е подписал. А банката какво е „видяла“?

900 лева – толкова са платили на циганина Васил Колев от кв. „Модерно предградие”, за да стане бушон в измама  за 1,19 млн. лева. Погрешно някои обвиняват циганите в подобни схеми – на практика те също са измамени и използвани.

Както вече писахме в статията „Нова грандиозна измама с „Инвестбанк”; Агенцията по вписванията е пробита бъчва” (виж тук), банката е била осъдена на втора инстанция да плати 1,19 млн. лева на фирмата „Диг-94” ЕООД и съдия изпълнител е направил запор за сумата. Банката оспорва запора и обжалва решението във Върховния съд. БНБ с писма до съдия изпълнителя също оспорва запора, като пише, че изпълнението на съдебното решение ще нанесе „увреда” на „Инвестбанк” (като че ли тя е над съда и трябва да й се опрости).

И точно в този момент на съпротива срещу изплащането на дължимата сума, се оказва, че „Инвестбанк” ги е изплатила на неизвестния никому (освен на полицията) събирач на железа, регистриран за кражби – Васил  Колев от кв. „Модерно предградие”. Той се е регистрирал с фалшиви документи като съуправител на едноличната фирмата „ДИГ-94” ЕООД. Вписан е от Агенцията по вписвания на 13 август, още същия ден е постигнал споразумение с банката, тя му е открила сметка в свой клон в центъра на София и му е изплатила на каса в брой над 1 милион лева. Всъщност неграмотният Васил

 

пари не е виждал, само се е подписал,

казва самият той на разпити в полицията. Задържан е за 24 часа, разпитан и пуснат да си събира железа и да влезе в някоя нова схема за измама.

Циганинът е обяснил още при разпитите, че адвокатът по прякор Малкия го е взел от”Люлин” с едно пежо и го е закарал в клон на „Инвестбанк” в центъра на София (кой точно той не помни или се прави, че не помни). Там го накарали да подпише документи, като му обещали, че ще му платят 1000 лева. Васил е възмутен, че му платили само 900. В измама за 1 млн. измамниците решават да си спестят 100 лева от „хонорара” на циганина. Ашколсун…

И, да не си помисли някой – банката няма нищо общо с измамата, както и тя самата твърди в отговора си до вестника (виж тук).
От отговора на „Инвестбанк” до вестника се вижда, че банката не признава дълг към фирмата „ДИГ-94”. Смята, че собственикът на фирмата и бившия директор на банката са правили нещо нередно и банката несправедливо е осъдена. Тази песен повтаря и сайтът „Блиц”, който побърза да влезе в ролята на адвокат на банката и да пусне абсурдна статия, наречена разследване. Твърденията в отговора на „Инвестбанк” и в статията на прислужващия „Блиц” са опровергани от съда – банката е осъдена на две инстанции да плати 1,19 млн. лева. Очевидно на „Инвестбанк” е добре познат собственикът и управител на едноличната фирма „ДИГ-94”, след като са имали с него съдебни разправии от 2007 година насам и го одумват публично.

Петя Славова, основен собственик и шеф на надзорния съвет на „Инвест банк“. Снимка: Булфото

Въпросът тогава е – защо, след като оспорват дълга, не искат да го изплатят на фирмата и на добре известния им управител, или на съдия изпълнителя, го изплащат на никому неизвестния циганин Васил Колев?
Банката не отговори на въпросите, които й зададохме от e-vestnik – кога и как е платила, кога и как е преговаряла с „представителя на фирмата” и има ли подписан документ преди да му изплати задълженията към „ДИГ-94” ЕООД?

Откъде въпросният Васил и адвокатите измамници зад него са могли да знаят, че въпросната фирма има да взима 1 милион от „Инвестбанк”? Откъде знаят номер на изпълнително дело? Кой може да им каже тези важни подробности за измамата? Могат да ги знаят само в банката и във фирмата. Фантасмагоричната теза, която се опитва да пробута „Инвестбанк” с намеци в отговора си, е, че едва ли не фирмата сама си е организирала измамата. Значи, на фирмата не й стига, че е осъдила банката, не й стига, че съдия изпълнител е в процедура да вземе парите, ами трябва да измисли измама с циганин?
Става нещо още по-интересно. Банката в нарушение на всички закони и правила

отказва да даде разпечатка

от откритата от измамниците на 13 август сметка на името на фирма „ДИГ-94”, която веднага е изпразнена, а на следващия ден е закрита.

Счетоводителката на фирмата отива със своето пълномощно от управителя и със свидетел в централния клон на „Инвестбанк” и иска разпечатка от сметката, която банката й е открила на 13 август. Служителката Женя Пушкарова отказва да даде разпечатка, след като се консултира с началничката си. Няма сериозни обяснения за незаконния отказ – имали вътрешни правила…

Ден по-късно банката проявява още по-голяма наглост. В петък, 21 август в централния клон идват двама служители на СДВР, въоръжени с нужния документ от собственика на фирмата, че той разрешава да се разкрие банковата тайна върху негови сметки в „Инвестбанк” и искат разпечатка за движението по сметката от банката. Първо, охраната на банката не иска да ги пусне, после ги оставят да чакат във фоайето.  Двамата полицаи чакат от 13 часа до 17 часа, когато банката е затворена, но никой не им дава разпечатка за движението по сметката.
В понеделник, 24 август, отново двама служители пристигат в 13 часа в „Инвестбанк” със същото искане и отново чакат до затварянето на банката, без да получат нужния документ. Човек да се чуди полицаи ли са това или баби…

Не ти се вярва, читателю?

