Европейският съюз не би бил пълен без Западните Балкани

в. Данас

Двадесет години след края на войните в Западните Балкани в този регион цари мир, а всички страни от региона искат да станат членки на Европейския съюз. Постигнат е съществен напредък, който обаче не бива да се смята за гарантиран завинаги. Стабилността в този регион е все още крехка и до голяма степен зависи от Европейския съюз.

Перспективата за присъединяване към Европейския съюз е засега единственият и най-значим стимул за осъществяването на строги, но крайно необходими реформи, както и за продължаване на усилията, насочени към помирение в региона. Нашата привързаност към даденото обещание, че за Западните Балкани ще бъде отворена европейската перспектива, ще остане ключ за запазването на устойчива стабилност, както и за успешното приключване на прехода на политическите и икономически системи и общества в региона. Стратегическа цел на Европейския съюз е в страните от Западните Балкани да цари мир, стабилност и демокрация.

Берлинският процес, който започна през 2014 г. по инициатива на Германия и който Австрия продължава тази година, отново дава импулс и потвърждава нашата привързаност към дадената перспектива. Виенската среща, която ще се състои на 27 август, е втората от пет срещи, които са предвидени до 2018 г. На Виенската среща, както и преди – на първоначалната Берлинска среща, ще се съберат правителствени ръководители, министри на външните работи и министри на икономиката от всички страни от Западните Балкани, както и всички официални лица от Европейския съюз и международните институции, които имат отношение към региона.

Целта на срещата е тройна. Като първо – да се изтъкне същественият напредък, който е постигнат в региона. Второ – още веднъж да се потвърди и укрепи перспективата на всички страни в региона, и като трето – още веднъж да се даде стимул за осъществяването на реформите, да се подобрят икономическите условия и да се укрепи сътрудничеството в региона.

Миналата година в Берлин се съгласихме да се концентрираме върху конкретни проекти по простата причина, че хората в района на Западните Балкани очакват осезаеми позитивни резултати по пътя към ЕС и в области, като инфраструктурна свързаност, заетост, образование, човешки права, правов ред и демокрация.

Лидерите в региона се съгласиха, че стълб на икономическото развитие е регионалната транспортна мрежа с коридорите.

Европейската комисия е готова да осигури сума от един милиард евро до 2020 г. за финансиране на това начинание. Това ще позволи на страните от Западните Балкани да бъдат по-добре свързани, както взаимно, така и с Европейския съюз. Също така искаме да помогнем за създаването на нови икономически шансове за младите хора в Западните Балкани. Австрия, както и Германия, могат да предложат ефикасна експертиза в тази област, например чрез своята система на дуално професионално образование. Освен това на срещата ще бъде представена регионална инициатива за младите хора по примера на изключително успешната Френско-германска и Полско-германска младежка мрежа, с която ще се отстранят все още съществуващите стени в главите на младежите и ще се лансира помирението.

Жизненото гражданско общество и свободата на медиите са ключови за всяка модерна и успешна демокрация. Нашият форум на гражданското общество ще изтъкне в какво се състои тяхната добавена стойност като форум за дискусии и мирно решаване на социалните въпроси, но и тяхната ключова роля за призоваването на правителствата към отговорност. Няма съмнение, че остава още много да се прави, както показват неприятните събития в Сребреница тази година и нововъзникналата миграционна вълна. Но съществува и широк диапазон от впечатляващи позитивни истории.

Европейският съюз успя да доведе Сърбия и Косово на масата за преговори. Постигнат бе значителен напредък към съществено нормализиране на техните отношения. Имайки предвид, че още много неща трябва да бъдат решени, искаме да окуражим ръководствата на Сърбия и Косово да не спрат в своите усилия.

Най-новият успех, който бе постигнат с посредничеството на еврокомисаря (Йоханес) Хан в Скопие, е постигането на споразумение между главните политически партии. Призоваваме страните да разчистят пътя за произвеждане на свободни и справедливи избори идния април с ускорено и пълно осъществяване на необходимите вътрешни реформи, които имат за цел създаване на повече равноправие за всички политически действащи лица.

В Босна и Херцеговина обновеният подход на Европейския съюз допринесе за това дейностите да се фокусират повече върху провеждането на обществено-икономически реформи, от които всички граждани на тази страна ще имат полза.

Тези примери показват, че дейностите на ЕС имат позитивен ефект и допринасят за превъзмогването на най-тежки ситуации.

На конференцията специално ще бъде изтъкнат фактът, че пътят през Западните Балкани се е превърнал в приоритетен път за все по-голям брой бежанци, които търсят убежище в Европа. За това свидетелстват най-новите събития в македонския крайграничен град Гевгелия. Тези тенденции на развитие представляват голямо предизвикателство за управлението на границите, както и за системите за убежище, които важат в някои страни от Западните Балкани, но и в някои членки на ЕС. И страните от Западните Балкани трябва да носят своята част от отговорността, за да се даде отговор на това предизвикателство. Обаче в това те не са сами. Ще обсъдим във Виена как Европейският съюз, както и държавите членки на ЕС поединично, могат да окажат подкрепа на страните от Западните Балкани в техните стремежи да подобрят управлението на границите и системата за убежище.

На 27 август ще обновим своята привързаност към европейската перспектива на всички страни от Западните Балкани и ще изтъкнем своята истинска подкрепа за този регион. Вратите на ЕС трябва да остана отворени за региона на Западните Балкани, за да остане Европейският съюз най-успешният проект за запазване на мира в целия свят. Без Западните Балкани Европейският съюз не е пълен. Уверени сме, че Виенската среща, както и продължаването на Берлинския процес, ще допринесат за постигането на неизменната цел на всички страни от Западните Балкани. Австрия и Германия с пълна сила ще подкрепят всички усилия, насочени към това.

БТА

*Авторите на текста са министри на външните работи, съответно на Австрия и Германия (бел. ред.)

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.