 

Банка отказва да сътрудничи на полиция

 

при разследване? Хората помнят как демонстративно качулати полицаи нахлуха в офиси на КТБ, като поканиха всички медии. Без нищо конкретно. За измамата с парите в „Инвестбанк” – не може такива работи, да не се шуми…

Разпечатката, която „Инвестбанк“ не искаше да дава на фирмата и на полицията, показва, че банката е превела сума от 1,19 млн. лева в 17,01 часа на 13 август.
В 17,10 часа, тоест 9 минути по-късно сумата е изтеглена в брой на каса от полуграмотния Васил Колев, регистриран с фалшиви документи като съуправител. Той казва пред полицията, че пари не е виждал, само се е подписал. А банката какво е „видяла“?

Поради тази причина пишещият тези редове отиде заедно със собственика на фирмата в малко посещаван клон на „Инвестбанк” в БТА. Там работи само една служителка. Собственикът Йовчо Кьосев представи личните си документи и поиска по булстата на фирмата да провери каква сметка има открита и да получи разпечатка за движението по нея. Служителката нищо не подозираше, очевидно не беше чувала за измамата. Провери и каза, че е имало сметка на тази фирма, която е закрита.

При повторно настояване тя влезе в системата и извади разпечатка от закритата сметка. От нея се вижда, че в 17,01 часа на 13 август „Инвестбанк” е внесла по сметка на фирмата 1 193 322 лв. с основание „Плащане по споразумение от 13 август”. Същия ден Васил от „Модерно предградие” е вписан с фалшиви документи като съуправител на фирмата „ДИГ-94” ЕООД. Споразумението е с него.

Според разпечатката от сметката Васил Колев е получил цял милион в брой, на каса в 17,10 часа, тоест 9 минути, след като сметката е открита. Но както е казал в полицията – само се е подписал, пари не е видял.

Какви са „предимствата” такава операция да се прави след работното време на банката? В паричния салон няма свидетели, освен охранителните камери, записите от които могат да бъдат изтрити или манипулирани (и ако е станало така, това ще бъде косвено доказателство, че банката участва в престъплението).

Изрично попитахме служителката дали парите са платени на каса, както се вижда и от разпечатката. Тя се обади по телефон пред нас на колегите си, защото беше изненадана – „Там нямат толкова пари”, каза. И по телефона й потвърдиха, че са платени на каса. И като разбраха за какво пита и за коя фирма става дума, настъпи смут. Накараха по телефона служителката да вземе такса 2 лв. При повторно обаждане й казаха да вземе такса 4 лева. Побързахме да си тръгнем, да не вземат след малко да ни поискат и повече пари за една разпечатка…

Разпечатката, която „Инвестбанк“ не искаше да дава на фирмата и на полицията, показва, че банката е превела сума от 1,19 млн. лева в 17,01 часа на 13 август.
В 17,10 часа, тоест 9 минути по-късно сумата е изтеглена в брой на каса от полуграмотния Васил Колев, регистриран с фалшиви документи като съуправител. Той казва пред полицията, че пари не е виждал, само се е подписал. А банката какво е „видяла“?

След като циганинът е подписал, а пари на каса не е видял, въпросът е – какво са „видели” в банката?

 

На кого са дали парите

и наистина ли е имало 1 милион в брой?
Такава сума в брой няма нито един клон на банка от този калибър. За да ги изплати, банката трябва предварително да ги заяви в БНБ – няма откъде да ги вземе другаде. За изплащане на такава сума се иска предварителна заявка, охрана и кола инкасо. Сумата идва в клона на банката, описва се като ценна пратка и в дневниците в клона и в централния клон на банката (разследвщите полицаи, ако не знаят това, да знаят).
Тъй като парите са платени без предварителна заявка, от сумата са удържани 7074 лв. такса „незаявени суми” за фирми – видно от разпечатката. Платена е и нотариална такса и така Васко от „Модерно предградие” се е подписал, че е взел в брой 1,183 млн. лева.

Вярва ли някой на този прекрасен бизнес-роман и уреждане на отношения?

След като управителят менте Васил Колев изпраща писмо на 14 август до съдия изпълнителя да вдигне „незабавно” запора върху сумата на „Инвестбанк”, защото вече му е изплатена, на 24 август и „Инвестбанк” на свой ред пише до съдия изпълнителя, че е изплатила сумата на фирмата, от която е осъдена и да се прекрати изпълнението по принудително изземане на сумата.
Пито-платено.

(Продължение в съда – тук)

 

– –

Бел. ред. – Медии и на Запад, и на Изток призовават читателите си за дарения. Вестници като „Гардиън“ с около 100 хил. тираж на хартия и няколко милиона читатели дневно, в края на всяка статия канят читателите да даряват, за да продължи да изобличава властите. Същото призовава и българският в. „24 часа“ с 15-ина хиляди тираж на хартия и стотина хиляди читатели онлайн, който въобще не се и опитва да изобличава властите, а се пълни с пиар публикации.
В e-vestnik рядко призоваваме, убедили сме се, че у нас трудно можеш да разчиташ на дарения за медия. Все пак благодарим на няколкото читатели, които всеки месец даряват по 1-2 долара или на малцината други, които по-рядко даряват по 10-20 – тук.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.